Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ψήφο εμπιστοσύνης ζητούν οι σοσιαλιστές στην υπό κατάρρευση Ισπανία

Ψήφο εμπιστοσύνης ζητούν οι σοσιαλιστές στην υπό κατάρρευση Ισπανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αντιμέτωπος με την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία βρίσκεται σήμερα Τετάρτη ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, με το σενάριο επαναληπτικών εκλογών να παραμένει όμως ξεκάθαρα ορατό.

Προκειμένου να κερδίσει τη σημερινή ψήφο, ο κ. Σάντσεθ θα πρέπει να αποσπάσει τη στήριξη τουλάχιστον 176 εκ των 350 εδρών της Βουλής, αποτέλεσμα που φαντάζει απίθανο με δεδομένο ότι οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους, οι κεντρώοι Ciudadanos ελέγχουν μόλις 130 έδρες (90 οι μεν και 40 οι δε).

Σε περίπτωση που αποτύχει σήμερα, ο Σοσιαλιστής ηγέτης θα έχει μία ακόμα ευκαιρία την Παρασκευή, όπου οι προϋποθέσεις θα είναι σαφώς καλύτερες, καθώς δεν θα χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των εδρών, αλλά επί των ψηφισάντων, κάτι που σημαίνει ότι αν κάποιοι βουλευτές απέχουν ίσως ο κ. Σάντσεθ καταφέρει να κερδίσει την δεδηλωμένη.

Όμως ακόμα κι αυτό το ενδεχόμενο δε φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, καθότι αρκετές αποχές θα υπάρξουν μόνο αν απόσχουν από την ψηφοφορία είτε το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι είτε οι αριστεροί Podemos, που ελέγχουν 122 και 69 έδρες αντίστοιχα. Κανένα από αυτά τα δύο κόμματα δεν έχει δώσει ένδειξη ότι προτίθεται να στηρίξει, έστω δια της αποχής, τον κ. Σάντσεθ.

Πάντως δεν θα πρέπει να αποκλείονται εκ των προτέρων τυχόν εκπλήξεις. Ο κ. Ραχόι παραδείγματος χάριν φαίνεται να θέλει επαναληπτικές κάλπες, όμως πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι με τη στάση του προσπαθεί να εξυπηρετήσει προσωπικά και κομματικά συμφέροντα.

Εάν οι Σοσιαλιστές και οι Ciudadanos ηττηθούν και στις δύο ψήφους εμπιστοσύνης, η Βουλή θα έχει προθεσμία δύο μηνών προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Διαφορετικά, ο βασιλιάς θα πρέπει να προκηρύξει νέες εκλογές, που αναμένεται να γίνουν στις 26 Ιουνίου.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο εδώ και περισσότερους από δύο μήνες, αφότου οι εκλογές του Δεκεμβρίου δημιούργησαν μία κατακερματισμένη Βουλή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σάντσεθ: Η Ισπανία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος έως τον Ιούλιο

DW: Σε ποιον ανήκει ο αμύθητος θησαυρός του Σαν Χοσέ;

«Όχι» κι από την Ισπανία στην πρόταση Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ισπανία: Γραφείο τελετών πουλούσε πτώματα σε ιατρικές σχολές 1200 ευρώ το ένα

Στην Ισπανία κάνει ζέστη σαν να είναι καλοκαίρι – Έως και 30°C

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr