Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι πρόσφυγες “ευθύνονται” για την αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης

Οι πρόσφυγες “ευθύνονται” για την αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα κρούσματα φυματίωσης στη Γερμανία αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Μια αναμενόμενη εξέλιξη, ισχυρίζονται οι γιατροί. Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση στους πρόσφυγες, αναφέρει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με στοιχεία του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, αυξήθηκαν τα κρούσματα φυματίωσης στη Γερμανία. Το 2014 καταγράφηκαν 4.533 και το 2015 5.865 περιπτώσεις. Σχετίζεται η αύξηση των κρουσμάτων με το προσφυγικό ρεύμα;

Το ερώτημα αυτό έθεσε η Deutsche Welle στον ειδικό γιατρό Καρλ Σένκελ, ο οποίος ήταν σαφής στην απάντησή του: «Οι πρόσφυγες συνέβαλαν. Έχουμε πολλούς πρόσφυγες που έρχονται αυτή τη στιγμή στη χώρα και για το λόγο αυτό βλέπουμε μια γραμμική αύξηση. Αλλά είναι κάτι το οποίο αναμέναμε. Δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει».

Ο γιατρός Καρλ Σένκελ επισημαίνει πως είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη διάγνωση. «Οι άνθρωποι αυτοί μόλις φθάνουν στη Γερμανία θα πρέπει να υποβάλλονται σε ακτινογραφίες. Όποιος διαπιστωθεί ότι πάσχει από φυματίωση φυσικά μεταφέρεται σε νοσοκομείο και προσωρινά απομονώνεται. Με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η μετάδοση της ασθένειας. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σχετικά υψηλός ανάμεσα σε ανθρώπους που βρίσκονται κλεισμένοι σε ένα κατάλυμα. Μάλιστα όσο χειρότερες είναι οι συνθήκες διαβίωσης και η σίτιση τόσο πιο εύκολη είναι η μετάδοση της ασθένειας».

Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γερμανό επιστήμονα ο κίνδυνος της μετάδοσης δεν είναι τόσο υψηλός όπως συμβαίνει με άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως για παράδειγμα το ιό Έμπολα. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο να μολυνθεί ακόμα και εάν συναντηθεί με έναν ασθενή που επιβαίνει σε ένα λεωφορείο. Αυτός όμως δεν είναι ο κανόνας.

Πιο πιθανή είναι η μετάδοση όταν κάποιος περνάει πολλές ώρες, μέρες ή και εβδομάδες με έναν ασθενή στο ίδιο σπίτι.
Τέλος, στην ερώτηση σε ποιους πρόσφυγες παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά φυματίωσης ο Καρλ Σένκελ απαντά ότι «αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στο Αφγανιστάν παρατηρούνται περισσότερες περιπτώσεις και στη Συρία λιγότερες.

Πρέπει να πούμε όμως ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέλεξε αυτά τα στοιχεία πριν από τον εμφύλιο στη Συρία. Σημασία έχουν και οι συνθήκες μετακίνησης των προσφύγων. Οι άνθρωποι ακολουθώντας τη βαλκανική οδό είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης τους, που διαρκεί εβδομάδες ή και μήνες, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ αυξημένος. Περιμένουμε γενικότερα μια αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης. Ως εκ τούτου είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση».

ΠΗΓΗ: dw.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Απαγορεύει στον Γιάνη Βαρουφάκη την είσοδο και κάθε πολιτική δραστηριότητα στη χώρα

Γερμανία: Στο στόχαστρο ξανά η τρομοκρατία της RAF

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πέρασε» από την Ολομέλεια το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Τραγωδία στη Χίο: Τρία μικρά κορίτσια νεκρά σε ναυάγιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr