Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιός κλειδώνει τον υπολογιστή σας και ζητά λύτρα σε Bitcoin

Ιός κλειδώνει τον υπολογιστή σας και ζητά λύτρα σε Bitcoin
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανακοίνωση-προειδοποίηση εξέδωσε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την εμφάνιση στην Ελλάδα κακόβουλου λογισμικού που κλειδώνει υπολογιστές.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρει ότι πρόκειται για ψηφιακή απειλή τύπου «Crypto–Malware» και στόχος της είναι μέσω του λογισμικού η καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα», προκειμένου να ξεκλειδωθούν – αποκρυπτογραφηθούν τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη και έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Ο ηλεκτρονικός ιός «Locky» και μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος, ενώ εξαπλώνεται κυρίως μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Το λογισμικό αυτό αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού «Cryptolocker» ή «Ransomware» και συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware και δύναται να επηρεάσει όλα τα λειτουργικά συστήματα.

Εξαπλώνεται, κυρίως, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που φέρουν μολυσμένο επισυναπτόμενο αρχείο, καθώς και όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μολυσμένες ιστοσελίδες.

Ποια αρχεία προσβάλλονται

Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί και κλειδώνει διαφόρους τύπους ψηφιακών αρχείων (ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, etc.), που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, δίνοντας τους την κατάληξη «locky».

Για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία, οι δράστες ζητούν από τον χρήστη να καταβάλει κάποιο χρηματικό ποσό, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC), κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται στον χρήστη, με υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.

Η αστυνομία καλεί τους χρήστες του διαδικτύου να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο.

Επίσης, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό.

Οδηγίες προφύλαξης

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί:

• Οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

• Πρέπει να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία.

• Συστήνεται να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links).

• Να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (antivirus) του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

• Nα ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.

• Nα δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση των αρχείων τους.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά: 11188

• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

• Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι «ξάφρισαν» 315.000 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς – Πώς δρούσαν

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Χειροπέδες σε 43χρονο που υποκινούσε βία κατά των ομοφυλόφιλων μέσω social media

Έλον Μασκ: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» ο Πούτιν να χάσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας

Φρίκη στην Αττική: 35χρονος κακοποιούσε ΑμΕΑ σε ζωντανή μετάδοση στα social media

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr