Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Είναι το «Oumuamua» μητρικό εξωγήινο σκάφος; Επιστήμονας του Χάρβαρντ και Αξιωματούχος του Πενταγώνου λένε «ναι»

Είναι το «Oumuamua» μητρικό εξωγήινο σκάφος; Επιστήμονας του Χάρβαρντ και Αξιωματούχος του Πενταγώνου λένε «ναι»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Θα μπορούσε ένα εξωγήινο μητρικό σκάφος να αιωρείται γύρω από το ηλιακό σύστημα, στέλνοντας μικροσκοπικούς ανιχνευτές για να εξερευνά τους πλανήτες;

Σύμφωνα με έναν επιστήμονα του Χάρβαρντ και έναν αξιωματούχο του Πενταγώνου, το κινηματογραφικό αυτό σενάριο είναι πιθανό.

Σε ένα προσχέδιο κοινής εργασίας τους, οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι εφικτό ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο να βρίσκεται στη γαλαξιακή γειτονιά μας, εξερευνώντας την περιοχή μέσω μικρών διαστημόπλοιων που μπορούν να συλλέγουν και να στέλνουν πληροφορίες, παρόμοια με τον τρόπο που οι άνθρωποι στέλνουν διαστημόπλοια για να εξερευνήσουν πλανήτες.

Ο Άβι Λέμπ, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και ο Σον Μ. Κερκπάτρικ (Sean M. Kirkpatrick) διευθυντής του Γραφείου Επίλυσης Ανωμαλιών Παντός Τομέα (AARO) του Πενταγώνου –που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2022 από το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας για τον εντοπισμό και τη μελέτη «αντικειμένων ενδιαφέροντος»– δημοσίευσαν το προσχέδιο που τιτλοφορείται: «Φυσικοί περιορισμοί σε άγνωστα εναέρια φαινόμενα» στις 7 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για επίσημο έγγραφο του Πενταγώνου, αλλά για συνεργασία με αυτό. Δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους του.

Ο Λεμπ είναι γνωστός για την έρευνά του για το «Oumuamua το περίεργο αντικείμενο σε σχήμα πούρου που εντοπίστηκε το 2017».

Έξι μήνες πριν από τη στενή προσέγγιση του «Oumuamua» στη Γη, ένας μικρός διαστρικός μετεωρίτης πλάτους περίπου ενός μέτρου, συνετρίβη στη Γη.

Αυτός ο μετεωρίτης, (ονόματι IM2) δεν είχε σχέση με το «Oumuamua», αλλά έκανε τον Loeb να σκεφτεί και να στήσει το σενάριό του.

Αυτή η σύμπτωση τον ενέπνευσε «να εξετάσει την πιθανότητα κάποιο τεχνητό διαστρικό αντικείμενο να αποτελεί ενδεχομένως ένα μητρικό σκάφος που απελευθερώνει πολλούς μικρούς ανιχνευτές κατά τη διάρκεια του κοντινού περάσματός του στη Γη, μια επιχειρησιακή κατασκευή όχι πολύ διαφορετική από τις αποστολές της NASA», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Λόεμπ στο Live Science σε απάντησή του μέσω email.

Στο προσχέδιο του εγγράφου, οι Λεμπ και Kirkpatrick παρομοιάζουν τη λειτουργία του μητρικού αεροσκάφους με του σπόρους της πικραλίδας και τον τρόπο που αυτοί απελευθερώνονται στο περιβάλλον.

Λένε λοιπόν ότι τέτοιοι μικροσκοπικοί ανιχνευτές -σαν σπόροι πικραλίδας– θα μπορούσαν να φτάσουν στη Γη για εξερεύνηση χωρίς να ανιχνευθούν από αστρονόμους.

«Αυτοί οι τεχνολογικοί ”σπόροι πικραλίδας” θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν κατερχόμενοι στην ατμόσφαιρα της Γης ώστε να αποφύγουν την καύση και στη συνέχεια να επιδιώξουν τους στόχους τους όπου κι αν προσγειωθούν», γράφουν οι δύο επιστήμονες.

Οι εξωγήινοι αυτοί επισκέπτες θα ήθελαν πιθανότατα να εξερευνήσουν βραχώδεις πλανήτες με ατμόσφαιρα στο ηλιακό μας σύστημα, λένε οι συγγραφείς.

Από τότε πάντως που πρότεινε για πρώτη φορά ότι το «Oumuamua ήταν ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο, ο Λεμπ αντιμετώπισε σφοδρή κριτική από την επιστημονική κοινότητα.

Αρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy το 2019 χαρακτήρισε το σενάριο ότι ο Oumuamua στάλθηκε στη Γη σκόπιμα, «προκλητικό» και «αβάσιμο».

Η πλειονότητα των επιστημόνων θεωρούν ότι ο «Oumuamua δεν είναι τίποτε άλλο παρά απλώς ένας ασυνήθιστα διαμορφωμένος βράχος, ο οποίος έτυχε να περιπλανηθεί στο ηλιακό σύστημα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr