Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι (SDF) περικύκλωσαν τη Μανμπίτζ – Σε ασφυξία οι τζιχαντιστές (βίντεο)

Οι Κούρδοι (SDF) περικύκλωσαν τη Μανμπίτζ – Σε ασφυξία οι τζιχαντιστές (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το πολεμικό συμβούλιο των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) ανακοίνωσε τη Δευτέρα επίσημα την πλήρη περικύκλωση της κατεχόμενης από το Ισλαμικό Κράτος πόλης Μανμπίτζ στη βορειοδυτική Συρία, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, 30 χιλιόμετρα δυτικά του Ευφράτη και δήλωσε ότι θα καθυστερήσει την έφοδο των δημοκρατικών δυνάμεων της Συρίας στην πόλη ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των αποκλεισμένων μέσα στη Μανμπίτζ πολιτών.

manbij_map

Μέσα στη Μανμπίτζ έχουν εγκλωβιστεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες που η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δεν τους αφήνει να διαφύγουν, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες.

“Αφού το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ [των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων] κατάφερε πολλές νίκες στην ύπαιθρο και πλέον πολιορκεί την πόλη πλήρως, ελέγχοντας τις οδούς ανεφοδιασμού της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος [από την Τουρκία και Ράκα], βεβαιώνουμε ότι θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ήδη πολλοί κάτοικοι της Μανμπίτζ που καταφέρνουν και ξεφεύγουν από την επιτήρηση των τζιχαντιστών φτάνουν στις κουρδικές γραμμές αναζητώντας άσυλο.

Οι Κούρδοι στήνουν προσωρινούς καταυλισμούς για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους της πολιορκημένης πόλης μέχρι την απελευθέρωσή της από τους τζιχαντιστές.

Στο Twitter έχουν αναρτηθεί σχετικές φωτογραφίες, όπως μπορείτε να δείτε.

manbij_civilians1 Εξουθενωμένοι φτάνουν στις απελευθερωμένες περιοχές και στους προσφυγικούς καταυλισμούς οι άμαχοι που διέφυγαν από την πολιορκημένη Μανμπίτζ.

manbij_civilians2 Οι κάτοικοι της Μανμπίτζ εγκαταλείπουν την πόλη όπως μπορούν και με οποιοδήποτε μέσο έχουν διαθέσιμο.

manbij_civilians3

Ακόμα 69 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε πρόσφατες μάχες γύρω από τη Μανμπίτζ από τους Κούρδους.

“Ακούμε ότι οι τρομοκράτες του ISIS κρατάνε τους πολίτες ομήρους και τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες, και για αυτό ζητάμε από τον λαό μας να αποφεύγει τις περιοχές που βρίσκονται οι τζιχαντιστές και τα σημεία κοντά στις μάχες. Είμαστε προσεκτικοί και δεν θα κάνουμε έφοδο στην πόλη μετά την περικύκλωσή της, επειδή νοιαζόμαστε για την ασφάλεια των πολιτών”, αναφέρει το Συμβούλιο.

“Ακολουθούμε το Διεθνές Δίκαιο και τις Αρχές του, αλλά λέμε στον λαό μας στη Μανμπίτζ ότι θα συνεχίσουμε την επιχείριση που φέρει το όνομα του μάρτυρά μας Αμπού Λαϊλάου οπλαρχηγού που σκοτώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη μάχη της Μανμπίτζ], μέχρι να απελευθερώσουμε τη Μανμπίτζ και την ύπαιθρό της εντελώς από το Ισλαμικό Κράτος”.

Μιλώντας στο ARA News ο Κούρδος αξιωματούχος Ιντρίς Νασάν, είπε: “Έχουν παραμείνει περίπου 10.000 με 20.000 πολίτες μέσα στη Μανμπίτζ και περίπου 2.000 τζιχαντιστές. Εάν οι SDF επιτεθούν τώρα στη Μανμπίτζ θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες”.

“Επιπλέον, μια επίθεση τώρα θα είχε πολλούς νεκρούς και μεταξύ των αμάχων και οι SDF δεν θέλουν να χάσουν μαχητές τους ή πολίτες, για αυτό και πολιορκούν τη Μανμπίτζ, εκκαθαρίζοντας την ύπαιθρο και αποκόπτοντας κάθε πιθανότητα του ISIS για ανεφοδιασμό”, είπε ο ίδιος.

“Όταν θα έχει έρθει η κατάλληλη ώρα θα επιτεθούν, αλλά δεν θα βιαστούν και θα εισέλθουν στην πόλη από τα σημεία που η άμυνά της θα είναι αδύναμη και από εκεί θα την καταλάβουν. Η Μανμπίτζ είναι μια μεγάλη πόλη και δεν είναι εύκολο να την καταλάβει κανείς σε μία ή δύο ημέρες”.

Εν τω μεταξύ, σκληρές μάχες συνεχίζονται γύρω από τα σιλό σιταποθήκες, κοντά στο χωριό Χαμντέν, 3 χλμ απόσταση από τη Μανμπίτζ.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε εικόνες από τις μάχες στις σιταποθήκες:

Ο κουρδικός Ερυθρός Σταυρός έχει στήσει νοσοκομείο εκστρατείας στο κέντρο της πόλης Αμπού Καλκάλ, 12 χιλιόμετρα από το Φράχμα Τισχρίν, ύστερα από απαίτηση της επιτροπής υγείας του πολιτικού συμβουλίου της Μανμπίτζ ώστε να παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους των απελευθερωμένων περιοχών.

Ο Διεθνής Συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, που είναι σύμμαχος με τους Κούρδους και με τις SDF, εκτιμά από την πλευρά του ότι η επιχείριση απελευθέρωσης της πόλης θα είναι δύσκολη.

“Η Μανμπίτζ θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία. Θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά πλήγματα στο Ισλαμικό Κράτος και επειδή είναι γεμάτη από ξένους τζιχαντιστές. Εκτός αυτού είναι και η κύρια οδός ανεφοδιασμού της Ράκα [από την Τουρκία]”, είπε ο Μπρετ ΜακΓκούργκ, ο αντιπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα στην αντιτζιχαντιστική Συμμαχία.

Η Μανμπίτζ πριν τον πόλεμο στη Συρία είχε πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους. Η πλειονότητά τους είναι σουνίτες μουσουλμάνοι και ανήκουν σε τρεις εθνότητες. Στη Μανμπίτζ ζούνε Κούρδοι, Άραβες και Κιρκάσιοι. Οι Κιρκάσιοι είναι μουσουλμάνοι του Καυκάσου που κατέφυγαν πρόσφυγες στα μέσα του 19ου αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και εκείνη με τη σειρά της τους εγκατέστησε στη Μέση Ανατολή. Πολλοί Κιρκάσιοι πολέμησαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία στο πλευρό του ελληνικού στρατού και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στη Θράκη.

Η Μανμπίτζ ιδρύθηκε το 856 π.Χ. από τους Ασσύριους. Το όνομα Μανμπίτζ προέρχεται από το αρχικό της αρχαίο όνομα, Μανμπούγκ. Όταν οι Έλληνες κατέκτησαν στη Συρία, στα ελληνιστικά χρόνια, την έλεγαν Ιερόπολις και αργότερα Ιεράπολις εξαιτίας του ασσυριακού ιερού της θεάς Αταργάτις, που ήταν μια γοργόνα, και οι Έλληνες την αποκαλούσαν Αστάρτη.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις μάχες που μαίνονται στα περίχωρα της Μανμπίτζ όπως και όπλα λάφυρα που πήραν οι Κούρδοι από τους τζιχαντιστές:

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπως υποχωρούσαν προς την πόλη Μανμπίτζ, ηττημένοι από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), επιδόθηκαν σε ένα πρωτοφανές όργιο βιασμών εις βάρος των γυναικών της περιοχής.

Βέβαιοι για τον θάνατό τους από τις αμερικανικές βόμβες ή τις κουρδικές σφαίρες, οι τζιχαντιστές είπαν να πάνε στον άλλον κόσμο «χορτάτοι» και θύματα της μανίας τους έπεσαν δεκάδες γυναίκες και νεαρά κορίτσια.

Σύμφωνα με το ARA News, το οποίο επικαλείται τοπικούς μιντιακούς ακτιβιστές, οι τζιχαντιστές βίασαν δεκάδες γυναίκες στα χωριά γύρω από την πόλη Μανμπίτζ.

Υποχωρώντας υπό την πίεση των συνεχών βομβαρδισμών και της κουρδικής προέλασης, οι τζιχαντιστές οργισμένοι, πραγματικά αχαλίνωτα τέρατα, μπήκαν σε δεκάδες χωριά γύρω από τη Μανμπίτζ, σκότωναν τους άνδρες και βίαζαν τις γυναίκες.

«Για περισσότερα από δύο χρόνια, που η Μανμπίτζ και τα περίχωρά της τελούσαν υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους, οι τζιχαντιστές ήταν γενικότερα προσεκτικοί στη συμπεριφορά τους προς τον ντόπιο πληθυσμό, ώστε να εξασφαλίσουν λαϊκή υποστήριξη.

Ωστόσο, μετά την έναρξη της επιχείρισης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και τις νίκες του επί του Ισλαμικού Κράτους, τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης άρχισαν να κατηγορούν τους ντόπιους ότι υποστηρίζουν τις υπό κουρδική διοίκηση SDF», είπε μιλώντας στο ARA News ο μιντιακός ακτιβιστής Νασίρ Ταλτζμπίνι.

«Σκότωσαν εκατοντάδες άνδρες [αμάχους] και βίασαν δεκάδες γυναίκες τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο δυτικά της Μανμπίτζ, πριν αποσυρθούν από τα χωριά για να κλειστούν στην πόλη», συνεχίζει ο Ταλτζμπίνι.

Ένα από τα θύματα που μίλησε στο ARA News με το όνομα Ουμ Μοχάμεντ περιέγραψε ότι οι τζιχαντιστές μπήκαν με τη βία στο σπίτι της, σκότωσαν τον άνδρα της και βίασαν την ίδια και τις δύο κόρες της.

«Μπήκαν στο σπίτι σαν βάρβαροι. Σκότωσαν τον άνδρα μου και βίασαν εμένα και τις δύο κόρες μου. Είμαστε ακόμα σε κατάσταση σοκ από ό,τι συνέβη. Δεν έχω λόγια να περιγράψω, ήταν ένας εφιάλτης», είπε.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι τζιχαντιστές πέρα από τους σκοτωμούς και τους βιασμούς πυρπόλησαν και πολλά χωριά καθώς υποχωρούσαν.

«Ήταν σαν να ήθελαν να πάρουν εκδίκηση από τους ανθρώπους της περιοχής», είπε ένας χωρικός από το Ουμ Μαγιάλ, μιλώντας στο ARA News.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Πέντε ρουκέτες από ιρακινό έδαφος έπληξαν αμερικανική βάση στη Συρία

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr