Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο αμερικανικός στρατός μελετά το δέρμα του χταποδιού για να δημιουργήσει «δυναμικό δέρμα» για καμουφλάζ

Ο αμερικανικός στρατός μελετά το δέρμα του χταποδιού για να δημιουργήσει «δυναμικό δέρμα» για καμουφλάζ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ερευνητές του αμερικανικού στρατού και του Cornell University μελετούν το δέρμα του χταποδιού, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αλλάζει χρώμα, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ιδιότητές του για σκοπούς καμουφλάζ.

«Η έρευνα προκύπτει από μια πρόκληση που απηύθυνα σε καθηγητές του Cornell ως προς το γιατί δεν μπορούμε να έχουμε ένα δυναμικό δέρμα για ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών» είπε στους Army Times ο Σάμιουελ Στάντον, υπεύθυνος προγράμματος στο Army Research Office του Army Research Laboratory.

Έμπνευση για τους ερευνητές αποτελεί το πώς τα χταπόδια μπορούν να αλλάζουν την υφή και το χρώμα του δέρματός τους για να γίνονται παρόμοια με αυτά του περιβάλλοντός τους- ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα καμουφλάζ.

Ως εκ τούτου, ανέπτυξαν ένα νέο υλικό που βασίζεται στη σιλικόνη και μπορεί να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει, παίρνοντας διάφορα σχήματα.

Ο Στάντον είπε πως η ομάδα του συνειδητοποίησε ότι ήταν δυνατή η δημιουργία ενός καλύτερου τρόπου ελέγχου της διαδικασίας, που είναι πιο εξελιγμένος από το απλό φούσκωμα ενός μπαλονιού.

Η βασική έρευνα είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν να επιτύχουν ταυτόχρονη αλλαγή χρώματος και υφής την ίδια στιγμή.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι χρήσης ενός τέτοιου υλικού, περιλαμβανομένης της χρήσης σε μαλακά ρομπότ.

«Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα ρομπότ είναι άκαμπτες δομές φτιαγμένες από μέταλλο» σημείωσε σχετικά ο Στάντον, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή αυτού του υλικού σε ρομπότ θα τους έδινε μεγαλύτερη επιδεξιότητα όσον αφορά στη μεταχείριση ευαίσθητων εργαλείων.

Όπως τόνισε ο Ρόμπερτ Σέφερντ, άλλος ένας εκ των ερευνητών, το χταπόδι μπορεί να καμουφλαριστεί επιτυχώς εάν αντιστοιχίσει τη στάση του, το χρώμα του και την υφή του δέρματός του στο περιβάλλον.

«Καταφέραμε να λύσουμε τα προβλήματα της στάσης και της αλλαγής χρώματος, αλλά είχαμε το θέμα της αλλαγής υφής» είπε στους Army Times.

Ακολούθησαν έρευνες πάνω στα χταπόδια, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να χρησιμοποιήσουν συνθετικά υλικά- τεχνητούς μύες.

Το υλικό αυτό μπορεί να τεντωθεί πάνω από 700% (πχ από ένα εκατοστό να φτάσει τα επτά). Η εμφανής εφαρμογή του δεν είναι άλλη από το καμουφλάζ.

«Μπορείς να σχεδιάσεις δέρμα για τοποθέτηση πάνω από οχήματα ή στρατιώτες. Θα μπορούσες να το φουσκώνεις για να αλλάζει σχήμα, έτσι ώστε να αναμειγνύεται στο περιβάλλον του» σημείωσε ο Σέφερντ.

Επίσης, θα ήταν χρήσιμο και για τη συσκευασία/ πακετάρισμα μεγάλων αντικειμένων προς αποστολή- αλλά και για χρήση σε τομείς όπως η κατασκευή κτιρίων και υποδομών, αλλά και στην εικονική πραγματικότητα, έτσι ώστε ο χρήστης να νιώθει ότι ακουμπά αυτό που βλέπει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κλιματική Αλλαγή: Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει την περιστροφή της Γης και επηρεάζει τη μέτρηση του χρόνου

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr