Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

El Mundo: Μπορεί το Brexit να αποτελέσει την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης;

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η σημασία του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγαλύτερη από το αν η χώρα θα αποφασίσει να διατηρήσει ή όχι την τρέχουσα σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνεται σε άρθρο της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo».

Αυτό το γεγονός, που θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας, θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή μιας διαδικασίας αποσύνθεσης του ευρώ και της Ευρωζώνης αν οι βρετανοί πολίτες ταχθούν προς το Brexit.

Αυτό, άλλωστε, τονίζουν πολλές επενδυτικές εταιρείες, όπως η βρετανική Barclays, η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της σημειώνει ότι «υπάρχει αυξημένος κίνδυνος» να δημιουργηθεί ένα φαινόμενο ντόμινο στην Ευρώπη ως συνέπεια της εξόδου της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε πολύ σημαντικές χώρες, όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, στις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης, στις οποίες κινήματα όπως το Εναλλακτική για τη Γερμανία και Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία έχουν δει να αυξάνεται η επιρροή τους στην κοινωνία.

Στην πρώτη περίπτωση, η Barclays υπενθυμίζει ότι έχει αντιευρωπαϊκή πολιτική, ενώ το κόμμα του οποίου ηγείται η Marine Le Pen μεταξύ άλλων προτείνει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Γαλλίας στην Ε.Ε.

Αυτές οι δύο χώρες, όπως επίσης επισημαίνει η Bank of America, θα διεξάγουν το 2017 γενικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων θα μπορούσαν να επηρεαστούν σημαντικά από τις συνέπειες ενός Brexit.

Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία…

Η Ιταλία και η Ισπανία, η τρίτη και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία αντίστοιχα στη ζώνη του ευρώ, θα μπορούσαν επίσης να υποστούν συνέπειες από μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το δημοψήφισμα σχετικά με τη θέση της Ιταλίας στην Ε.Ε., σημειώνει η Barclays, θα κέρδιζαν υποστήριξη.

Το Podemos, στην περίπτωση της Ισπανίας, «δεν είναι αντίθετο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», όμως έχει δείξει την αντίθεσή του στην πολιτική λιτότητας που προωθούν οι Βρυξέλλες.

Σε μια παρόμοια κατάσταση θα βρισκόταν και η Πορτογαλία, επισημαίνει η Andbank, η οποία σημειώνει ότι βλέπει μια χώρα με μια κυβέρνηση συνασπισμού ενάντια στη λιτότητα, που είναι ο νέος τρόπος για να αυτοαποκαλείσαι ευρωσκεπτικιστής.

Επίσης, αναφέρεται, στη φιλελεύθερη Ολλανδία, το Κόμμα της Ελευθερίας ηγείται στις δημοσκοπήσεις και θριάμβευσε στο δημοψήφισμα πριν από δύο εβδομάδες, εκστρατεύοντας εναντίον της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία.

Αυτός ο σχηματισμός, σημειώνει η Barclays, τάσσεται υπέρ της εξόδου του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κέιτ Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Καταψηφίζει την πρόταση μομφής ο πρώην «Σπαρτιάτης», ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Η ιδιαίτερη σχέση της Κέιτ Μίντλετον με τον βασιλιά Κάρολο – «Είναι η κόρη που δεν έχει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr