Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νότια Αφρική: Πέθανε ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου

Νότια Αφρική: Πέθανε ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Νοτιοαφρικάνος αγγλικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, νομπελίστας Ειρήνης και ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, ο Σίριλ Ραμαφόσα.

Ως ο πρώτος μαύρος αγγλικανός αρχιεπίσκοπος της Νότιας Αφρικής, ο Τούτου χρησιμοποίησε το διεθνές προφίλ του για να ασκήσει πιέσεις για κυρώσεις κατά της κυβέρνησης της λευκής μειονότητας.

Από το 1996 έως το 1998 ηγήθηκε της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, με στόχο την αποκάλυψη των αδικιών του παρελθόντος.

Ο πρόεδρος εξέφρασε «εξ ονόματος όλων των Νοτιοαφρικανών, τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο, σήμερα Κυριακή», αυτή της κορυφαίας προσωπικότητας στην Ιστορία της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Ο θάνατος του Ομότιμου Αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου είναι άλλο ένα κεφάλαιο πένθους στον αποχαιρετισμό του έθνους μας σε μια γενιά εξαιρετικών Νοτιοαφρικανών που μας κληροδότησαν μια απελευθερωμένη Νότια Αφρική», δήλωσε ο Ραμαφόσα.

«Ο Ντέσμοντ Τούτου ήταν πατριώτης χωρίς ίσο.

»Ένας ηγέτης αρχών και πραγματισμού που έδωσε νόημα στη βιβλική ενόραση ότι η πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

Οι ξένοι παρατηρητές και οι συμπατριώτες του περιέγραφαν τον Τούτου ως την ηθική συνείδηση ​​του έθνους του.

Ο Τούτου διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τα τελευταία χρόνια νοσηλεύτηκε πολλές φορές στο νοσοκομείο για τη θεραπεία λοιμώξεων που σχετίζονται με τη θεραπεία του.

Είχε κάνει δημόσια εμφάνιση στο Κέιπ Τάουν τον Μάιο του 2021 για να κάνει το εμβόλιο του για τον κορωνοϊό, ενθαρρύνοντας και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

«Τελικά, σε ηλικία 90 ετών, πέθανε ειρηνικά στο Oasis Frail Care Centre στο Κέιπ Τάουν σήμερα το πρωί», δήλωσε εκ μέρους της οικογένειας Τούτου η Δρ Ramphela Mamphele, εν ενεργεία πρόεδρος του Desmond Tutu IP Trust και συντονίστρια του Γραφείου του αρχιεπισκόπου. Η ίδια δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αιτία θανάτου.

Η ακτιβιστική δράση του Τούτου διαμορφώθηκε από τη θρησκευτική του πεποίθηση, μια άτακτη αίσθηση του χιούμορ και τη σωματική γενναιότητα που κάποτε τον οδήγησε να ορμήσει σε έναν όχλο για να σώσει τη ζωή μιας νεαρής γυναίκας που επρόκειτο να λιντσαριστεί με την υποψία ότι ήταν πληροφοριοδότης της αστυνομίας, σχολιάζει το Bloomberg.

Η ζωή του

Γεννημένος στις 7 Οκτωβρίου 1931, στο Κλέρκσντορπ, δυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, ο Τούτου εργάστηκε ως δάσκαλος πριν τη συμμετοχή του σε θεολογικό σεμινάριο.

Χειροτονήθηκε ως αγγλικανός ιερέας το 1961, απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη θεολογία στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και το 1975 διορίστηκε κοσμήτορας του Γιοχάνεσμπουργκ, ο πρώτος μαύρος που κατείχε τη θέση.

Με πολλούς από τους ααύρους ηγέτες της Νότιας Αφρικής στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένου του Νέλσον Μαντέλα, ο Τούτου αναδείχθηκε ως ηγετική φωνή της περιφρόνησης των μαύρων κατά του απαρτχάιντ.

Έγινε γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Εκκλησιών της Νότιας Αφρικής, μιας οργάνωσης στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην κυριαρχία της λευκής μειονότητας, το 1978.

Ζήτησε οικονομικές κυρώσεις κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ, σε πείσμα ενός νόμου που καθιστούσε παράνομη την υπεράσπιση τέτοιων ενρργειών.

Η κυβέρνηση απάντησε αφαιρώντας το διαβατήριό του.

Το 1984, η Επιτροπή Νόμπελ απένειμε στον Τούτου το ετήσιο Νόμπελ Ειρήνης, αναφέροντας τον «ρόλο του ως ενωτική ηγετική φιγούρα στην εκστρατεία για την επίλυση του προβλήματος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Παρίσι – Θα συναντηθεί και με τον Μακρόν

Κύπρος: Ο Ταμασού Ησαΐας ασυνθηκολόγητος απέναντι στη δεισιδαιμονία – Καλεί τα θύματα της αγυρτείας να την καταγγείλουν

Τρίχρονη βασανίστηκε μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια εξορκισμού

Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου τίμησε τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής

Μεγαλειώδης παρέλαση της Μητρόπολης Ταμασού για τις Εθνικές Επετείους με 12μετρη ελληνική σημαία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr