Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών απειλεί με κλείσιμο συνόρων την 1η Μαρτίου

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών απειλεί με κλείσιμο συνόρων την 1η Μαρτίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Σερβία θα κλείσει τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες από 1ης Μαρτίου εάν η Αυστρία σταματήσει να τους δέχεται, δήλωσε στην εφημερίδα “Κούριρ” του Βελιγραδίου, ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Όλο και πιο ρεαλιστικό είναι το ενδεχόμενο να κλείσει η Σερβία τα σύνορα από την 1η Μαρτίου για όλους τους πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές» ανέφερε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς. Ο Σέρβος ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην Αυστρία, σύντομα θα αποκλειστεί η διέλευση προσφύγων διά της αποκαλούμενης βαλκανικής οδού: «Αν κατεβάσει τη ράμπα η Αυστρία, η απάντηση μας θα είναι να κλείσουμε τα σύνορα» δήλωσε στην εφημερίδα ΄΄Κούριρ΄΄ ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Η Σερβία άρχισε να εφαρμόζει από το πρωί της Παρασκευής, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, τα μέτρα που συμφώνησαν χθες οι αρχηγοί των αστυνομικών υπηρεσιών τεσσάρων βαλκανικών χωρών (Σερβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Σλοβενία) και της Αυστρίας. Έτσι, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πρόσφυγες που φέρουν την σχετική άδεια του ενιαίου κέντρου ελέγχου των χωρών αυτών, που λειτουργεί στην Γευγελή. Υπενθυμίζεται ότι χθες στο Ζάγκρεμπ συμφωνήθηκε να γίνεται η ταυτοποίηση των προσφύγων κατά την είσοδο τους στην ΠΓΔΜ και στην συνέχεια να μεταφέρονται οργανωμένα οι πρόσφυγες με τρένα στην Αυστρία. Φαίνεται ωστόσο ότι υπάρχει πρόβλημα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, αφού η Κροατία δεν επέτρεψε ακόμη την είσοδο της πρώτης ομάδας προσφύγων που έφτασαν το πρωί στην μεθοριακή πόλη Σιντ, ενώ καθ’ οδόν βρίσκονται άλλοι 250 πρόσφυγες οι οποίοι, συνοδεία Σέρβων αστυνομικών, ξεκίνησαν το μεσημέρι από το Πρέσεβο.

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR) για τους Πρόσφυγες, στο Βελιγράδι, ανέφερε στην εφημερίδα ΄΄Νόβοστι΄΄ ότι σήμερα το μεσημέρι στις 12:30, η Σερβία έκλεισε τα σύνορα με την ΠΓΔΜ για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην ουδέτερη ζώνη 250 άνθρωποι. Το γραφείο Τύπου της σερβικής αστυνομίας διέψευσε την πληροφορία αυτή, ισχυριζόμενο ότι τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά και η καθυστέρηση στην διέλευση προσφύγων οφείλεται στην εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων έλεγχου.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Σερβία παρατηρούν ότι από εχθές βράδυ που η Αυστρία έθεσε ανώτατο όριο την παροχή ασύλου σε ογδόντα πρόσφυγες ημερησίως και επιτρέπει την διέλευση 3200 προσφύγων που κατευθύνονται σε τρίτες χώρες, άρχισαν να προκαλούνται προβλήματα. Όλες οι χώρες στην αποκαλούμενη βαλκανική οδό είναι προσεχτικές – και το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων θα εφαρμόζεται συχνά στο μέλλον, εκτιμούν αναλυτές στη Σερβία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr