Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ευρωκοινοβούλιο: Έκθεση-κόλαφος για Μητσοτάκη για κράτος δικαίου και ατομικές ελευθερίες στην Ελλάδα

Ευρωκοινοβούλιο: Έκθεση-κόλαφος για Μητσοτάκη για κράτος δικαίου και ατομικές ελευθερίες στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σοβαρές ανησυχίες για διαφθορά, λειτουργία του κράτους δικαίου, ελευθερία Τύπου και τις ατομικές ελευθερίες εκφράζει το Ευρωκοινοβούλιο σε έκθεση για την Ελλάδα, που βρίσκεται στην ίδια λίστα με Ουγγαρία και Πολωνία.

Απειλούνται οι ελευθερίες, η ισότητα και η αξιοπρέπεια, τονίζει σήμερα Πέμπτη (18/1) το Ευρωκοινοβούλιο, σε ψήφισμά του για τα θεμελιώδη δικαιώματα, θέτοντας την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα στο επίκεντρο της έκθεσής του. Απευθύνει συστάσεις στην Ελλάδα που βρίσκεται υπόλογη, μαζί με χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Στη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το in.gr, εκφράζονται ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ, τη διαφθορά και τις ατομικές ελευθερίες. Η ΕΕ να διασφαλίσει τα δικαιώματα γυναικών, παιδιών, ΛΟΑΤΚΙ+, ευάλωτων ατόμων, επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, γίνονται ειδικές συστάσεις για την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία. Το Κοινοβούλιο εξέτασε την κατάσταση των δικαιωμάτων των πολιτών στην ΕΕ το 2022 και το 2023, εντοπίζοντας μια σειρά ανησυχητικών εξελίξεων στα κράτη μέλη.

Η έκθεση σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ εγκρίθηκε με 391 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 20 αποχές.

Στο ψήφισμα-κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου για τη χώρα μας και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναφέρθηκαν τόσο το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κάνοντας λόγο για «σκοτεινά ρεκόρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη», καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες τονίζοντας «Να μην γίνει η Ελλάδα Ουγγαρία».

Σοσιαλδημοκράτες: Να μη γίνει η Ελλάδα Ουγγαρία

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, σημειώνει η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

Τονίζει, μάλιστα, πως «οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν απειλές, επιθέσεις – μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς – η ιδιωτική τους ζωή παραβιάζεται εν γνώσει του πρωθυπουργού και ο κατάλογος συνεχίζεται…».

«Επιπλέον, η ελληνική συντηρητική κυβέρνηση του ΕΛΚ έχει ιστορικό εσκεμμένης προσπάθειας να αποφύγει τον έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», προσθέτουν οι ευρωσοσιαλιστικές, υπενθυμίζοντας πως «τον Μάρτιο του 2023, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης και Έλληνες υπουργοί και αξιωματούχοι αρνήθηκαν να συναντηθούν με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών που βρισκόταν στην Αθήνα, για να εξετάσει την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα».

Υπογραμμίζουν, άλλωστε, πως «αυτό δεν είναι ούτε κατά διάνοια το τέλος του καταλόγου: παράνομη χρήση αστυνομικής βίας κατά διαδηλωτών, απωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, καταστολή των ΜΚΟ που εργάζονται με πρόσφυγες και αυξανόμενα περιστατικά ρατσιστικής βίας».

«Η Ελλάδα υπό τη συντηρητική ηγεσία του ΕΛΚ δεν φαίνεται καλά. Κύριε Βέμπερ, σας καλούμε ως ηγέτη του ΕΛΚ να σταματήσετε αυτά τα διπλά πρότυπα! Το κράτος δικαίου πρέπει να γίνεται σεβαστό, ανεξάρτητα από το ποιος ηγείται μιας χώρας!», σημειώνουν καταληκτικά.

Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Τα σκοτεινά ρεκόρ του Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τονίζει πως «κατόπιν αιτήματος της Αριστεράς, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για την υποχώρηση του κράτους δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «με τα χρόνια, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη έχει σημειώσει σκοτεινά ρεκόρ».

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία επικεντρώνει την κριτική της στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου, «με την πάροδο των ετών, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη έχει καταγράψει ορισμένα σκοτεινά ρεκόρ: συνεχείς απωθήσεις μεταναστών από τις ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τη συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ Frontex, οι οποίες κορυφώθηκαν με το πιο θανατηφόρο ναυάγιο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, τον Ιούνιο του 2023».

«Η Ελλάδα κατατάσσεται επί του παρόντος ως η χειρότερη χώρα της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και μόλις μία ημέρα πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήσει την κατάσταση του κράτους δικαίου, η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός Σύρου πρόσφυγα από την ελληνική ακτοφυλακή το 2014», τονίζει.

Αναφέρεται μάλιστα στη δολοφονία Καραϊβάζ, υπογραμμίζοντας πως «η συνεχιζόμενη ατιμωρησία για τη δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ, μέρα μεσημέρι του 2021, αποτελεί μια ακόμη ανατριχιαστική απόδειξη του πόσο επικίνδυνο έγινε για τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους στην Ελλάδα. Λίγο πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, δύο άτομα συνελήφθησαν για τη δολοφονία, αλλά δεν έχει ξεκινήσει καμία δίκη».

Τέλος, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σημειώνει πως «στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου στην ΕΕ το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι οι απειλές και οι επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων παραμένουν ένα σοβαρό ζήτημα στην Ελλάδα».

Πηγή: in.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Γονείς πολλών ανθρώπων και δη βουλευτών πεθαίνουν στα νοσοκομεία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Καλλιάνος: «Ακρωτηρίασαν το δάχτυλο του πατέρα μου σε ένα απλό δωμάτιο και όχι στο χειρουργείο»

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το μπάζωμα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...