Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτονομία του Κιρκούκ από το Ιράκ θέλει ο κυβερνήτης Νατζμαντίν Καρίμ

Αυτονομία του Κιρκούκ από το Ιράκ θέλει ο κυβερνήτης Νατζμαντίν Καρίμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Κιρκούκ του Ιράκ, το οποίο ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις, δήλωσε ότι επιθυμία του είναι να ανακηρυχτεί το Κιρκούκ αυτόνομη επικράτεια.

Ο Νατζμαντίν Καρίμ, κυβερνήτης του Κιρκούκ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Sawa δήλωσε ότι επιθυμία του είναι η απόσχιση από τη Βαγδάτη και η εγκαθίδρυση μιας αυτόνομης επικράτειας, δίχως αυτό να σημαίνει ότι θα προσαρτηθεί στη συνέχεια στο ιρακινό Κουρδιστάν.

“Ο πληθυσμός της πόλης έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και να αποφασίσει τη μοίρα του, όπως είτε να γίνει μια ανεξάρτητη επικράτεια ή να προσαρτηθεί στη Βαγδάτη ή στην κουρδική επικράτεια”, είπε ο Καρίμ.

Σύμφωνα με το ιρακινό Σύνταγμα όλες οι επαρχίες μπορούν να ανακηρυχτούν αυτόνομες περιοχές, εξήγησε ο Καρίμ, σημειώνοντας ότι η αποκέντρωση δεν αποσκοπεί στον διαμελισμό της χώρας, αλλά μάλλον θα βοηθήσει να βελτιωθούν οι συνθήκες στην επαρχία.

Αναφερόμενη στο θέμα, μια καλά ενημερωμένη πηγή μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο του Κιρκούκ, αποκάλυψε στο κουρδικό BasNews ότι ο κυβερνήτης του Κιρκούκ επισκέπτεται τις ΗΠΑ ώστε να πετύχει την εγκαθίδρυση μιας αυτόνομης επικράτειας, ξέχωρης από τα κουρδικά εδάφη, σε συνεργασία με τις ιρακινές σιιτικές φατρίες.

Η ίδια πηγή ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο αυτονομίας του Κιρκούκ στόχο του έχει να εμποδίσει το αναμενόμενο δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον έσπευσε να δηλώσει ότι δεν υποστηρίζει την ιδέα ενός αυτόνομου Κιρκούκ και ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη διακυβέρνηση του Ιράκ μέσω μιας ενιαίας κυβέρνησης.

Το Κιρκούκ είναι πόλη στο βόρειο Ιράκ, πρωτεύουσα του κυβερνείου Κιρκούκ. Η πόλη υπολογίζεται ότι το 2009 είχε 850.787 κατοίκους. Ο χείμαρρος Χάσα, παραπόταμος του Τίγρη, περνάει μέσα από την πόλη.

Το Κιρκούκ βρίσκεται στη θέση της Ασσυριακής πόλης Άρραφα, η οποία βρισκόταν στο δυτικό άκρο του δρόμου που ένωνε την Μεσοποταμία με το Ιράν.

Ο οικισμός βρισκόταν στην Ακρόπολη του Κιρκούκ. Η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Τρίτης Δυναστείας της Ουρ.

Η πόλη ήταν ιδιαίτερα σημαντική κατά τον 11ο και το 10ο αιώνα π.Χ., όταν βρισκόταν υπό της εξουσία των Ασσυρίων.

Η Αρράφα λόγω της στρατηγικής της θέσης άλλαζε συχνά κυρίαρχο. Η πόλη τελικά κατακτήθηκε από τον Ναβοπολάσσαρ το 616.

Το Κιρκούκ επανιδρύθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους ως Κάρκα, και τελικά ονομάστηκε Σελεύκεια.

Στη συνέχεια πέρασε στην κατοχή των Σασσανιδών, των Αράβων και τελικά το 1918 των Βρετανών και το 1926 έγινε τμήμα του βασιλείου του Ιράκ.

Το 1927 ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου. Το 1943 άρχισε να εξάγεται πετρέλαιο από την Ιρακινή Εταιρεία Πετρελαίου, η οποία βοήθησε στην αστικοποίηση της περιοχής.

Η πόλη αρχικά διέμεναν κυρίως Ιρακινοί Τουρκμένοι, αλλά μετά την εύρεση πετρελαίου στην περιοχή ήρθαν για δουλειά Κούρδοι και Άραβες και αυτή η μετανάστευση συνέχισε μέχρι τη δεκαετία του 1960. Οι Κούρδοι και οι Τουρκμένοι διεκδικούν την πόλη ως πολιτιστική τους πρωτεύουσα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr