Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο εδώλιο για διαφθορά ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα

Στο εδώλιο για διαφθορά ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίκτορ Πόντα, Διαφθορά, Ρουμανία,

Στο δικαστήριο προκειμένου να απολογηθεί για υποθέσεις διαφθοράς θα παρουσιαστεί ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία του Βουκουρεστίου, μετά την ολοκλήρωση της προανακριτικής έρευνας αποφασίστηκε ότι ο 42χρονος πολιτικός θα πρέπει να καθίσει στο εδώλιο.

Εναντίον του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 17 αξιόποινες πράξεις, όπως μετέδωσε το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Mediafax. Μεταξύ άλλων του επιρρίπτονται παραποίηση εγγράφων και συνέργεια σε φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Ο Βίκτορ Πόντα είχε δηλώσει ήδη πριν από την ανακοίνωση της απόφασης εκ μέρους της εισαγγελίας ότι θα αποδεχθεί σε κάθε περίπτωση τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι επιθυμεί να διατηρήσει το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός βρίσκεται αντιμέτωπος επισήμως από τον Ιούλιο με την κατηγορία της διαφθοράς και είναι ο πρώτος Ρουμάνος πρωθυπουργός θα πρέπει να απολογηθεί στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Πόντα χρονολογούνται από την περίοδο 2007 έως 2011, διάστημα κατά το οποίο εργαζόταν ως δικηγόρος.

Ο ίδιος τονίζει την αθωότητά του και αρνείται να ανταποκριθεί στo αίτημα παραίτησης που διατύπωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις. Η θητεία του Πόντα διαρκεί έως τον Νοέμβριο του 2016.

Στο επίκεντρο των κατηγοριών βρίσκεται και ο Νταν Σόβα, πολιτικός σύντροφος και ιδιοκτήτης του δικηγορικού γραφείου στο οποίο εργαζόταν ο Πόντα.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός κατηγορείται ότι έλαβε πριν από την ανάληψη της πρωθυπουργίας 55.000 ευρώ από τον Σόβα για ανύπαρκτες υπηρεσίες.

Μετά την εκλογή του σε πρωθυπουργό ο Πόντα ανέθεσε στον Σόβα το υπουργείο Μεταφορών. Εναντίον του παραιτηθέντος το 2014 Νταν Σόβα απαγγέλθηκαν επίσης κατηγορίες για παραποίηση εγγράφων, φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Το ρουμανικό κοινοβούλιο είχε απορρίψει τον φετινό Ιούνιο την άρση της ασυλίας του Βίκτορ Πόντα, μπλοκάροντας κατά πλειοψηφία τις έρευνες που είχαν ξεκινήσει εναντίον του Ρουμάνου πρωθυπουργού για διαφθορά.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος είχε κατηγορήσει τότε τον Πόντα για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης, προτρέποντάς τον να παραιτηθεί. Μία προτροπή που διατύπωσε και πάλι αργότερα.

Γεγονός είναι ότι οι φωνές που ζητούν την αποπομπή του Βίκτορ Πόντα έχουν δυναμώσει στη Ρουμανία. Το κύρος του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού έχει πληγεί προ πολλού ακόμη και εντός του κόμματός του.

Το 2012 είχε βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της λογοκλοπής στη διδακτορική του διατριβή, όπως διαπιστώθηκε από ανεξάρτητη ακαδημαϊκή επιτροπή. Ο Πόντα ακύρωσε αρχική το εν λόγω πόρισμα μέσω επιτροπής που συνέστησε ο ίδιος για να παραιτηθεί αργότερα εθελοντικά του επίμαχου διδακτορικού του.

Σύμφωνα με την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και σημερινή ευρωβουλευτή Μόνικα Ματσοβέι από το συντηρητικό Δημοκρατικό-Φιλελεύθερο Κόμμα (DLP), η παραμονή του Βίκτορ Πόντα στο αξίωμά του συνιστά «πράξη προδοσίας και δυσφήμησης της Ρουμανίας».

ΠΗΓΗ: dw.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισπανία: Τα αμαρτωλά «Καθαρά Χέρια» που κατηγορούν τη σύζυγο του Σάντσεθ

Ισπανία: Ο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί – Ποιος είναι ο λόγος

Ρωσία: Συνελήφθη ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ για διαφθορά

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Το βράδυ της 10/2 οι Ρώσοι βομβάρδισαν την Οδησσό, η Ρουμανία τέθηκε σε συναγερμό και ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16 σηκώθηκαν να φυλάξουν τους Ρουμάνους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr