ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βίντεο, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Χρήστος Ροζάκης,


















































Κίνα: Πιθανή ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος χρυσού στον κόσμο
Ιερουσαλήμ: Αινιγματικό υπόγειο σύστημα σηράγγων
Σκληρή κόντρα Νετανιάχου-Μαμντάνι - Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι θα τον «αποκαλύψει» στη Γ.Σ. του ΟΗΕ
Κοινή Δήλωση Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου: Έλληνες (Ελλαδίτες+Κύπριοι) και Αιγύπτιοι θα υπερασπιστούν από κοινού το φυσικό αέριο της Ανατ. Μεσογείου - Εν
Αμοιβαία αμυντική συνδρομή Ελλάς, Κύπρου, Αιγύπτου - Ο Νίκος Δένδιας «μπλόκαρε» τη «φούσκα»-συμφωνία της Μέκκας από την Ανατ. Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Χρήστος Ροζάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη και ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, διατύπωσε την άποψη, μιλώντας στο συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά VIII» του κύκλου ιδεών, ότι η Ελλάδα έχει παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην αναβολή της πόντισης του καλωδίου του ΑΔΜΗΕ σε Κάσο και Κρήτη, ο κ. Ροζάκης, όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα «απεμπόλησε κάποιο δικαίωμα» ενημερώνοντας την Άγκυρα, απάντησε:
«Αναμφίβολα, υπό την έννοια ότι η πόντιση του καλωδίου, όπως και οτιδήποτε σχετίζεται με αυτήν, απαιτεί την έγκριση της Τουρκίας.
»Με άλλα λόγια, νόμιμες ενέργειες της Ελλάδας εξαρτώνται από τον έλεγχο της Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Παράλληλα, ο καθηγητής είχε ήδη εκφράσει την πεποίθηση ότι η Τουρκία θεωρεί πως οφείλει να ελέγχει κάθε δραστηριότητα στο Αιγαίο, ακόμα και αν αυτή είναι νόμιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, απαιτώντας τη δική της συναίνεση.
Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την πόντιση καλωδίων, τόνισε ότι, παρά τη νομιμότητα της ελληνικής ενέργειας, η Τουρκία προβάλλει σοβαρές αντιρρήσεις, με αποτέλεσμα την αναβολή της διαδικασίας.
Ερωτηθείς αν τα πράγματα στο Αιγαίο είναι «ήρεμα», ο κ. Ροζάκης παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει καθημερινή εμπλοκή ναυτικών ή αεροπορικών δυνάμεων, ωστόσο υπογράμμισε ότι «για κάθε κίνηση που κάνουμε στο Αιγαίο, χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας, πράγμα που δείχνει ότι η Τουρκία ελέγχει περισσότερα από όσα δικαιούται θεωρητικά».
Σχετικά με το αν η Ελλάδα έπραξε σωστά ενημερώνοντας την Άγκυρα για τις έρευνες στην περιοχή, ο ίδιος σημείωσε:
«Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Όταν η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία στην περιοχή της Κάσου και της Κρήτης, έπρεπε να την ενημερώσουμε.
»Ωστόσο, φαίνεται ότι ούτε η ενημέρωση ήταν αρκετή, ίσως γιατί έγινε εκ των υστέρων».
























































