Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπαλωμένος: Κοινό πλαίσιο δράσης Ελλάδας-Ρουμανίας στην ευρύτερη περιοχή Ευρώπης, Βαλκανίων και Ανατ. Μεσογείου

Μπαλωμένος: Κοινό πλαίσιο δράσης Ελλάδας-Ρουμανίας στην ευρύτερη περιοχή Ευρώπης, Βαλκανίων και Ανατ. Μεσογείου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της ΓΔΠΕΑΔΣ για την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων της Ελλάδας με την Ρουμανία, στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου 2023, είχε διμερείς διαβουλεύσεις με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Brigadier General Mihail-Liviu IANCU.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 αντιπροσωπεία στελεχών των Γενικών Διευθύνσεων Αμυντικής Πολιτικής των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Ρουμανίας, με επικεφαλής τους Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο και τον Ρουμάνο ομόλογό του Brigadier General Mihail-Liviu IANCU, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη (καθόσον δεν κατέστη εφικτή η προσγείωση της πτήσης τους στην Αλεξανδρούπολη, ως είχε προγραμματιστεί, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών), με τις έδρες της XII Μ/Κ ΜΠ στην Αλεξανδρούπολη και της XVI Μ/Κ ΜΠ στο Διδυμότειχο, προκειμένου να ενημερωθούν για:

♦ Το επιχειρησιακό τους έργο.

♦ Το γεωστρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης και τη συμβολή της ως στρατηγικός διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος του ΝΑΤΟ.

♦ Τις ενέργειες που υλοποίησαν και τη διαδικασία που ακολούθησαν Σχηματισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης του Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020.

♦ Τα δεδομένα της σημερινής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα.

♦ Την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2023, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και ο ομόλογός του κ. Mihail-Liviu IANCU μαζί με τις αντιπροσωπείες τους, πραγματοποίησαν διμερείς διαβουλεύσεις στην έδρα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα.

Κύριοι άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν:

♦ Η ανάλυση των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς και στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.

♦ Η ανάλυση της κατάστασης ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα, τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική.

♦ Η παράνομη μετανάστευση.

♦ Η εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Ρουμανίας καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Μετά την ολοκλήρωση των διμερών διαβουλεύσεων οι δύο Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής αναγνωρίζοντας τη σημασία της διμερούς αμυντικής τους συνεργασίας, συμφώνησαν στην χάραξη κοινού πλαισίου δράσης τόσο σε στρατιωτικό όσο και πολιτικό επίπεδο με στόχο, την ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Λαμβάνοντας υπόψη, την γεωστρατηγική θέση της Ρουμανίας και το γεγονός ότι μοιράζεται τις ίδιες προκλήσεις και απειλές με την Ελλάδα, η συγκεκριμένη δράση χαρακτηρίζεται ως υψίστης εθνικής σημασίας.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω δράση αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για:

♦ Την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος (σε σχέση με το 2015 έχει επιτευχθεί μείωση κατά 95% των μεταναστευτικών ροών), και τη συμβολή της, στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

♦ Την επικαιροποίηση (μετά την συμπλήρωση 3 ετών από τα γεγονότα στην περιοχή του Έβρου) και διεθνοποίηση της εμπειρίας μας, αλλά και των συμπερασμάτων που εξήχθησαν από τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης του Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020.

♦ Την εμπέδωση από του εταίρους μας στην ΕΕ, ότι τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα ταυτίζονται με αυτά της Ελλάδας και ότι κατά την κρίση του Μαρτίου 2020 στον Έβρο, η Ελλάδα προάσπισε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τα σύνορα της Ευρώπης.

♦ Τη βελτίωση και ενδυνάμωση των διμερών αμυντικών σχέσεων με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και τη δημιουργία θετικού αφηγήματος για την Ελλάδα, σε σχέση με την συμβολή της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Δένδιας ήταν σαφής: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

Η «Ύδρα» κατέρριψε ντρόουν στον Κόλπο του Άντεν

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

Ρωσία: Συνελήφθη ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ για διαφθορά

Νίκος Δένδιας: Με εθνική ενότητα και υπευθυνότητα οφείλουμε να περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία μας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...