Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ικανοποίηση στο Ισραήλ για την απόρριψη του παλαιστινιακού σχεδίου ψηφίσματος

Ικανοποίηση στο Ισραήλ για την απόρριψη του παλαιστινιακού σχεδίου ψηφίσματος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

To Ισραήλ εξέφρασε ικανοποίηση για την απόρριψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του παλαιστινιακού σχεδίου ψηφίσματος που ζητεί τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής των Παλαιστινιακών Εδαφών πριν από το τέλος του 2017.

“Κάθε Ισραηλινός που προσδοκά την ειρήνη με τους γείτονές μας δεν μπορεί παρά να είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας”, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Τσάχι Χανεγκμπί.

Τη νύχτα, το παλαιστινιακό προσχέδιο που προβλέπει ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων έως τα τέλη του 2016 και την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη πριν από το τέλος του 2017 έλαβε 8 ψήφους από τις 9 που έπρεπε να συγκεντρώσει στο 15μελές Συμβούλιο προκειμένου να υιοθετηθεί.

Η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία και οι τρεις μόνιμα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ, ψήφισαν κατά. Η Βρετανία απείχε.

“Η αποτυχία της απόφασης πρέπει να μάθει στους Παλαιστίνιους ότι οι προκλήσεις και οι απόπειρες να επιβάλουν μονομερή μέτρα στο Ισραήλ δεν θα τους οδηγήσουν πουθενά”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

“Η ψηφοφορία αυτή έπληξε τις προσπάθειες του Μαχμούντ Αμπάς να μας βυθίσει στην αμηχανία και να μας απομονώσει”, πρόσθεσε ο Χανεγκμπί, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. “Είναι επίσης μια νίκη για την ισραηλινή θέση που επιμένει ότι μόνο οι απευθείας και χωρίς προϋποθέσεις διαπραγματεύσεις μπορεί να επιτρέψουν, αν υποθέσουμε ότι αυτό είναι δυνατό, έναν ιστορικό συμβιβασμό”.

Για έναν σχολιαστή του ισραηλινού ραδιοφώνου, το “Ισραήλ απέφυγε ένα φιάσκο, αλλά αυτό δεν είναι παρά μια βραχυπρόθεσμη νίκη, καθώς οι διεθνείς πιέσεις θα συνεχιστούν”.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου ψηφίσματός τους, θα προσπαθήσουν να υπογράψουν νέα σειρά συνθηκών, ώστε να ενταχθούν στο μέγιστο αριθμό διεθνών οργανισμών, στους οποίους έχουν πρόσβαση από τα τέλη του 2012, όταν έλαβαν το καθεστώς του κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ. Κυρίως θα επιδιώξουν να ενταχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να προσφύγουν κατά του Ισραήλ κατηγορώντας το για “εγκλήματα πολέμου” στη Γάζα, η οποία έχει πληγεί από τρεις πολέμους μέσα σε έξι χρόνια.

Η παλαιστινιακή διοίκηση θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα στη Ραμάλα, στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα στάδια της διπλωματικής της εκστρατείας για να επιτύχει τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Στη συνεδρίαση αυτή ο πρόεδρος Αμπάς θα ανακοινώσει τα προσεχή μέτρα που οι Παλαιστίνιοι προτίθενται να λάβουν. Η ομιλία του θα μεταδοθεί από τη δημόσια παλαιστινιακή τηλεόραση.

Ορισμένοι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο επίσης για απειλή διακοπής των συμφωνιών συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας με το Ισραήλ, εκδοχή που παρατηρητές και διπλωμάτες θεωρούν ελάχιστα πιθανή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραήλ-Πολεμικό Συμβούλιο: Απόφαση για «χτύπημα» κατά του Ιράν – Ίσως και τη Δευτέρα τα αντίποινα

Παγκόσμιος συναγερμός για να αποτραπεί γενικευμένη σύγκρουση – Συνεδριάζει εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

«Το Ιράν είναι γίγαντας χωρίς πόδια – Έχει βαλλιστικούς πυραύλους με εμβέλεια έως τα Βαλκάνια»

Πώς η αεροπορία του Ισραήλ θα μπορούσε να «γονατίσει» το Ιράν

Ανάλυση BBC: Γιατί το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ – Τα αντίποινα, οι συμμαχίες και οι στρατοί των δύο χωρών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr