Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας εναντίον Λάτση για το Ελληνικό

Τσίπρας εναντίον Λάτση για το Ελληνικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ευθεία παρέμβαση κατά των συμφερόντων του ομίλου Λάτση, στο Ελληνικό, έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό , εξέφρασε για μια φορά ακόμα την αμέριστη συμπαράστασή του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι του Ελληνικού, για να αποτραπεί η εκποίηση του πρώην Αεροδρομίου και της παραλίας, και να μετατραπεί η περιοχή σε Μητροπολιτικό Πάρκο.

Επίσης επανέλαβε τη δέσμευση που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον επανέλεγχο όλων των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ που παραχωρούν δημόσιο πλούτο σε ιδιώτες, ως προς τη νομιμότητά τους και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, από τη νέα Βουλή, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Η Επιτροπή ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το κορυφαίο ζήτημα της παραχώρησης του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιωτική εταιρεία.

Η σύμβαση παραχωρεί 6000 στρέμματα του πρώην Αεροδρομίου, καθώς και 13 χιλιόμετρα της παραλίας του Αγίου Κοσμά, στη εταιρία Lamda Development του ομίλου Λάτση. Η παραχώρηση της έκτασης για 99 χρόνια, έγινε μετά από διαγωνισμό στον οποίο η Lamda Development ήταν ο μοναδικός διαγωνιζόμενος.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, που είναι ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους, το οικονομικό αντάλλαγμα της παραχώρησης είναι 222% χαμηλότερο από την σημερινή εμπορική του αξία. Η σύμβαση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Lamda Development υπογράφτηκε εσπευσμένα, χωρίς το κείμενο να έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα, και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

ΤΟ Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει επισημάνει στην σύμβαση πληθώρα ουσιαστικών -και όχι τυπικών ή τεχνικών- παραβιάσεων, και εκκρεμεί απόφαση στην Ολομέλεια.

Στο μεταξύ η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, φέρνει το θέμα του Ελληνικού στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, «μετά την από 24.3.2014 κατάθεση αίτησης αναφοράς στην Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Φάκου, στην οποία την καλεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της να προβεί σε κάθε ενέργεια και να λάβει κάθε μέτρο προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν ευθύνες όλων των εμπλεκομένων, καθώς τίθεται θέμα μείζονος προστασίας του Δημοσίου Συμφέροντος, που κατά την εκτίμηση της βουλευτού παραβιάζεται από το Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ, το ζήτημα του Ελληνικού έρχεται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Όπως σημειώνεται, «η Σοφία Σακοράφα με τρεις διαδοχικές ερωτήσεις ( 2,5, και 10.12.2014) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει ως αδιαφανή και διάτρητο το διαγωνισμό που παραχωρεί την έκταση στο μοναδικό υποψήφιο “διαγωνισθέντα” LAMDA DEVELOPMENT S.A , καθώς έχουν παραβιαστεί σειρά άρθρων και οδηγιών της Ε.Ε, τόσο κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, όσο και κατά την υπογραφή της σύμβασης.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρεται «στην τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού που δεν προβλεπόταν στη διακήρυξη, στην απουσία διαβούλευσης με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όπως απαιτεί η οδηγία 2001/42 και η σύμβαση Aarchus, αλλά και στην ευνοϊκή μεταχείριση του επενδυτή κατά τη διαδικασία της επιλογής».

Στις ερωτήσεις της καταλήγει ζητώντας από την Επιτροπή να αναλάβει όλες τις προβλεπόμενες πρωτοβουλίες ώστε να αρθούν οι παραβιάσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση: Μειώνεται η ψαλίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ξανά ο Κανένας

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοί είναι οι 35 υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές που αναδείχθηκαν από τι κάλπες

Ο Κασσελάκης καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και συντάσσεται με τον Μπάιντεν

ΣΥΡΙΖΑ: Πάνω από 60.000 ψήφισαν για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών

Βουλευτής ΝΔ Κυριαζίδης: Ομοφοβικό σχόλιο κατά Κασσελάκη – Την απομάκρυνση του ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...