Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανός καθηγητής: Η Τουρκία θα βυθιστεί σε εμφύλιο και θα αποσταθεροποιηθεί

Αμερικανός καθηγητής: Η Τουρκία θα βυθιστεί σε εμφύλιο και θα αποσταθεροποιηθεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η τουρκική κυβέρνηση ανέπτυξε επιπλέον στρατεύματα στο Ντιγιάρμπακιρ (Άμιδα), την πρωτεύουσα του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, όπου οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να μάχονται ενάντια στους πατριώτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Ο Ρόναλντ Γκ. Σάνι (Ronald G. Suny), καθηγητής του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, υποστηρίζει ότι η Άγκυρα αποφάσισε να προχωρήσει σε ανοιχτή πολεμική εκστρατεία ενάντια στους Κούρδους της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι οι επιλογές και οι πράξεις της τουρκικής ηγεσίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ολοκληρωτικό “εμφύλιο” πόλεμο στην Τουρκία.

*Το TRIBUNE βάζει τη λέξη “εμφύλιο” μέσα σε εισαγωγικά διότι δεν θεωρεί τον πόλεμο μεταξύ Κούρδων και Τούρκων εμφύλιο αλλά εθνικοαπελευθερωτικό. Οι Κούρδοι δεν είναι Τούρκοι, ούτε έχουν σχέση με μογγολικές ή αραβικές φυλές. Είναι απόγονοι των αρχαίων Μηδών, συγγενείς των Περσών, και όπως και οι Πέρσες ανήκουν στη λεγόμενη “ινδοευρωπαϊκή” γλωσσική ομοφυλία.

Τους τελευταίους μήνες οι τουρκικές Αρχές έχουν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές κουρδικές πόλεις και οικισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία, δηλαδή στο τουρκοκρατούμενο Βόρειο Κουρδιστάν.

Με πρόχειρους υπολογισμούς, 1.300.000 Τούρκοι πολίτες κουρδικής εθνότητας υφίστανται τις συνέπειες της παρατεταμένης απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Στην πόλη του Ντιγιάρμπακιρ, οι “επικίνδυνες” κουρδικές γειτονιές έχουν δεχθεί επιθέσεις από τανκς, βαρύ πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες μέσα από την πόλη, οι τουρκικές Αρχές ανέπτυξαν επιπλέον στρατεύματα, τεθωρακισμένα και βαρύ οπλισμό στο Ντιγιάρμπακιρ.

Στους 10 μήνες που διαρκούν οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στη νοτιοανατολικές κουρδικές επαρχίες της, μόνο στο Ντιγιάρμπακιρ έχουν κλείσει 11.354 επιχειρήσεις, 100.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 15.000 άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι έχουν μείνει αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, εξαιτίας των απαγορεύσεων κυκλοφορίας, μέχρι και 20 συνεχόμενες ημέρες. Όλο αυτό το διάστημα δεν μπορούν να προμηθευτούν τρόφιμα, να εργαστούν, συνήθως μένουν δίχως νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Στην πραγματικότητα είναι πολιορκημένοι μέσα στα ίδια τα σπίτια τους.

Πολλοί απελπισμένοι από την πείνα που τόλμησαν να βγουν από τα σπίτια τους, έπεσαν νεκροί από σφαίρες ελεύθερων Τούρκων σκοπευτών. Αδιακρίτως εκτελούνται άνθρωποι, ακόμα και ηλικιωμένοι, γυναίκες, παιδιά.

Ο καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν Ρόναλντ Σάνι, μιλώντας στο Russia Today, δήλωσε ότι ο ανοιχτός πόλεμος που έχει κηρύξει η Τουρκία ενάντια στους Κούρδους οδηγεί στην αποσταθεροποίησή της.

“Στην πραγματικότητα συμβαίνει ένα είδος ανοιχτού πολέμου, σε πόλεις όπως η Τσίζρε και σε κάποιες συνοικίες του Ντιγιάρμπακιρ, ενάντια στον κουρδικό πληθυσμό. Αυτές οι περιοχές έχουν περικυκλωθεί από τανκς. Υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες που εκτελούν τους πολίτες που παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας”.

“Σε αυτή την περιοχή στη νοτιοανατολική Τουρκία, είναι πλέον δύσκολο για τους ανθρώπους να επιβιώσουν. Άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά, επιχειρήσεις κλείνουν. Ο Ερντογάν και η κυβέρνηση αποφάσισαν να κηρύξουν ανοιχτό πόλεμο ενάντια στους Κούρδους στα νοτιοανατολικά της χώρας, αυτή είναι η πολιτική τους. Αλλά κάνοντας αυτό, θα προκαλέσουν εμφύλιο στην Τουρκία, αιτία νέας προσφυγικής κρίσης και η περιοχή θα αποσταθεροποιηθεί”, προειδοποίησε ο καθηγητής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr