Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σ. Αραβία “δεν δίνει μία εάν εξαγριώνει τον Λευκό Οίκο” – Χάνεται η… μπάλα!

Η Σ. Αραβία “δεν δίνει μία εάν εξαγριώνει τον Λευκό Οίκο” – Χάνεται η… μπάλα!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν, μετά την επίθεση που δέχτηκε η Πρεσβεία της στην Τεχεράνη το βράδυ του Σαββάτου από εξαγριωμένους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση του Σαουδάραβα σιίτη σεΐχη Νιμρ Αλ Νιμρ.

Ο σεΐχης Νιμρ Αλ Νιμρ, θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης της σιιτικής μειονότητας στη σουνιτική Σαουδική Αραβία, καταδικάστηκε σε θάνατο ως υποκινητής αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και τρομοκράτης. Μαζί με τον Νιμρ Αλ Νιμρ εκτελέστηκαν, το πρωί του Σαββάτου, συνολικά 47 κρατούμενοι. Οι περισσότεροι σουνίτες τζιχαντιστές μέλη της Αλ Κάιντα και 3 ακόμα σιίτες.

Για τη Σαουδική Αραβία ο Νιμρ Αλ Νιμρ ήταν ένας επικίνδυνος τρομοκράτης που ήθελε να ανατρέψει τη βασιλική οικογένεια των Σαούντ.

Για το Ιράν ο Νιμρ Αλ Νιμρ ήταν ένας αγωνιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων που ζητούσε ισότητα μεταξύ σουνιτών και σιιτών υπηκόων του θεοκρατικού βασιλείου.

Η αλήθεια είναι ότι οι σιίτες αντιμετωπίζονται στη Σαουδική Αραβία ως “δεύτερης κατηγορίας”.

Η βρετανική Express επικαλείται πηγή μέσα από τη Σαουδική Αραβία, που απηχεί τις απόψεις της κυβέρνησης, η οποία φέρεται να δήλωσε:

“Αρκετά, μέχρι εδώ! Ξανά και ξανά η Τεχεράνη χώνει τη μύτη της στις υποθέσεις της Δύσης. Συνεχίζουν να χρηματοδοτούν την τρομοκρατία και αναπτύσσουν βαλλιστικούς πυραύλους και κανείς δεν κάνει τίποτα για αυτό. Οι Σαουδάραβες ειλικρινά δεν δίνουν μία εάν εξαγριώνουν τον Λευκό Οίκο”.

Η δήλωση αυτή είναι αρκετά περίεργη. Πρώτον, εμφανίζεται η Σαουδική Αραβία ως δήθεν “Δύση”. Ότι η Σαουδική Αραβία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ δεν τη κάνει και Δύση. Ένα θεοκρατικό καθεστώς που αποκεφαλίζει και σταυρώνει ανθρώπους στη μέση του δρόμου δεν έχει καμία σχέση με τον δυτικό πολιτισμό.

Δεύτερον, το Ιράν μπορεί να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία αλλά και η Σαουδική Αραβία δεν πάει πίσω. Το Ιράν έχει “προστατευόμενη” τη Χεζμπολάχ, η Σαουδική Αραβία τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και όλα τα τζιχαντιστικά πλοκάμια τους.

Τρίτον, εδώ “ξεφεύγει” μια αλήθεια. Ποια είναι αυτή; Κάτι που ακούγεται το τελευταίο διάστημα όλο και πιο έντονα. Ότι δηλαδή οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν δεν έχουν πρώτο τους στόχο το Ισραήλ αλλά τη Σαουδική Αραβία.

Τέταρτον, είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες ότι Τουρκία και Σαουδική Αραβία έχουν δική τους ατζέντα στη Μέση Ανατολή που δεν ευθυγραμμίζεται με τον Λευκό Οίκο. Το έχουν καταλάβει καλά και οι Αμερικανοί αυτό, ότι δηλαδή οι μουσουλμάνοι “σύμμαχοί” τους δεν τους υπολογίζουν πλέον, για αυτό και έπιασαν φιλίες με τους Κούρδους.

Η Σαουδική Αραβία έχει δισεκατομμύρια να ξοδέψει και θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Από αυτά τα δισεκατομμύρια δίνει και στον Ερντογάν. Μόνο για τον προεκλογικό αγώνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία της Τουρκίας, οι Σαουδάραβες τον χρηματοδότησαν με 10 δισ. δολάρια. Τα παλάτια και τα ανάκτορα που χτίζει την Άγκυρα είναι επίσης από χρήματα του Ριάντ.

Τουρκία και Σαουδική Αραβία θεωρούν ότι μπορούν να κυβερνήσουν όλο τον ισλαμικό κόσμο. Να αναστήσουν το χαλιφάτο. Βεβαίως επειδή οι Τούρκοι δεν είναι Άραβες δεν σημαίνει ότι αυτή η συμμαχία θα πάει και μέχρι το τέλος. Προς το παρόν απέχουν έτη φωτός από το τέλος, δηλαδή από την παλινόρθωση του χαλιφάτου. Έτσι μπορούν, στην παρούσα φάση, να είναι σύμμαχοι.

Σύμμαχοι ενάντια στο Ιράν, που επίσης διεκδικεί την ηγεσία του Ισλάμ και την ανάσταση της Περσικής Αυτοκρατορίας αλλά και σύμμαχοι κατά του Ισραήλ, διότι το Ισραήλ όσο κι εάν το ανέχονται και ενίοτε παριστάνουν και τους καλοπροαίρετους μαζί του, η αλήθεια είναι μία: έχουν σκοπό να το σβήσουν για πάντα από τον χάρτη.

Οι Αμερικανοί ζήτησαν “αυτοσυγκράτηση” και από τις δύο πλευρές, Ιράν και Σαουδική Αραβία. Το ίδιο ζήτησε και η Φεντερίκα Μογκερίνι, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιλαλεί ό,τι λέει η Ουάσιγκτον.

Η Σαουδική Αραβία “έγραψε” Λευκό Οίκο και Μογκερίνι στα παλαιότερα των υποδημάτων της και διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν.

“Οι Σαουδάραβες ειλικρινά δεν δίνουν μία εάν εξαγριώνουν τον Λευκό Οίκο”, κρατήστε το αυτό. Οι Σαουδάραβες, θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος, προφανώς δεν έχουν και κανένα πρόβλημα να ξεκινήσουν έναν πόλεμο με το Ιράν, αφού δεν υπολογίζουν τον Λευκό Οίκο.

Και ίσως τελικά αυτό να ήταν το σχέδιο από την αρχή. Η τελική αναμέτρηση του σουνιτικού Ισλάμ με το σιιτικό, το ξεκαθάρισμα παλιών λογαριασμών μεταξύ “Οθωμανών”, “Περσών” και Αράβων στο σήμερα.

Και η Δύση, που νόμιζε -και ακόμα νομίζει- ότι ελέγχει το παιχνίδι (ακούγεται ως ανέκδοτο πλέον αυτό) παρακολουθεί αμήχανη να βγαίνουν τα χαντζάρια και αδυνατεί να καταλάβει τι συμβαίνει και το χειρότερο τι μας έρχεται…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr