Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ερντογάν: Ψάχνει “συμμάχους” για να γίνει και με τη βούλα “σουλτάνος”

Ερντογάν: Ψάχνει “συμμάχους” για να γίνει και με τη βούλα  “σουλτάνος”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, το μόνο που ενδιαφέρει τον Ερντογάν είναι να γίνει και με την βούλα “σουλτάνος”.

Τα τελευταία χρόνια η μόνιμη επιδίωξη του Ερντογάν είναι να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας και να μετατρέψει την πολιτειακή δομή της χώρας και από προεδρευόμενη δημοκρατία σε προεδρική.

Με απλά λόγια η επιδίωξη του Ερντογάν είναι ως πρόεδρος με διευρυμένες αρμοδιότητες να γίνει πραγματικός “σουλτάνος”.

Η επιθυμία αυτή, που ο Ερντογάν άλλωστε είχε εκφράσει αμέσως μόλις εξελέγη πρόεδρος με δημοψήφισμα τον Αύγουστο του 2014, καθόρισε ουσιαστικά και την άνοδο του Αχμέτ Νταβούτογλου στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Εγκαινίασε επίσης διαδικασίες που στοχεύουν στην αλλαγή του τουρκικού συστήματος διακυβέρνησης το συντομότερο δυνατό.

Την τελευταία εβδομάδα το 2015, όπως αναφέρει και η Deutsche Welle, τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο Νταβούτογλου ύστερα από μακρά συνάντηση που είχαν στις 27 Δεκεμβρίου, φρόντισαν να θυμίσουν σε όλους με δηλώσεις τους ότι το επείγον θέμα για το νέο χρόνο είναι η αλλαγή του Συντάγματος.

Δεν ήταν περίεργο λοιπόν που την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός άρχισε συναντήσεις για να εξασφαλίσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης ξεκινώντας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στις 30 Δεκεμβρίου.

Μια δεύτερη συνάντηση με τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από την Σαουδική Αραβία την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε μάλιστα ότι η δική του προεδρία θα παίξει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία για την καθιέρωση ενός προεδρικού συστήματος στη χώρα και πρότεινε την έναρξη επαφών με όλες τις ομάδες της τουρκικής κοινωνίας προκειμένου να συζητήσουν το θέμα σε βάθος.

Εντούτοις το πρόβλημα της κυβέρνησης Νταβούτογλου και άρα και του προέδρου Ερντογάν είναι ότι οι τελευταίες εκλογές στέρησαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από την ικανή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, για να προχωρήσει μόνο του στην συνταγματική αναθεώρηση.

Υπό αυτή την έννοια καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη ενός από τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όσο για το κόμμα που ανέτρεψε τους υπολογισμούς του Ερντογάν, με την είσοδό του στην βουλή, δηλαδή το φιλοκουρδικό κόμμα του Ντεμιρτάς, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ήδη δήλωσε ότι δεν πρόκειται καν να συνομιλήσει μαζί του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr