Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προσήγαγαν εφήβους στη Μελβούρνη ύποπτους για τζιχαντιστική επίθεση

Προσήγαγαν εφήβους στη Μελβούρνη ύποπτους για τζιχαντιστική επίθεση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Αστυνομία στη Μελβούρνη, στην Αυστραλία, προσήγαγε το Σάββατο πέντε νεαρούς ως υπόπτους ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικό τζιχαντιστικό χτύπημα στη διάρκεια τελετής για την επέτειο από τα 100 χρόνια της Μάχης της Καλλίπολης στα Δαρδανέλια.

Η εκστρατεία της Καλλίπολης ή εκστρατεία των Δαρδανελίων ή Μάχη της Καλλίπολης ή Μάχη του Τσανάκκαλε έλαβε χώρα στη χερσόνησο της Καλλίπολης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (στην Γκελίμπολου της σημερινής Τουρκίας) από τις 25 Απριλίου του 1915 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 1916, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν μια κοινή βρετανική και γαλλική επιχείρηση με στόχο την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, πρωτεύουσας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και να εξασφαλίσει μια θαλάσσια δίοδο στη Ρωσία.

Μετά από μια αποτυχημένη ναυτική εκστρατεία, πραγματοποιήθηκε αμφίβια απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Η προσπάθεια απέτυχε, και μετά από οκτώ μήνες σκληρών μαχών και πολλά θύματα και στις δύο πλευρές η δύναμη εισβολής τελικά αποχώρησε.

Η εκστρατεία ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες των Οθωμανών κατά τη διάρκεια του πολέμου και θεωρείται μια μεγάλη αποτυχία για τους Συμμάχους.

Οι πέντε νεαροί προσήχθησαν ύστερα από αστυνομική επιχείριση στη Μελβούρνη, η οποία διεξήχθη νωρίς το πρωί του Σαββάτου από την Αστυνομία της πολιτείας Βικτόρια και την Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Δύο 18χρονοι συνελήφθησαν για δραστηριότητες που συνδέονται με την τζιχαντιστική τρομοκρατία.

Ένας ακόμα 18χρονος προσήχθη για παραβίαση του νόμου περί όπλων, ενώ ένας τέταρτος 18χρονος και ένας 19χρονος βρίσκονται υπό κράτηση και βοηθούν την αστυνομία στις έρευνές της.

«Οι άνδρες φέρονται να είχαν ξεκινήσει προετοιμασίες για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας στην Αυστραλία, η οποία θα είχε στόχο μεταξύ άλλων αστυνομικούς», ανέφερε η ανακοίνωση.

Μεταξύ των τρομοκρατικών ενεργειών που σχεδίαζαν περιλαμβανόταν και «μια επίθεση εναντίον της τελετής της Ημέρας του ANZAC (Αυστραλιανού και Νεοζηλανδέζικου Εκστρατευτικού Σώματος)», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού στις 25 Απριλίου. Τιμά την αιματηρή εκστρατεία της Καλλίπολης και η φετινή τελετή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς γιορτάζονται τα 100 χρόνια από την εκστρατεία.

besim Σεβντέντ Μπεσίμ (Sevdet Besim) κρατούμενος στο περιπολικό. Στην κεντρική φωτογραφία ο ίδιος νεαρός ποζάρει με το δάχτυλο υψωμένο μπροστά σε τζιχαντιστική σημαία. Είναι φανερό ότι αντλεί “έμπνευση” από το Ισλαμικό Κράτος.

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις από τους πέντε νεαρούς

Η Αστυνομία άφησε ελεύθερους τους τρεις από τους πέντε νεαρούς που προσήγαγε στη Μελβούρνη. Κρατούμενοι παραμένουν ακόμα δύο, με τον έναν να του έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες.

Ο 18χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Καλλίπολης.

Το όνομά του είναι Σεβντέντ Μπεσίμ (Sevdet Besim), από το Χάλαμ, στα νοτιοανατολικά της Μελβούρνης, και θα εμφανιστεί στο δικαστήριο στις 24 Απριλίου.

Ο Μπεσίμ είναι ο πρώτος μέχρι στιγμής από τους πέντε νεαρούς που κατηγορείται.

Η Αυστραλία έστειλε πρόσφατα εκατοντάδες στρατιώτες στο Ιράκ για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού που μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

110 Αυστραλοί έχουν πάει στο Ιράκ και τη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών και περισσότεροι από 30 εξ αυτών έχουν επιστρέψει στη χώρα τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr