Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: Οι άξονες της αμυντικής στρατηγικής της Ελλάδας για το 2024

Νίκος Δένδιας: Οι άξονες της αμυντικής στρατηγικής της Ελλάδας για το 2024
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άρθρο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο αφιέρωμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για τους στόχους και τις πολιτικές της Κυβέρνησης το 2024

Οι στόχοι και η στρατηγική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2024

Το 2023 ήταν ένα έτος με ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες καθιστούν αναγκαία μια συνολική επαναξιολόγηση της αμυντικής στρατηγικής της Ελλάδας, σε μια σειρά από τομείς.

Η νέα και μεταρρυθμιστική αυτή προσέγγιση διαμορφώνεται στους εξής άξονες:

Επικαιροποίηση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας

Η επικαιροποιημένη πολιτική εθνικής ασφάλειας εστιάζει μεταξύ άλλων, σε συνδυασμό και με τα διδάγματα των σύγχρονων συγκρούσεων, στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις αναδυόμενες απειλές, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και οι απειλές κατά πληροφοριακών συστημάτων.

Επιπλέον, με την ολιστική προσέγγιση στην εθνική πολιτική ασφάλειας ενσωματώνεται η αντιμετώπιση ενός ευρύτερου φάσματος μη «παραδοσιακών» απειλών, όπως οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, με την ενίσχυση της ικανότητας της Ελλάδας να ανταποκρίνεται σε φυσικές καταστροφές και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ενίσχυση της Αμυντικής Διπλωματίας

Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η αμυντική διπλωματία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της ενίσχυσης της ασφάλειας της χώρας, μέσω της διεύρυνσης των συμμαχιών και αμυντικών συνεργασιών της.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, στόχος είναι η – με ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα – ανταλλαγή επαφών με τους ομολόγους μου, η ενίσχυση της συμμετοχής σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, όπως και η διεξαγωγή διμερών και πολυμερών στρατιωτικών ασκήσεων.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν, μεταξύ άλλων, μέσα για τη δημιουργία βαθιάς κατανόησης και συνεργασίας με χώρες που μοιραζόμαστε τις ίδιες αντιλήψεις για το Διεθνές Δίκαιο.

Υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Η απρόσκοπτη υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι ένας από τους μεγάλους στόχους του 2024.

Η απόκτηση φρεγατών FDI και αεροσκαφών Rafale, όπως και ο εκσυγχρονισμός των F-16, αναβαθμίζει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας.

Ο σχεδιασμός μας όμως οφείλει να είναι μακροπρόθεσμος, να υπηρετεί μια αποτελεσματική αμυντική στρατηγική και να μην ενυποθηκεύει την εθνική οικονομία.

Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητη η επαναξιολόγηση και προτεραιοποίηση των μελλοντικών εξοπλιστικών μας προγραμμάτων.

Αναζωογόνηση της αμυντικής βιομηχανίας και ενίσχυση της Καινοτομίας και της Ανάπτυξης Τεχνολογίας

Το 2024 θα είναι ένα έτος μετασχηματισμού για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, με την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας.

Το Κέντρο θα επικεντρωθεί στην κινητοποίηση πόρων και διεθνών συνεργασιών για την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης τεχνολογίας.

Από την προσπάθεια συνολικής αναζωογόνησης της αμυντικής βιομηχανίας δε θα μπορούσε να λείπει η προσπάθεια εξυγίανσης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, η εποπτεία της οποίας πέρασε ήδη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών και αλλαγές στη θητεία

Στις πρωτοβουλίες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, υλοποιούμε την κατασκευή 1. 400 κατοικιών, με έμφαση σε περιοχές υψηλού κόστους διαβίωσης, όπως τα νησιά του Αιγαίου.

Επιπλέον, το Υπουργείο αναπτύσσει το Πρόγραμμα «Θητεία – Ευκαιρία» για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των οπλιτών θητείας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και την πιστοποιημένη επαγγελματική κατάρτιση των στρατεύσιμων, σε ειδικότητες που θα τους βοηθήσουν στην εξεύρεση εργασίας μετά τη θητεία τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Δένδιας ήταν σαφής: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

Η «Ύδρα» κατέρριψε ντρόουν στον Κόλπο του Άντεν

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

Ρωσία: Συνελήφθη ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ για διαφθορά

Ο Νίκος Δένδιας τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...