Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ έγιναν ο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας

Οι ΗΠΑ έγιναν ο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο σημαντικότερος πελάτης της γερμανικής οικονομίας είναι πλέον οι ΗΠΑ, οι οποίες διαδέχονται στην πρώτη θέση την Γαλλία.

Από το 1961, για περισσότερα από 50 χρόνια, οι Γάλλοι βρίσκονταν στην κορυφή του γερμανικού πελατολογίου. Σύμφωνα ωστόσο με στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το 2015 οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 19% στα 114 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στη Γαλλία κατά μόλις 2,5% στα 103 δισεκατομμύρια.

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας DIW εκτιμά ότι η άνοδος των ΗΠΑ σε πρώτο εισαγωγέα γερμανικών προϊόντων δεν είναι παροδική. Πρόκειται πολύ περισσότερο για μια μακροπρόθεσμη τάση, εκτιμά ο ειδικός σε ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης του ινστιτούτου Ζίμον Γιούνκερ.

Ένας λόγος για την αλματώδη αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ είναι η αναπτυξιακή δυναμική της αμερικανικής οικονομίας. Οι αναπτυξιακοί ρυθμοί για το 2015 μιλούν από μόνοι τους: 2,4% στις ΗΠΑ, μόλις 1,1% στη Γαλλία. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναμένει το 2016 άνοδο του ΑΕΠ στις ΗΠΑ κατά 2%, ενώ στη Γαλλία μόνο 1,2%.

Σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση για προϊόντα Made in Germany

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι ΗΠΑ αποτελούν πλέον τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, λέει ο Μπέρνχαρντ Μάτες πρόεδρος του γερμανοαμερικανικού οικονομικού επιμελητηρίου και επικεφαλής του γερμανικού τμήματος της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford:

«Οι γερμανικές εταιρίες επωφελούνται από την σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, στην οποία βρίσκεται η αμερικανική οικονομία λόγω των χαμηλών τιμών ενέργειας, το σχετικά χαμηλό μισθολογικό κόστος, καθώς και την ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ενδεικτικό είναι, ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ από τα μέσα του 2014 οδήγησε σε υποτίμηση του ευρώ κατά 20% σε σχέση με το δολάριο.

Κατά την άποψη του Μπέρνχαρντ Μάτες η αμερικανική ζήτηση για γερμανικά βιομηχανικά προϊόντα θα παραμείνει και στο μέλλον σε υψηλά επίπεδα:

«Για τις ΗΠΑ οι γερμανοί είναι σημαντικός εταίρος επειδή εξειδικεύονται σε βιομηχανικά και χημικά προϊόντα, καθώς και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Μια επιπλέον προώθηση στις ούτως ή άλλως στενές οικονομικές σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ αναμένεται μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ (TTIP), η οποία θα διευκολύνει το εμπόριο και θα ενισχύσει, κατά συνέπεια, τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

ΠΗΓΗ: dw.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης Ευρωβουλευτή του AfD για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr