Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χιλιάδες χριστιανοί της Συρίας κατέφυγαν για προστασία στους Κούρδους

Χιλιάδες χριστιανοί της Συρίας κατέφυγαν για προστασία στους Κούρδους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περίπου 1.000 οικογένειες Ασσύριων χριστιανών, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στα βορειοανατολικά της Συρίας και αναζητούν καταφύγιο στις κουρδικές πόλεις της Συρίας, μετά την απαγωγή 150 χριστιανών Ασσύριων από το Ισλαμικό Κράτος την Τρίτη.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, το Ισλαμικό Κράτος απειλεί να αποκεφαλίσει τους 150 Ασσύριους ομήρους, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, εάν οι ΗΠΑ δεν σταματήσουν τους βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών (διαβάστε σχετικά εδώ).

Ο Οσάμα Έντουαρντ, διευθυντής του Ασσυριακού Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Σουηδία, επιβεβαίωσε ότι οι Ασσύριοι τράφηκαν σε φυγή μετά από την επιδρομή των τζιχαντιστών σε δύο χριστιανικά χωριά στη βορειοανατολική Συρία όπου έπιασαν και τους ομήρους.

“800 οικογένειες έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη Χασακέχ και ακόμα 150 οικογένειες στη Καμισλί”, μια κουρδική πόλη στα σύνορα με την Τουρκία, όπως ενημέρωσε.

Ο Έντουαρντ είπε ότι σύμφωνα με τις πηγές του, το Ισλαμικό Κράτος αιχμαλώτισε “μεταξύ 70 και 100 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους”. Νεότερες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των ομήρων σε 150.

Οι Ασσύριοι είναι αρχαίο έθνος που κάποτε κατοικούσε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Μεσοποταμία. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι Ασσύριοι αποτελούσαν περίπου το 20% του πληθυσμού του Ιράκ. Παρατεταμένες γενοκτονίες τόσο από τους Άραβες όσο και από τους Οθωμανούς ανάγκασαν τα 2/3 του ασσυριακού έθνους να μεταναστεύσουν σε Ευρώπη και Αμερική. Περίπου ένα εκατομμύριο Ασσύριοι ζούνε ακόμα στο Ιράκ και τη Συρία. Η Μοσούλη, αρχαία Νινευή, υπήρξε η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων.

Οι Ασσύριοι είναι μονοφυσίτες Χριστιανοί, ή αλλιώς ορθόδοξοι προχαλκηδόνιοι, επειδή αναγνωρίζουν μόνο τις τρεις πρώτες οικουμενικές συνόδους. Μονοφυσίτες χριστιανοί είναι επίσης οι Αρμένιοι, οι Αιγύπτιοι Κόπτες, οι Αιθίοπες και οι Αραμαίοι (Σύροι Χριστιανοί) συγγενείς των Ασσυρίων αλλά και των Εβραίων.

Ο Μονοφυσιτισμός έχει ανεξάρτητες εθνικές εκκλησίες, “σχισματικές” από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εδώ και 1600 χρόνια. Ουσιαστικά Ασσύριοι, Αρμένιοι, Αιγύπτιοι, Αραμαίοι και Αιθίοπες προχώρησαν σε σχίσμα από την Κωνσταντινούπολη, που τότε ήταν η έδρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο την εθνική τους ανεξαρτησία από τη Νέα Ρώμη.

Οι Ορθόδοξοι της Μέσης Ανατολής, δηλαδή οι εκκλησίες που παραμένουν πιστές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποκαλούνται Ρωμηοί, δηλαδή Ρωμαίοι, επειδή ακριβώς έμειναν πιστοί τόσο στην αυτοκρατορία όσο και στην επίσημη Εκκλησία της.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Κόπτες της Αιγύπτου δεν υπάγονται στο Ελληνορθόδοξο (ανατολικορωμαϊκό) Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, ομοίως και οι Σύροι Χριστιανοί της Συριακής Εκκλησίας (Αραμαίοι) δεν υπάγονται στο Ελληνορθόδοξο (ανατολικορωμαϊκό) Πατριαρχείο Αντιόχειας.

Σύμφωνα με τον Οσάμα Έντουαρντ το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να αιχμαλωτίσει τόσους ανθρώπους διότι οι τζιχαντιστές μπήκαν στα σπίτια τους στις 04.00 το πρωί και τους έπιασαν στον ύπνο.

Οι όμηροι έχουν μεταφερθεί στην πόλη Σαντάντι, που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr