Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, άνοδος για ΣΥΡΙΖΑ – Έχασε την πρωτιά ο Μητσοτάκης στη δημοφιλία

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, άνοδος για ΣΥΡΙΖΑ – Έχασε την πρωτιά ο Μητσοτάκης στη δημοφιλία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την αύξηση της δυσαρέσκειας για κυβερνητικές επιλογές αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, καταγράφοντας την πρώτη μεγάλη εκλογική φθορά της κυβέρνησης.

Η ΝΔ καταρακυλά σχεδόν 4% στην πρόθεση ψήφου και 5% στην εκτίμηση ψήφου, ενώ υποχωρεί και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού, την ώρα που ενισχύονται κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κοινωνία δείχνει δυσαρεστημένη από σημαντικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, καταδικάζει την καθυστέρηση στην απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη, ενώ καταγράφεται πλειοψηφική απόρριψη της ρύθμισης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ υποχωρεί στο 24,6%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει ελαφρά στο 11,8% και να ανακτά τη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί στο 10,2%, ενώ άνοδο καταγράφουν και το ΚΚΕ (7,9%) και η Ελληνική Λύση (7,6%).

Η Πλεύση Ελευθερίας μετριέται στο 3,4%, η Νίκη στο 2,5%, η Νέα Αριστερά στο 2,3% ενώ στο 1,8% ανιχνεύεται η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Στην εκτίμηση ψήφου υποχωρεί -5% η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει άνοδο +1,8%, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί -1,9% του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ κερδίζει +1,4% και η Ελληνική Λύση +1,7%, ενώ η Metron Analysis βλέπει αυτή τη στιγμή και τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά να πιάνουν το 3% όχι όμως το ΜέΡΑ25.

Αναλυτικότερα, στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων ανέρχονται ως εξής:

Νέα Δημοκρατία: 31,4% (από 36,5%)

ΣΥΡΙΖΑ: 15,1% (από 13,3%)

ΠΑΣΟΚ: 13% (από 14,9%)

ΚΚΕ: 10,1% (από 8,7%)

Ελληνική Λύση: 9,7% (από 8%)

Πλεύση Ελευθερίας: 4,3% (από 3,1%)

Κόμμα Νίκη: 3,2% (από 4,9%)

Νέα Αριστερά: 3% (από 2,5%)

Φωνή Λογικής: 2,4% (από 1%)

Σπαρτιάτες: 2% (από 2%)

Δημοκράτες (Ανδρέας Λοβέρδος): 1%

Έκπληξη Κουτσούμpα: Ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός

Ως προς τους δημοφιλέστερους πολιτικούς αρχηγούς, ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρίσκεται στην πρώτη θέση με 41% θετικές απόψεις και ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 39%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 34%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 26%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 25%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 22%, ο Δημήτρης Νατσιός με 13% και ο Βασίλης Στίγκας με 7%.

Καταλληλότερος ο «Κανένας»

Όλα αυτά συγκεφαλαιώνονται και σε μια ανατροπή των συσχετισμών ως προς το ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Μέχρι τώρα είχαμε μια σταθερή πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον «Κανένα» ως ανερχόμενη δύναμη. Πλέον, ο «Κανένας» προηγείται στις προτιμήσεις των πολιτών.

Τι λένε για τα Τέμπη

Την ίδια στιγμή, το 88% απαντά πως δεν έχει γίνει πρόοδος αναφορικά με την απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ το 9% εκτιμά πως καταγράφηκε πρόοδος.

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη διάχυτη είναι η αίσθηση στην κοινωνία ότι ούτε το δικαστικό, ούτε το πολιτικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών.

Αυτό το πιστεύει το 88% των ερωτηθέντων, με τις αρνητικές γνώμες να αυξάνονται όσο πηγαίνουμε αριστερότερα της κεντροδεξιάς (όπου επίσης το ποσοστό είναι 75%) αλλά και σε όσους δηλώνουν «δεξιοί».

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ταυτόχρονα, το 53% εμφανίζεται αντίθετο στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ το 42% υπέρ. Ούτε υπέρ, ούτε κατά, απαντά το 2%.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα

Τα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτών είναι η ακρίβεια σε ποσοστό 37%, η οικονομία σε ποσοστό 22%, οι θεσμοί σε ποσοστό 8%, η εγκληματικότητα με ποσοστό 4% και η ανασφάλεια με ποσοστό 4%.

Αρνητικά κρίνουν την κυβέρνηση σε ποσοστό 72% αναφορικά με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και σε ποσοστό 77% αναφορικά με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Γονείς πολλών ανθρώπων και δη βουλευτών πεθαίνουν στα νοσοκομεία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Καλλιάνος: «Ακρωτηρίασαν το δάχτυλο του πατέρα μου σε ένα απλό δωμάτιο και όχι στο χειρουργείο»

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το μπάζωμα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...