Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ηχούν τύμπανα εξέγερσης στα Σκόπια – Γκρουέφκσι: “Δεν παραιτούμαι”

Ηχούν τύμπανα εξέγερσης στα Σκόπια – Γκρουέφκσι: “Δεν παραιτούμαι”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Κυριακή 17 Μαΐου είναι ημέρα “εξέγερσης” στα Σκόπια. Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στην πρωτεύουσα του κρατιδίου και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Ο Σκοπιανός εθνικιστής (γενίτσαρος ελληνικής καταγωγής) πρωθυπουργός του βουλγαροαλβανικού κρατιδίου, Νίκολα Γκρουέφσκι, σε δηλώσεις του από τον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό Sitel TV Channel ξεκαθάρισε ότι “δεν έχω καμία πρόθεση να παραιτηθώ ή να αποδεχτώ μεταβατική κυβέρνηση”.

Η χώρα έχει βυθιστεί εδώ και μήνες σε πολιτική κρίση. Η κυβέρνηση του εθνικιστή Γκρουέφσκι κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Σε ηχογραφημένες – υποκλαπείσες συνομιλίες στελεχών της κυβέρνησης που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από την αντιπολίτευση ακούγονται υπουργοί να συνωμοτούν για εκλογική νοθεία αλλά και τη συγκάλυψη ενός φόνου.

Την περασμένη εβδομάδα δύο Σκοπιανοί υπουργοί και ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών παραιτήθηκαν.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στα Σκόπια κατηγορούν τον Επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας και τον υπουργό Εσωτερικών ότι προσπάθησαν να ελέγξουν τον Τύπο και τη Δικαιοσύνη στήνοντας ολόκληρο παρακράτος στηριγμένο πάνω σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες και επιμένει ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα προς όφελός της. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει δικό της αντισυλλαλητήριο τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το BBC, η πολιτική αστάθεια στα Σκόπια είναι δεδομένη. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο Αλβανοί αυτονομιστές έδωσαν σκληρή μάχη στο Κουμάνοβο εναντίον των Σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας.

Στις μάχες σκοτώθηκαν 14 Αλβανοί αυτονομιστές και 8 Σκοπιανοί αστυνομικοί. Οι Αλβανοί αποτελούν το 30% του πληθυσμού της ψευδομακεδονίας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός πίσω από τη μάχη στο Κουμάνοβο;

Πριν από λίγες ημέρες ο γνωστός πολιτικός και δικηγόρος, Σπάρτακ Νγκιέλα, πρώην συνεργάτης του Έντι Ράμα, δήλωσε ότι «ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας είναι ο εμπνευστής των γεγονότων του Κουμάνοβο με της δηλώσεις περί ενοποίησης της Αλβανίας με το Κόσοβο».

Ο κ. Νγκιέλα δήλωσε ότι ο Έντι Ράμα, υποστηρίζεται από τους στρατηγικούς εταίρους της Αλβανίας – υπονοώντας τις ΗΠΑ και τις ισχυρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ότι έχει την υποστήριξη των στρατηγικών συμμάχων της χώρας, αυτό δεν σηκώνει συζήτηση. Ίσως αυτή (η στήριξη) να μην είναι τόσο ένθερμη, όμως υπάρχει», είπε ο Νγκιέλα.

Ρωσία: Σχεδιάζεται αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων

Οι πληροφορίες για τη σύλληψη ενός πολίτη του Μαυροβουνίου στα Σκόπια, ο οποίος υποστήριξε τους εξτρεμιστές Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, παρουσιάζει πειστικές αποδείξεις ότι σχεδιάζεται αποσταθεροποίηση στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα από εξωτερικούς παράγοντες, ανακοίνωσε το Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στα σερβικά ΜΜΕ, παρουσιάζουν πειστικές αποδείξεις των προσπαθειών να ρίξουν την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία – FYROM, στην κόλαση των εθνοτικών συγκρούσεων. Είναι, επίσης, απόδειξη ότι οι δυτικές χώρες διοργανώνουν σενάρια καταστροφικά, όπως αυτά που έκαναν στην Ουκρανία τα φέρνουν τώρα στα Σκόπια. Πολίτες άλλων χωρών, όπως του Μαυροβουνίου, αποτελούν δάχτυλο (δόλωμα) του ΝΑΤΟ», ανέφερε η δήλωση και προσθέτει:

«Προκαλείται χάος με τέτοιες ενέργειες στα Βαλκάνια και σε καυτά σημεία της περιοχής, που δεν έχει ακόμη συνέλθει από την αιματοχυσία της δεκαετίας του ’90. Υπάρχει κίνδυνος και για την Ευρώπη» σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε τον πύργο της τηλεόρασης στο Χάρκοβο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr