Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά κινδυνεύει από τα τουριστικά σχέδια του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι

Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά κινδυνεύει από τα τουριστικά σχέδια του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα σχέδια του Αιγύπτιου προέδρου να μετατρέψει τον ιερό χώρο σε τουριστικό θέρετρο προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή και την έντονη αντίδραση της Αθήνας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Φραντσέσκο Μπατιστίνι, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, 1η Ιουνίου, στην ιστοσελίδα της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera», η ιστορική Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των φιλόδοξων σχεδίων του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Το μοναστήρι, που θεωρείται το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στον κόσμο, ιδρύθηκε από την Αγία Ελένη, μητέρα του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, στο σημείο όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ο Μωυσής παρέλαβε τις Δέκα Εντολές και η ιερή βάτος φλεγόταν.

Με μια μοναδική βυζαντινή βιβλιοθήκη, τη δεύτερη σημαντικότερη μετά του Βατικανού, και μια από τις κορυφαίες συλλογές θρησκευτικών εικόνων παγκοσμίως, η Μονή αποτελεί ιερό τόπο όχι μόνο για τους Χριστιανούς αλλά και για Εβραίους και Μουσουλμάνους.

Προστατεύτηκε από τον ίδιο τον Μωάμεθ, υπερασπίστηκε από Σταυροφόρους, άντεξε επιθέσεις του ISIS και αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ωστόσο, στην Αίγυπτο του Αλ Σίσι, ο τουρισμός φαίνεται να υπερτερεί κάθε άλλης αξίας, και οι επιθυμίες του προέδρου καθορίζουν το νόμο.

Την περασμένη Τετάρτη, αιγυπτιακό δικαστήριο επανεξέτασε την υπόθεση με τίτλο «ο κυβερνήτης εναντίον των μοναχών της Μονής της Αγίας Αικατερίνης».

Μετά από δεκαπέντε αιώνες ιστορίας και πιέσεις από την κυβέρνηση, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Μονή αποτελεί πλέον δημόσια περιουσία του αιγυπτιακού κράτους, το οποίο έχει το δικαίωμα να τη διαχειρίζεται κατά βούληση.

Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου AsiaNews, ο Αλ Σίσι οραματίζεται τη μετατροπή της Μονής σε τουριστικό θέρετρο, συνδεδεμένο με το Σαρμ ελ Σέιχ, ώστε να προσελκύσει μαζικό τουρισμό, όπως οι Πυραμίδες ή οι κρουαζιέρες στον Νείλο.

Παρά το γεγονός ότι η Μονή δέχεται 4.000-5.000 επισκέπτες εβδομαδιαίως, οι Αρχές του Καΐρου υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρός.

Σχεδιάζουν την ανέγερση μεγάλων ξενοδοχείων για να προσελκύσουν Αμερικανούς και Ευρωπαίους τουρίστες, παρακάμπτοντας το μοναδικό εμπόδιο: τους Ελληνορθόδοξους μοναχούς.

Η «πολιορκία» της Μονής κρατά χρόνια, με την κυβέρνηση να πιέζει τους μοναχούς να προσκομίσουν αρχαία έγγραφα του 6ου αιώνα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία τους, τα οποία πλέον θεωρούνται ανυπόστατα.

Οι διορισμένοι από την κυβέρνηση δικαστές αποφάσισαν ότι η Μονή ανήκει στο κράτος, και οι μοναχοί οφείλουν να εγκαταλείψουν τα κελιά τους, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν μόνο για θρησκευτικά καθήκοντα, υπό την ανοχή του νέου «ιδιοκτήτη», δηλαδή του Αλ Σίσι.

Η απόφαση προκάλεσε άμεση αντίδραση από την Αθήνα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος χαρακτήρισε την απόφαση «σκανδαλώδη» και «ιστορική Άλωση» για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Παρόμοια καταδίκη εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, καλώντας την αιγυπτιακή κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία της αυτονομίας και της κληρονομιάς της Μονής, τονίζοντας τον κίνδυνο για έναν τόπο τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής αξίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την ανησυχία του, θεωρώντας την κίνηση πρόκληση και δεσμεύτηκε να διατηρήσει τον χαρακτήρα του προσκυνήματος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλ Σίσι, ο οποίος δέχεται πλέον διεθνείς πιέσεις, ο Αιγύπτιος πρόεδρος υποχώρησε, υπενθυμίζοντας τους ιστορικούς δεσμούς Ελλήνων και Αιγυπτίων και δεσμευόμενος να προστατεύσει το ιερό καθεστώς της Μονής.

Πριν από είκοσι ημέρες, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αλ Σίσι και ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσαν ότι η Μονή δεν θα θιγεί, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αφορά μόνο ορισμένα εδάφη της.

Ωστόσο, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. Σύμφωνα με το Ποντιφικό Ινστιτούτο Ξένων Αποστολών (PIME), η απόφαση για το μέλλον της Μονής δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Μονή μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί, καθώς Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία 5 δισ. ευρώ για υποθαλάσσια καλώδια, που θα μεταφέρουν ενέργεια από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.

Σε συνομιλίες με τον Μητσοτάκη, ο Αλ Σίσι δεν απέκλεισε την επανεξέταση των τουριστικών σχεδίων, τονίζοντας ότι «η ενέργεια προέρχεται από το Σινά, εκεί βρίσκεται το μέλλον μας».

Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι αν το παρελθόν της Μονής θα θυσιαστεί για χάρη αυτού του μέλλοντος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο συγκλονιστικός λόγος του Πατριάρχη Αντιόχειας στην κηδεία των Ελληνορθόδοξων θυμάτων – «Αυτό που συνέβη είναι σφαγή. Το επαναλαμβάνω, είναι σφαγή»

Πατριάρχης Αντιόχειας Ιωάννης Ι΄: «Μια μαζική σφαγή με όλη τη σημασία της λέξης»

Ο Φαραντούρης ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να στείλει στελέχη των ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας στη Δαμασκό – Κατεπείγουσα ερώτηση στην Κάλας για τη σφαγή στην εκκλησία

Η τζιχαντιστική οργάνωση Σαράγια Ανσάρ αλ-Σούννα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Δαμασκό

Ουγγαρία και Σλοβακία μπλόκαραν το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr