Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γάλλος πρωθυπουργός θέλει να απαγορεύσει τη μαντίλα στα πανεπιστήμια

Ο Γάλλος πρωθυπουργός θέλει να απαγορεύσει τη μαντίλα στα πανεπιστήμια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Ο Μανουέλ Βαλς δεν ακολουθείται από τους υπουργούς του», γράφει η γαλλική Liberation για την αμφιλεγόμενη συνέντευξη του Γάλλου πρωθυπουργού στην εφημερίδα. Μετά την πίεση που αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση εξαιτίας των εκτεταμένων διαδηλώσεων για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις έρχεται τώρα η συνέντευξη του Μανουέλ Βαλς για να δημιουργήσει ένταση ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανέφερε στην Liberation ότι θεωρεί πως η μαντίλα θα πρέπει να απαγορευτεί στα πανεπιστήμια δια νόμου πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις στους φοιτητές, σε κινήματα εναντίον της ισλαμοφοβίας, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο Τιερί Μαντόν, υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, δήλωσε για το επίμαχο θέμα: «Δεν υπάρχει η ανάγκη να απαγορευτεί δια νόμου η μαντίλα από τα πανεπιστήμια, οι φοιτήτριες είναι ενήλικα άτομα και έχουν το δικαίωμα να φορούν μαντίλα, η μαντίλα δεν απαγορεύεται στην γαλλική κοινωνία».

Επίσης, η υπουργός Παιδείας, Ναζά Βαλό Μπελκασέμ, τόνισε ότι δεν στηρίζει την απαγόρευση της μαντίλας στα πανεπιστήμια και ανέφερε ότι οι φοιτήτριες «είναι ενήλικα άτομα με ελευθερία συνείδησης και θρησκευτική ελευθερία και μπορούν να κάνουν αυτό που τις ευχαριστεί».

Στο παρελθόν προσωπικότητες της γαλλικής δεξιάς, όπως ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, είχαν προτείνει να απαγορευτεί η μαντίλα στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά συνάντησαν τις έντονες αντιδράσεις πανεπιστημιακών που τόνισαν ότι οι διακρίσεις εναντίον των φοιτητριών που φορούν μαντίλα είναι παράνομες.

Όμως, παράλληλα, ο Βαλς ισχυρίστηκε στην συνέντευξή του ότι η πλειοψηφία των Γάλλων θεωρούν πως το Ισλάμ είναι ασυμβίβαστο με τις αξίες της Δημοκρατίας. «Αρκετοί άνθρωποι δεν θέλουν να το πιστέψουν, η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών το αμφισβητεί (ότι το Ισλάμ είναι συμβατό με τις αξίες της Δημοκρατίας), αλλά εγώ είμαι πεπεισμένος ότι αυτό μπορεί να συμβεί», δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς.

Φοιτητές και Γάλλοι πολίτες αντέδρασαν με τις δηλώσεις του Βαλς στο Twitter με το hashtag #VraisProblemesUniversite (τα αληθινά προβλήματα στο πανεπιστήμιο), ενώ ο Abdallah Zekri, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Ισλαμοφοβία, δήλωσε ότι αισθάνεται αγανακτισμένος με τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού και έκανε λόγο για «λαϊκίστικη συζήτηση» χειρότερη ακόμα και από αυτή της ακροδεξιάς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Η Γαλλία μπορεί να στείλει εντός ενός μηνός 20.000 στρατιώτες στην Ουκρανία

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, άνοδος για ΣΥΡΙΖΑ – Έχασε την πρωτιά ο Μητσοτάκης στη δημοφιλία

Οι γαλλικές Αρχές απέλασαν ιμάμη που υποστήριζε τους τζιχαντιστές – Το κήρυγμα μίσους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr