Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άφησαν τους Ρώσους κι άρχισαν τις “συστάσεις” στους Κινέζους οι ΗΠΑ

Άφησαν τους Ρώσους κι άρχισαν τις “συστάσεις” στους Κινέζους οι ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέο “μέτωπο” ανοίγουν οι Αμερικανοί, αυτή τη φορά με την Κίνα. Την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, προειδοποίησε την Κίνα κατά οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας για την επίλυση των εδαφικών αντιδικιών της με την Ιαπωνία ή άλλες χώρες της Ασίας, αναφερόμενος στο ουκρανικό προηγούμενο. Βεβαίως, η επίκληση του ουκρανικού προηγούμενου ήταν ατυχές, μιας και η Ρωσία έκανε και κάνει αυτό που θέλει…

«Όλα τα κράτη, όλοι οι λαοί αξίζουν σεβασμό», δήλωσε ο Χέιγκελ έπειτα από μια συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του Ιτσουνόρι Ονοντέρα. Εδώ, βεβαίως, έχουμε ξεχάσει την κατοχή της βόρειας Κύπρου, αλλά αυτά είναι… λεπτομέρειες.

«Είδαμε ένα ηχηρό παράδειγμα της έλλειψης σεβασμού, εξαναγκασμού και εκφοβισμού με (…) αυτό που έκαναν οι Ρώσοι στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Χέιγκελ.

«Δεν μπορούμε να επαναχαράσσουμε τα σύνορα, να παραβιάζουμε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία χωρών με τη βία, τον εξαναγκασμό και τον εκφοβισμό, είτε πρόκειται για μικρά νησιά στον Ειρηνικό είτε για μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες», προειδοποίησε ο ίδιος. (Και υπενθυμίζουμε ξανά το πώς οι Αμερικανοί έχουν υπερασπιστεί την ακεραιότητα της Κύπρου).

«Κάτι άλλο για το οποίο θα μιλήσω στους Κινέζους είναι ο σεβασμός προς τους γείτονές τους», επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός μία ημέρα πριν την αναχώρησή του για το Πεκίνο. «Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν μεγάλες ευθύνες και η Κίνα είναι μεγάλη δύναμη», υπογράμμισε ο Χέιγκελ.

Η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη από τη συμφωνία αμοιβαίας βοηθείας με τη σύμμαχό της Ιαπωνία, στην οποία περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον Χέιγκελ, και τα νησιά της θάλασσας της Ανατολικής Κίνας τα οποία διεκδικούν το Τόκιο και το Πεκίνο.

«Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια μονομερούς εξαναγκασμού που θα θέσει εν αμφιβόλω τον διοικητικό έλεγχο της Ιαπωνίας» στα νησιά αυτά, είπε ο Αμερικανός υπουργός, καλώντας Τόκιο και Πεκίνο να βρουν «μια ειρηνική λύση».

Το Πεκίνο διεκδικεί υπό το όνομα Ντιαογού ένα αρχιπέλαγος ακατοίκητων νησιών στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας που βρίσκεται υπό τον διοικητικό έλεγχο του Τόκιο με το όνομα Σενκάκου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr