Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μοσκοβισί: Ευνοούν τον λαϊκισμό τα Panama papers (!)

Μοσκοβισί: Ευνοούν τον λαϊκισμό τα Panama papers (!)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις ανησυχίες του για τις πολιτικές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν από τη διαρροή εκατομμυρίων εγγράφων των πελατών του νομικού γραφείου στον Παναμά, Mossack Fonseca, που ειδικεύεται στην δημιουργία αδιαφανών εταιρειών, εξέφρασε ο Γάλλος επίτροπος, Μοσκοβισί σε συνάντησή του με πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Μάλιστα, ο ίδιος προέτρεψε τα κράτη μέλη να επωφεληθούν της περίστασης και υποστηρίξουν τις προτάσεις της Κομισιόν για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.

«Από τη μια πλευρά, (σ.σ. το σκάνδαλο) είναι καλή είδηση για τον λαϊκισμό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος, αν δεν δράσουμε, είναι ότι ο κόσμος θα θεωρήσει ότι όλα είναι “σάπια”: οι πολιτικοί, οι επενδυτές, οι χώρες, οι κυβερνήσεις, κάτι που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, αν και δεν είναι αλήθεια».

Ο Γάλλος επίτροπος ασκεί όμως και κριτική, λέγοντας ότι «όταν ορισμένα κινήματα, δεν έχει σημασία αν πρόκειται για μη κυβερνητικές οργανώσεις ή κόμματα, ζητούν πιο έντονη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αυτό δεν είναι λαϊκισμός.

“Όταν αυτά τα κινήματα λένε ότι είναι άδικο το γεγονός οι πολίτες να πληρώνουν το μερίδιο τους στους φόρους και άλλες εταιρείες ή πολίτες, επειδή είναι περισσότερο πλούσιοι και μπορούν να προστρέξουν σε μια τράπεζα ή ένα νομικό γραφείο, μπορούν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για να αποφεύγουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους στη φορολογία, αυτό δεν είναι λαϊκισμός”.

“Λαϊκισμός για μένα είναι όταν κάποιοι προσπαθούν να πουν ότι το όλο σύστημα είναι σάπιο, ότι όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και να καταδικάζονται το ίδιο», αναφέρει ο Μοσκοβισί.

Προσθέτει δε, ότι οι αριθμοί της φοροδιαφυγής είναι σημαντικοί, όμως ακόμη και έτσι το 99% των εταιρειών και του κόσμου συμβάλλουν με ειλικρίνεια με το δικό τους μερίδιο φόρων.

Ο Γάλλος επίτροπος δηλώνει εξοργισμένος και έξαλλος με αυτά που αποκαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα, κάνοντας μάλιστα λόγο για ανήθικες πράξεις, μη αποδεκτές.

«Οι ποσότητες χρημάτων, τα ονόματα, οι δικαιοδοσίες, όλο αυτό το θέμα είναι σκανδαλώδες και εξωφρενικό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τονίζει ότι πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον αυτού του κινδύνου, λέγοντας ότι αυτό είναι παράλληλα καλή είδηση.

Τα Panama Papers έχουν ρίξει φως σε μη αποδεκτές πρακτικές και ενισχύουν την προσπάθεια εκείνων που λέμε ότι «φθάνει πια».

Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε μια πιο ξεκάθαρη εντολή για να δράσουμε, σημειώνει και προσθέτει ότι «αν αυτές οι πληροφορίες αποκαλύπτουν κενά στη νομοθεσία μας, η Κομισιόν αναμφίβολα θα υιοθετήσει τις κατάλληλες δράσεις».

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, όπως και για τους προηγούμενους που είχαν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών στην Κομισιόν, είναι οι προτάσεις τους να λάβουν το πράσινο φως από όλα τα κράτη μέλη…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισπανία: Τα αμαρτωλά «Καθαρά Χέρια» που κατηγορούν τη σύζυγο του Σάντσεθ

Ισπανία: Ο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί – Ποιος είναι ο λόγος

Ρωσία: Συνελήφθη ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ για διαφθορά

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Γερμανικός Τύπος: Μπορεί να έχει και οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα η καταδίκη από το Ευρωκοινοβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr