Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ Αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος

Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ Αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι (Ayman Al Zawahiri), που ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ανάρτησε ένα βίντεο στο διαδίκτυο με το οποίο κατηγορεί τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους και αυτοανακηρυγμένο χαλίφη, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι για “ανταρσία” και κήρυξε πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος (που δεν είχε πάντα ως οργάνωση αυτό το όνομα) υπήρξε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ (2004), από την οποία αποσχίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2014 εξαιτίας της εχθρικής του στάσης απέναντι στην Αλ Κάιντα της Συρίας, το Μέτωπο Αλ Νούσρα.

Στις 29 Ιουνίου του 2014, η οργάνωση ανακήρυξε στα εδάφη που κατείχε στη Συρία και το Ιράκ “χαλιφάτο”, δηλαδή το βασίλειο του Ισλάμ, και ο ηγέτης της οργάνωσης, ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, αυτοανακηρύχθηκε “χαλίφης”, δηλαδή μονάρχης και βασιλιάς όλων των μουσουλμάνων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο τελευταίος κανονικός χαλίφης ήταν ο τελευταίος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Αμπντούλ Μετζίτ Β΄ που βασίλεψε μόνο για δύο χρόνια, 1922-24.

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, ο οποίος πρόσφατα ορκίστηκε πίστη στον νέο ηγέτη των Ταλιμπάν, Μουλά Αχτάρ Μανσούρ, και προηγουμένως αναγνώριζε ως χαλίφη τον προκάτοχο του Αχτάρ Μανσούρ, τον περιβόητο Μουλά Ομάρ, δεν έχει καμία διάθεση να δώσει περισσότερη αξία, πόσο μάλλον “βασιλική αξία”, στον Ιρακινό διασπαστή Αλ Μπαγκντάντι.

Του Αλ Μπαγκντάντι που δεν αρκείται μόνο στην ηγεσία της οργάνωσής του, αλλά θέλει να είναι και χαλίφης, και να υποτάξει όλες τις τζιχαντιστικές οργανώσεις υπό την εξουσία του. Η εισβολή του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, που είναι “μαγαζί” των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, είναι απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ο Αλ Ζαουάχρι στο μήνυμά του διατυπώνει αυτή ακριβώς την κατηγορία στον Αλ Μπαγκντάντι, ότι θέλει να τους υποτάξει όλους. Αναφερόμενος στις επιθετικές ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους κατά του Μετώπου Αλ Νούσρα, που είναι το επίσημο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, ο Αλ Ζαουάχρι λέει ότι “προτιμάμε να απαντάμε όσο το λιγότερο γίνεται (…) αλλά ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι και οι αδελφοί του (σ.σ. οι σύντροφοί του εννοεί) δεν μας αφήνουν επιλογή, αφού έχουν απαιτήσει όλοι οι μουτζαχεντίν να δηλώσουν πίστη σε εκείνους και σε αυτό που εκείνοι ισχυρίζονται ότι είναι χαλιφάτο”.

Δεν παρέλειψε να περιγράψει την αυτοανακήρυξη του Αλ Μπαγκντάντι “χαλίφη” ως έκπληξη, και ως μια πράξη που έγινε δίχως να συμβουλευτεί τους μουσουλμάνους.

Η όλη αυτή εξέλιξη θεωρείται ενδιαφέρουσα από ειδικούς σε θέματα τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.

Ο Αλ Ζαουάχρι μέχρι τώρα είχε αποφύγει να καταγγείλει τον Αλ Μπαγκντάντι και το Ισλαμικό Κράτος. Το ότι το πράττει τώρα δείχνει ότι υπάρχει βαθύ χάσμα μεταξύ Αλ Κάιντα και Ισλαμικού Κράτος.

Ωστόσο, παρά την καταδίκη του Αλ Μπαγκντάντι ως “διασπαστή” και “αντάρτη” της Αλ Κάιντα, ο Αλ Ζαουάχρι έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι η Αλ Κάιντα θα πολεμήσει στο ίδιο πλευρό με το Ισλαμικό Κράτος ενάντια στους κοινούς εχθρούς του Ισλάμ.

“Δεν αναγνωρίζουμε αυτό το χαλιφάτο, αλλά πέρα από τα λάθη του, εάν εγώ βρισκόμουν στο Ιράκ ή τη Συρία θα συνεργαζόμουν μαζί τους για να σκοτώσουμε τους σταυροφόρους και τους Σιίτες, αν και δεν αναγνωρίζω τη νομιμότητά του κράτους τους, επειδή αυτό το θέμα μας ξεπερνά, είναι μεγαλύτερο από όλους μας”.

Η Αλ Κάιντα φαινόταν να “σβήνει” από την όλο και αυξανόμενη δημοφιλία του Ισλαμικού Κράτους μεταξύ των φανατικών.

Ο ίδιος ο Αλ Ζαουάχρι έχει κατηγορηθεί ότι μετά την απόσχιση του Ισλαμικού Κράτους από την Αλ Κάιντα δεν μπόρεσε να κρατήσει το “μαγαζί”, με πολλές τζιχαντιστικές οργανώσεις να ορκίζονται πίστη στον Αλ Μπαγκντάντι.

Το μόνο καλό νέο για την Αλ Κάιντα πρόσφατα ήταν, ότι η σομαλική τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ φαίνεται να της παραμένει πιστή και να μην εντάσσεται στο Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος από την πλευρά του διακηρύττει ότι η Αλ Κάιντα είναι “τελειωμένη”, ότι αποτελεί παρελθόν, ότι το μέλλον είναι στη δική του οργάνωση, στη δική του ηγεσία, στο δικό του χαλιφάτο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr