Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με λουράκι μαζεύει ο Ομπάμα τον Ερντογάν – Η Τουρκία αποχωρεί από το Ιράκ

Με λουράκι μαζεύει ο Ομπάμα τον Ερντογάν – Η Τουρκία αποχωρεί από το Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αποσύρεται από το Ιράκ η Τουρκία μετά από ισχυρότατες πιέσεις των Αμερικανών. Τουρκική ανακοίνωση που εξεδόθη αργά το βράδυ του Σαββάτου αναφέρει ότι η Τουρκία «συνεχίζει» να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ. Με άλλα λόγια, η τουρκική εισβολή έληξε άδοξα.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνδιάλεξη ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός ηγέτης κάλεσε τον “νεοοθωμανό σουλτάνο” να αποχωρήσει άμεσα από το Ιράκ για να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες της ιρακινής πλευράς (…) η Τουρκία θα συνεχίσει τη διαδικασία που έχει αρχίσει για την αποχώρηση των στρατευμάτων της τα οποία σταθμεύουν στην επαρχία της Μοσούλης», στο βόρειο Ιράκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης ο Ομπάμα επέμεινε απευθυνόμενος στον Ερντογάν ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να «σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το Ιράκ είχε απαιτήσει την Τρίτη την «πλήρη αποχώρηση» των τουρκικών δυνάμεων από το έδαφος της χώρας.

Πάντως ο Ομπάμα χαιρέτισε μολαταύτα «τη συμβολή» της Τουρκίας στον στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος μάχεται στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Είναι το τρίτο χοντρό άδειασμα που κάνει ο Ομπάμα στους Τούρκους τις τελευταίες ημέρες.

Τα προηγούμενα ήταν:

1. Άδειασμα Ομπάμα σε Ερντογάν – Απέσυρε τα F-15 που είχε στείλει για προστασία της Τουρκίας
2. Νέο άδειασμα στον Ερντογάν – Οι ΗΠΑ φτιάχνουν βάση στη Συρία μαζί με τους Κούρδους

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Απετράπησαν πέντε απόπειρες δολοφονίας κατά του τζιχαντιστή μεταβατικού Προέδρου της Συρίας και δύο Υπουργών

Το Ιράν με AI «βύθισε» αμερικανικό αεροπλανοφόρο – Ο Χακάν Φιντάν υπέρ των πυρηνικών του Ιράν και των βαλλιστικών πυραύλων

Νίκος Δένδιας: «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση εδώ, στις Βρυξέλλες, με τον Τούρκο ομόλογό μου κ. Γκιουλέρ»

Φαραντούρης στην Ευρωβουλή: «Ροπή της Τουρκίας στην παραβίαση του κράτους δικαίου» – «Πώς είναι δυνατόν να αποτελεί αξιόπιστο εταίρο της ΕΕ και πυλώνα της Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρώπης;»

Ο Τζέφρι Επστάιν γοητευμένος από τους Ρώσους ολιγάρχες και τις νεαρές Ρωσίδες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr