Η Ρένα Δούρου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Εξωτερικών, ανήρτησε στη σελίδα της στο Facebook ότι φέρνει στη Βουλή, με πρωτοβουλία της και σε συνεργασία με άλλες βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., την σιωπή ή αποδοχή της κυβέρνησης σχετικά με την αναβάθμιση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου.
Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται μέσω ερώτησης που απευθύνεται στους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας.
Η ερώτηση επικεντρώνεται στην αποκαλυπτική δήλωση του Τόμας Ανκερ Κρίστενσεν, ανώτατου συμβούλου του επιτρόπου Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν, ο οποίος, σύμφωνα με την ανάρτηση, «νομιμοποίησε την εμπλοκή της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό έργο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να της αναγνωρίσει “ρόλο” και να την χαρακτηρίσει “μέρος της υπόθεσης”».
Η Ρένα Δούρου χαρακτηρίζει την σιωπή της κυβέρνησης επικίνδυνη για την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Τουρκία, με την υποστήριξη της ηγεσίας της ΕΕ, εντάσσεται στο σχέδιο επανεξοπλισμού της Ευρώπης και στο νέο αμυντικό της δόγμα, το οποίο εστιάζει στη Ρωσία ως απειλή.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Τουρκία, που συνεχίζει να κατέχει τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, αναβαθμίζεται στρατηγικά και εντείνει τις προκλήσεις της κατά της Ελλάδας και της ειρήνης, στο πλαίσιο του αναθεωρητικού της αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Great Sea Interconnector (GSI) / Αγωγός Ηλεκτρικής Ενέργειας EuroAsia Interconnector
Στο πλαίσιο αυτό, η Ρένα Δούρου και οι συνυπογράφοντες βουλευτές θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα στους δύο υπουργούς:
•Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αντιδράσει στη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προωθεί την Τουρκία σε ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ με 657 εκατομμύρια ευρώ;
•Αποδέχεται η κυβέρνηση τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας;
•Θα υπάρξει αντίδραση για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ή η κυβέρνηση αποδέχεται ότι αυτά τελούν υπό την εποπτεία της Τουρκίας;
Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία διερωτώνται αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαθέτει στρατηγική για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με γειτονικές χώρες (Λιβύη, Τουρκία, Αίγυπτο) και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να κατοχυρωθεί η εθνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.