Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος μάχεται μέσα στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ

Το Ισλαμικό Κράτος μάχεται μέσα στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέες επιθέσεις εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος στο διυλιστήριο Μπάιτζι, που είναι το μεγαλύτερο του Ιράκ και βρίσκεται ακόμα υπό τον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων.

Το Ισλαμικό Κράτος έχασε νωρίτερα τον μήνα την πόλη Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, και πολλοί έσπευσαν να πουν τότε ότι αυτό σηματοδοτούσε την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για τους τζιχαντιστές στο Ιράκ.

Σύντομα όμως οι φανατικοί πέρασαν στην αντεπίθεση, τόσο στο διυλιστήριο Μπάιτζι όσο και στην επαρχία Ανμπάρ και συγκεκριμένα στην πόλη Ραμάντι, καταλαμβάνοντας τα βόρια προάστιά της.

Πριν μερικές ημέρες τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος κατάφεραν να σπάσουν τις ιρακινές άμυνες στην περίμετρο ασφαλείας του διυλιστηρίου χρησιμοποιώντας βομβιστές αυτοκτονίας που ανατινάχθηκαν με αυτοκίνητα βόμβες πάνω στις θέσεις των Ιρακινών.

Στη συνέχεια κατέλαβαν μέρος των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου, όπως ένα σημείο διανομής και δεξαμενές.

Οι Ιρακινοί έστειλαν ενισχύσεις στο διυλιστήριο, ένα τάγμα του τακτικού τους στρατού, καταφέροντας έτσι να κρατήσουν μακριά τους παρανοϊκούς από σημαντικές υποδομές, όπως ισχυρίζονται.

Το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησε στο Twitter φωτογραφίες που δείχνουν τις δυνάμεις του να προελαύνουν μέσα στο διυλιστήριο, τζιχαντιστές να έχουν καταλάβει άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα που εγκατέλειψαν οι Ιρακινοί αλλά και εναέρια πλάνα, που σημαίνει ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη ντρον.

baiji_1 Το Ισλαμικό Κράτος δημοσίευσε αεροφωτογραφίες του Μπάιτζι με τις μάχες που μαίνονται. Από αυτά τα πλάνα συμπεραίνεται ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί ντρον.

baiji_tanks Το Ισλαμικό Κράτος δημοσίευσε αυτά τα πλάνα στα οποία φαίνεται να έχουν καταλάβει στρατιωτικά οχήματα των Ιρακινών.

Μιλώντας στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών στην Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός Αμπάντι τόνισε πως οι τζιχαντιστές προσπαθούν να στείλουν ένα μήνυμα μετά την ήττα τους στο Τικρίτ.

“Νομίζω ότι προγραμμάτισαν (να συμπέσει με) την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ—νομίζω ότι προσπαθούν να δείξουν πως παρά την υποστήριξη που δέχεται το Ιράκ, είναι εκεί και κάνουν ζημιά”.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο Αμπάντι ανέφερε ότι σχεδιάζεται η προτεραιότητα να δοθεί στις μάχες για την ανάκτηση του ελέγχου στο Μπάιτζι και στην Άνμπαρ, όπου το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε ακόμα μια περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας Ραμάντι την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την έναρξη νέας πολεμικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της Άνμπαρ, αλλά έκτοτε έχασε έδαφος στην τεράστια επαρχία, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο.

baiji_4 Τζιχαντιστές ποζάρουν μπροστά σε ένα αμερικανικό τανκ Abrams, που κατέλαβαν από τον ιρακινό στρατό στο Μπάιτζι και το έκαναν δικό τους. Οι τζιχαντιστές πολεμάνε με αμερικανικά τανκς, είναι το μήνυμα που στέλνουν στο Twitter.

Στο μεταξύ, ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ που διεξάγει αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διεξήγαγε 20 επιδρομές στο Ιράκ και στη Συρία από την Τετάρτη ως το πρωί της Πέμπτης.

Οι 19 από τις επιδρομές αυτές έγιναν σε οκτώ ιρακινές πόλεις και έπληξαν μονάδες των τζιχαντιστών, θέσεις μάχης, οχήματα, όπλα και κτίρια.

Η εικοστή επιδρομή, κοντά στην αλ Χασάκα της Συρίας, κατέστρεψε θέσεις μάχης και έπληξε μια μονάδα των τζιχαντιστών.

baiji_main

baiji_5

baiji_6Τζιχαντιστές μέσα στο Μπάιτζι – Ανάρτησαν αυτά τα πλάνα σε βίντεο για να αποδείξουν ότι το διυλιστήριο σύντομα θα είναι όλο δικό τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Πέντε ρουκέτες από ιρακινό έδαφος έπληξαν αμερικανική βάση στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr