Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το διαρκές μνημόνιο στο οποίο μπήκε “βγαίνοντας” η Κύπρος

Το διαρκές μνημόνιο στο οποίο μπήκε “βγαίνοντας” η Κύπρος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην πτωτική αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων προχωρά η κυπριακή κυβέρνησης, λίγους μήνες μετά την “έξοδο” που ανακοίνωσε η Κύπρος από το μνημόνιο.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός δημοσιονομικής πολιτικής που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης την Παρασκευή, σηματοδοτεί την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων προς τα κάτω, δίνοντας στην κυβέρνηση δημοσιονομικό «μαξιλάρι» για να ασκήσει μισθολογική και κοινωνική πολιτική, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο τριετίας της κυβέρνησης, το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι οριακά αρνητικό μέχρι το 2018 και οριακά θετικό από το 2019.

Το πρωτογενές ισοζύγιο, που δεν περιλαμβάνει το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, θα κυμανθεί μεταξύ 2% και 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 91% του ΑΕΠ μέχρι το 2019.

Οι στόχοι αυτοί διαφέρουν από αυτούς που συμφώνησε η Κύπρος με τους πιστωτές της στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.

Με βάση την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, η Κύπρος είχε δεσμευθεί να έχει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα.

Στην τελευταία του έκθεση για την Κύπρο τον Ιανουάριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούσε ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα ήταν θετικό τόσο το 2017 όσο και το 2018. Με αυτά τα δεδομένα το ΔΝΤ υπολόγιζε ότι το χρέος θα μειωνόταν στο 85% του ΑΕΠ μέχρι το 2019.

Η αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων προκύπτει παρά την υιοθέτηση, από την κυβέρνηση, βελτιωμένων μακροοικονομικών παραδοχών.

Το υπουργείο οικονομικών εκτιμά ότι η οικονομία θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 2,2% το 2016 και 2,5% ετησίως την επόμενη τριετία.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι πιο αισιόδοξες από αυτές του ΔΝΤ, που στηρίζει τα δημοσιονομικά του μοντέλα σε μακροοικονομικές παραδοχές για ανάπτυξη 1,5 με 2,2%.

Η αλλαγή στη δημοσιονομική στάση της κυβέρνησης προκύπτει κυρίως από την προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών.

Μέσα σε τρία χρόνια, οι πρωτογενείς δαπάνες (χωρίς τους τόκους για το χρέος) θα αυξηθούν κατά περίπου €0,5 δισ., από €6,4 δισ. σε €6,9 δισ.

Οι πρόσθετες δαπάνες θα διοχετευτούν στο κρατικό μισθολόγιο και στις κοινωνικές παροχές, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Πόλεμος» ΕΕ–Ρωσίας στο διαδίκτυο – Ομάδες χάκερ ελεγχόμενες από τη Μόσχα

Ταμασού Ησαΐας: «Το να εμμένεις, για να καλύψεις το αμάρτημά σου, γιατί τιτρώσκεται ο εγωισμός σου, δεν είναι λύση. Είναι συνταγή καταστροφής»

DW: H Ευρωπαϊκή Ένωση αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο και γεμίζει τα ταμεία του Πούτιν

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών από τα νοσοκομεία – Πλήρης διάλυση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr