Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Κάραζιτς

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε κάθειρξη 40 ετών καταδικάστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, το 1995 και για άλλες εννέα κατηγορίες που αφορούσαν εγκλήματα πολέμου.

Ο 70χρονος πρώην πολιτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων κρίθηκε ένοχος για τις 10 από τις 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε σχετικά με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Απαλλάχθηκε μόνο για την κατηγορία της γενοκτονίας σε επτά κοινότητες της Βοσνίας.

«Ράντοβαν Κάρατζιτς, το δικαστήριο σας καταδικάζει σε κάθειρξη 40 ετών», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ο-Γκον Κουόν.

Στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, το 1995, τη μεγαλύτερη που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι (σε αυτή την υπόθεση συμμετείχαν Έλληνες παρακρατικοί και μέλη της Χρυσής Αυγής).

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ζέιντ Ρά’αντ Αλ Χουσέιν, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» την απόφαση του δικαστηρίου για τον Κάρατζιτς. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μια προειδοποίηση στους εθνικιστές ηγέτες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και αλλού, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το εθνικιστικό συναίσθημα και να μετατρέψουν τις μειονότητες σε αποδιοπομπαίους τράγους.

«Το μήνυμα αυτής της δίκης είναι ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου», πρόσθεσε ο Ζέιντ.

Μπαν Κι Μουν: Ιστορική ημέρα για τη διεθνή Δικαιοσύνη

Η καταδίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς σηματοδοτεί μια «ιστορική ημέρα για τους λαούς της περιοχής και πέραν αυτής, καθώς επίσης και για τη διεθνή δικαιοσύνη», εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν.

Η ετυμηγορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (TPIY) «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, υποδεικνύοντάς τους ότι θα τους ζητείται να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», έκρινε επίσης ο Μουν, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό του.

Δεν ικανοποιήθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων

Παρόλα αυτά, επιζήσαντες της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα έκριναν ότι η κάθειρξη 40 ετών δεν είναι αρκετά αυστηρή και ήρθε πολύ καθυστερημένα.

«Είμαι πολύ απογοητευμένη» είπε η 64χρονη Μπίντα Σμαΐλοβιτς, που παρακολούθησε την απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της ετυμηγορίας μαζί με τις δύο κουνιάδες της στο Ποτόκαρι, ένα προάστιο της Σρεμπρένιτσα, όπου οι τρεις γυναίκες αντίκρισαν τους συζύγους τους για τελευταία φορά πριν από 21 χρόνια.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ από τη στιγμή που ακούστηκε η πρώτη τουφεκιά, κι αυτή είναι ακόμα μία», πρόσθεσε η ίδια.

Οι σύζυγοι των τριών γυναικών έχασαν τη ζωή τους όταν οι δυνάμεις των Σερβοβόσνιων, υπό τις διαταγές του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, κατέλαβε τη Σρεμπρένιτσα, που τελούσε υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών, στις 11 Ιουλίου 1995.

Χώρισαν τις γυναίκες από τις άνδρες και τις επόμενες μέρες σφαγίασαν περίπου 8.000 μουσουλμάνους άνδρες και αγόρια. Επρόκειτο για τη χειρότερη ωμότητα που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ήλπιζα να (του) επιβαλλόταν η ποινή του θανάτου», τόνισε η 73χρονη Βάσβα Σμαΐλοβιτς. «Ο άνδρας μου πέθανε πριν 20 χρόνια κι ο Κάρατζιτς είναι ακόμη ζωντανός. Τουλάχιστον περίμενα ισόβια», πρόσθεσε η ίδια.

Ο άνδρας της Μπίντας Σμαΐλοβιτς προσπάθησε να αποδράσει μέσα από το δάσος, αλλά εκτελέστηκε μαζί με τα δύο αδέρφια του. Τα πτώματα τους βρέθηκαν σε δύο ξεχωριστούς μαζικούς τάφους στην ανατολική Βοσνία, όπου 20 χρόνια μετά, ανασύρονται ακόμη λείψανα των θυμάτων της σφαγής.

Η απόφαση «ήρθε πολύ καθυστερημένα», είπε αναστενάζοντας η Μπίντα Σμαΐλοβιτς, που ζει μόνη της στο σπίτι της με θέα τις 7.000 λευκές ταφόπλακες των θυμάτων της σφαγής. «Η ετυμηγορία για εμάς βγήκε το 1995. Δεν υπάρχει καμιά ποινή που να μπορεί να αντισταθμίσει τη φρίκη που περάσαμε ή τα δάκρυα μία μόνο μητέρας, πόσο μάλλον χιλιάδων», πρόσθεσε.

Πολλοί Σερβοβόσνιοι όμως υπερασπίζονται τον Κάρατζιτς και πιστεύουν ότι οι Σέρβοι έχουν βρεθεί αδίκως στο στόχαστρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Η ποινή κάθειρξης 40 ετών είναι άδικη και δεν συνεισφέρει ούτε στην ανάδειξη της αλήθειας, ούτε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην περιοχή μας», υποστήριξε ο Μπλάντεν Μπόσιτς, επικεφαλής του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), το οποίο ίδρυσε ο Κάρατζιτς το 1990. Ο ίδιος έκρινε πως η απόφαση «δείχνει ξανά πως το δικαστήριο της Χάγης έχει πολιτικό χαρακτήρα».

«Μας πληγώνει ότι επιλέχθηκε αυτή η μέρα για την ανακοίνωση της ετυμηγορίας (για τον Κάρατζιτς) στο ΔΠΔ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μίλοραντ Ντόντικ, πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, λίγο πριν την ανάγνωση της ετυμηγορίας, κατά τη διάρκεια μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Σερβία για την επέτειο της έναρξης των αεροπορικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ εναντίον της πρώην Γιουγκοσλαβίας το 1999.

Περισσότερα για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και τη συμμετοχή Ελλήνων παρακρατικών εδώ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νετανιάχου: Το Δικαστήριο της Χάγης δεν θα επηρεάσει το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα

Διαιτητής της Euroleague έκλεψε κολόνια από αεροδρόμιο

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Η Γερμανία έχει καταγράψει 500 ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε ως εγκληματία πολέμου οπαδό του Μπασάρ αλ Άσαντ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr