Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μέρα γιορτής! Οι κουρδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τη Σιντζάρ (βίντεο)

Μέρα γιορτής! Οι κουρδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τη Σιντζάρ (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ενωμένες κουρδικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη ΣιντζάρΣινγκάλ) στο βόρειο Ιράκ την Παρασκευή, μια ημέρα μετά τη μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσαν για την απελευθέρωσή της από το Ισλαμικό Κράτος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις εισήλθαν στη Σιντζάρ από όλες τις πλευρές της πόλης και πλέον την εκκαθαρίζουν από όσους τζιχαντιστές έχουν απομείνει.

Η κουρδική επίθεση είχε την υποστήριξη πολεμικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων του Διεθνούς Συνασπισμού που ηγούνται οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε πολεμική επιχείριση για την ανακατάληψη της πόλης Ραμάντι, στο δυτικό Ιράκ, που επίσης κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι Κούρδοι μαχητές των Πεσμεργκά του βορείου Ιράκ, του YPG της Συρίας, του PKK της Τουρκίας και της πολιτοφυλακής των Γιαζίντι κατοίκων της πόλης εισήλθαν πεζή.

Το νοσοκομείο της πόλης, πολλά δημόσια κτίρια, ένα εργαστήριο τσιμέντου και ένα σιλό ήδη τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.

Η επίθεση για την απελευθέρωση του Σιντζάρ ξεκίνησε την αυγή της Πέμπτης, με 7.500 Κούρδους μαχητές -άνδρες και γυναίκες- να επιτίθενται στην πόλη από τρία μέτωπα ενώ τα συμμαχικά αεροσκάφη κατέστρεφαν τις θέσεις των τζιχαντιστών.

Οι επίγειες δυνάμεις είχαν και τη βοήθεια Αμερικανών και Βρετανών κομάντος.

Μέσα σε μερικές ώρες οι κουρδικές δυνάμεις είχαν καταφέρει επιτυχώς να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον αυτοκινητόδρομο 47, την οδό που συνδέει τη Σιντζάρ με τη Μοσούλη ανατολικά και με τη Ράκα της Συρίας δυτικά, ενώ κατέλαβαν και τα γύρω χωριά.

Οι Κούρδοι εκτιμούν ότι μέσα στην πόλη βρίσκονταν περίπου 600 τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος, πριν ξεκινήσει η επίθεση. Από αυτούς 60 – 70 σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές των συμμάχων.

Η πόλη Σιντζάρ κατοικούνταν από τους Κούρδους Γιαζίντι, δηλαδή τους Κούρδους που διατηρούν μια εκδοχή την αρχαίας ηλιολατρικής ζωροαστρικής θρησκείας των Κούρδων και των Περσών.

Όταν εισέβαλε το Ισλαμικό Κράτος στις αρχές Αυγούστου του 2014, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι Γιαζίντι έγιναν πρόσφυγες, εγκαταλείποντας την πόλη Σιντζάρ και τα χωριά τους, ενώ αρκετές χιλιάδες που δεν πρόλαβαν να διαφύγουν αιχμαλωτίστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος. Οι άνδρες σφαγιάστηκαν και οι γυναίκες – κορίτσια πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα ως ερωτικές σκλάβες.

Όλο αυτό τον καιρό της προσφυγιάς, το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την εκπαίδευση της πολιτοφυλακής των Γιαζίντι, μιας δύναμης 440 ανδρών και γυναικών, που την Πέμπτη πολέμησαν για να πάρουν πίσω τα σπίτια τους από τους συμμορίτες σουνίτες τζιχαντιστές.

Δείτε στο βίντεο αιχμαλώτους τζιχαντιστές:

Ο Χουσεΐν Ντερμπό, επικεφαλής του Τάγματος των ηλιολατρών Γιαζίντι, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: “Είναι η γη μας και η τιμή μας. Το Ισλαμικό Κράτος έκλεψε την αξιοπρέπειά μας. Τη θέλουμε πίσω”.

Το Σιντζάρ βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ, στους πρόποδες του ιερού όρους Σιντζάρ, περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία.

map_sinjar

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr