Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κούρδοι (SDF) και κυβερνητικοί έχουν στόχο τη Ράκα, την πρωτεύουσα του ISIS

Κούρδοι (SDF) και κυβερνητικοί έχουν στόχο τη Ράκα, την πρωτεύουσα του ISIS
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν μόνο με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και όχι με το καθεστώς Άσαντ, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Οι αποσαφηνίσεις αυτές έγιναν επειδή οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας εισέβαλαν στα νότια της επαρχίας Ράκα το περασμένο Σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά από το 2014, με στόχο να απελευθερώσουν την πόλη Ράκα, που το Ισλαμικό Κράτος έχει ανακηρύξει σε “πρωτεύουσά” του.

Την ίδια ώρα, από τα βόρεια της πόλης Ράκα πλησιάζουν και οι Κούρδοι με τις SDF, οι οποίοι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Η ανάγκη για αποσαφήνιση προέκυψε από τις “φήμες”, ή εάν προτιμάτε “υποψίες”, ότι Αμερικανοί και Ρώσοι συνεργάζονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Ράκα, με τους πρώτους να στηρίζουν τους Κούρδους και τους συμμάχους τους (SDF) και τους δεύτερους τους κυβερνητικούς Σύρους.

Να σημειωθεί εδώ ότι τόσο οι Κούρδοι όσο και οι κυβερνητικοί έχουν δηλώσει ότι πριν επιτεθούν στην πόλη Ράκα έχουν στόχο να καταλάβουν την πόλη, το φράγμα και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τάμπκα, που βρίσκονται ανατολικά της πόλης Ράκα, κατέχονται από το Ισλαμικό Κράτος και έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία.

Λέγεται ότι Κούρδοι και Σύροι κυβερνητικοί κάνουν αγώνα δρόμου για το ποιος θα φτάσει πρώτος να καταλάβει την Τάμπκα.

Μιλώντας στο ARA News από την Κόμπανι η Κούρδισσα πολιτικός Ρουκέν Αμέντ, εξήγησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν μόνο τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για δύο λόγους:

“Συμμετέχουν πολλές εθνικές ομάδες μέσα στις SDF και αντικατοπτρίζουν τη συριακή κοινωνία. Δεύτερο, δεν είμαστε δύναμη κατοχής, το μόνο που θέλουμε είναι να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος και στη συνέχεια οι πολίτες να κυβερνήσουν τις πόλεις τους. Δείτε για παράδειγμα την Τελ Αμπιάντ, οι κάτοικοι κυβερνιούνται μόνοι τους”.

Η ίδια εξήγησε ότι το καθεστώς ή οι ισλαμιστές δεν παραχωρούν την τοπική αυτοδιοίκηση στους κατοίκους των πόλεων, αλλά τοποθετούν δικούς τους ανθρώπους, συχνά και από άλλες περιοχές στις θέσεις των τοπικών αρχόντων.

“Δεν επιθυμούμε [οι Κούρδοι] να επεκτείνουμε την επικράτειά μας, πολεμάμε την τρομοκρατία και αφήνουμε στη συνέχεια τους ντόπιους να ορίζουν μόνοι τους τον τόπο τους”, πρόσθεσε.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι μια συμμαχία που ηγετικό και κεντρικό ρόλο έχουν οι σοσιαλιστές Κούρδοι του YPG και επίσης συμμετέχουν Άραβες δημοκρατικοί, Ασσύριοι και Συριάνοι (Αραμαίοι) χριστιανοί και Τουρκμένοι δημοκρατικοί.

Στον χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πως εξελίσσεται η ανάπτυξη των δυνάμεων προς τη Ράκα. Με κίτρινο χρώμα είναι οι Κούρδοι και οι SDF, με μαύρο το Ισλαμικό Κράτος και με κόκκινο οι κυβερνητικές δυνάμεις.

map_raqqa

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν – Πρώτος σταθμός η Σαουδική Αραβία

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr