


Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της Έκθεσης για την Τουρκία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Νικόλαος Φαραντούρης, εκπροσωπώντας την πολιτική ομάδα της Αριστεράς, διατύπωσε με έμφαση δύο κεντρικά αιτήματα.
Πρωτίστως, ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Σουηδού δημοσιογράφου Γιόακιμ Μέντιν (Joakim Medin), ο οποίος κρατείται στην Τουρκία.
Η σύλληψη και η επακόλουθη δίκη του κ. Medin συνδέονται, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, με την υποτιθέμενη προσβολή του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Δευτερευόντως, ο κ. Φαραντούρης κατέστησε σαφή την απαίτησή του για την κατηγορηματική καταδίκη του ίδιου του Προέδρου Ερντογάν, αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Ο ευρωβουλευτής υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή τελεί υπό στρατιωτική κατοχή, υπονοώντας την καταδίκη της συνεχιζόμενης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων και των συνεπειών της.
Επεκτείνοντας την επιχειρηματολογία του, ο κ. Φαραντούρης αναφέρθηκε σε μια σειρά ιστορικών και τρεχουσών ενεργειών της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς τες ως παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη Συρία, ενώ παράλληλα επανέφερε στο προσκήνιο τις ιστορικές γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ποντίων, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική επιθετικότητα της χώρας.
Επιπλέον, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε την υφιστάμενη απειλή πολέμου που η Τουρκία εξακολουθεί να εγείρει εναντίον της Ελλάδας.
Αναφορικά με την Έκθεση για την Τουρκία, ο κ. Φαραντούρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εμπεριεχόμενες καταδικαστικές αναφορές που αφορούν το κράτος δικαίου και την κατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία.
Ωστόσο, διαφώνησε ρητά με την προοπτική αναβάθμισης της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας σε επίπεδο «στρατηγικού εταίρου».
Ο ευρωβουλευτής αμφισβήτησε ευθέως τη λογική πίσω από μια τέτοια αναβάθμιση, δεδομένων των προαναφερθεισών ενεργειών και της γενικότερης στάσης της Τουρκίας.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Φαραντούρης διερωτήθηκε риторικώς:
«Είναι δυνατόν αυτή τη χώρα κάποιοι να θεωρούν ακρογωνιαίο λίθο της αρχιτεκτονικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης;».
Στη συνέχεια, επανέλαβε με έμφαση το αίτημά του για σαφή καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, καλώντας σε μηδενική ανοχή και αποφυγή οποιασδήποτε ολιγωρίας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Φαραντούρης συμμετέχει επίσης στην Επιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που προσδίδει βαρύτητα στις απόψεις του σχετικά με την περιφερειακή ασφάλεια.
Ο 40χρονος Σουηδός δημοσιογράφος Γιοακίμ Μεντίν, συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου κατά την άφιξή του στην Τουρκία.
Επισημαίνεται ότι ο κ. Μεντίν βρίσκεται αυτές τις ημέρες ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης στην Άγκυρα, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της «εξύβρισης του προέδρου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη σύλληψη του κ. Μεντίν αναφέρουν ότι αυτή έλαβε χώρα στις 27 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο δημοσιογράφος είχε ταξιδέψει στην Τουρκία με σκοπό την κάλυψη των μαζικών διαδηλώσεων που ακολούθησαν τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και ενός από τους κύριους πολιτικούς αντιπάλους του Προέδρου Ερντογάν, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου.
Οι τουρκικές δικαστικές Αρχές βασίζουν την κατηγορία εναντίον του κ. Μεντίν σε φερόμενη συμμετοχή του σε διαδήλωση που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2023 στη Στοκχόλμη.
Η διαδήλωση αυτή συνδεόταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο χαρακτηρίζεται ως παράνομη οργάνωση στην κατοχική Τουρκία.