Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φοβισμένοι τζιχαντιστές εγκαταλείπουν τρέχοντας τη Μανμπίτζ

Φοβισμένοι τζιχαντιστές εγκαταλείπουν τρέχοντας τη Μανμπίτζ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δεχόμενοι βαρύτατο και δίχως έλεος βομβαρδισμό από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), εκατοντάδες τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εγκατέλειψαν την πόλη Μανμπίτζ, στα βορειοδυτικά της Συρίας, 30 χιλιόμετρα δυτικά του Ευφράτη, βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν αποκλείσει τη Μανμπίτζ από βόρεια, νότια και ανατολικά, δημιουργώντας ένα πέταλο.

Η μόνη οδός διαφυγής που έχουν οι τζιχαντιστές για να μην εγκλωβιστούν μέσα στην πόλη είναι από δυτικά, προς την πόλη του Χαλεπιού.

map_manbij

Πληροφορίες από το μέτωπο αναφέρουν ότι από την Τρίτη τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος άρχισαν να “αδειάζουν” τη Μανμπίτζ και λέγεται ότι δεκάδες οχήματα της οργάνωσης εγκατέλειψαν την πόλη κινούμενα προς τα δυτικά.

“Αυτοί είναι κατά πάσα πιθανότητα λιποτάκτες που εγκατέλειψαν τα μέτωπα στα νότια και στα ανατολικά της πόλης. Επίσης ένας αριθμός τζιχαντιστών “δικαστών” της ιεράς εξέτασης της Σαρία έφυγε από τη Μανμπίτζ”, είπε μιλώντας στο ARA News ο τοπικός μιντιακός ακτιβιστής Αλγουάν Χαλαμπί.

“Οι μάχες πλησιάζουν στην πόλη”, λέει ο Χαμπού Οσμάν, αξιωματικός των SDF, μιλώντας στο ARA News. “Μεγάλος αριθμός τζιχαντιστών του ISIS ήδη έχει εγκαταλείψει την πόλη φεύγοντας από τα δυτικά. Αυτό σημαίνει ότι η κατάρρευση των τζιχαντιστών στη Μανμπίτζ είναι κοντά”.

“Εμείς, οι SDF, σύντομα θα ανακοινώσουμε την πλήρη απελευθέρωση της Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος”, είπε ο ίδιος Κούρδος αξιωματικός προσθέτοντας ότι η βοήθεια των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ βοήθησε καίρια στο να καμφθεί η αντίσταση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι Κούρδοι επίσης έχουν έτοιμο σχέδιο για να υποδεχτούν 200.000 πρόσφυγες από τη Μανμπίτζ και τα περίχωρά της, όταν ξεκινήσουν οι μάχες μέσα στην ίδια την πόλη, ώστε να μην χρησιμοποιήσουν οι τζιχαντιστές τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η Μανμπίτζ, 30 χιλιόμετρα δυτικά του Ευφράτη, είναι μια πόλη μεγάλης στρατηγικής σημασίας γιατί μέσω αυτής περνά η οδός ανεφοδιασμού της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την Τουρκία προς τη ντε φάκτο “πρωτεύουσα” των τζιχαντιστών, πόλη Ράκα της Συρίας.

Με την εκδίωξη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από τη Μανμπίτζ, η ηγεσία των εξτρεμιστών στη Ράκα δεν θα μπορεί πλέον να ανεφοδιάζεται με όπλα, εφόδια, ξένους εθελοντές και χρήματα που έρχονταν από την Τουρκία.

Στην επιχείριση για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ συμμετέχουν περίπου 4.000 μαχητές των SDF κυρίως Κούρδοι.

Το Ισλαμικό Κράτος υπολογίζεται ότι έχει περίπου 2.000 άνδρες για να υπερασπιστεί τη Μανμπίτζ.

Η Μανμπίτζ (Ιεράπολις κατά τα ελληνιστικά χρόνια) θεωρούνταν πριν από τον πόλεμο μια «φιλελεύθερη» πόλη, για τα μέτρα της Συρίας πάντα.

Ο πληθυσμός της πολυεθνικός, αποτελείται από Κούρδους, Άραβες και Κιρκάσιους που έφεραν οι Τούρκοι, επί οθωμανικής εποχής, από τον Καύκασο.

Η πόλη έπεσε στα χέρια της συριακής αντιπολίτευσης στις 20 Ιουλίου 2012.

Τον Δεκέμβριο του 2012 έγιναν στην πόλη εκλογές που ανέδειξαν νέο «επαναστατικό» δημοτικό συμβούλιο.

Τον Ιανουάριο του 2014 στην πόλη επιτέθηκε το Ισλαμικό Κράτος, την κατέλαβε και έδιωξε από αυτήν τους «επαναστάτες».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr