Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα πρόθυρα νέου εμφυλίου το Νότιο Σουδάν

Στα πρόθυρα νέου εμφυλίου το Νότιο Σουδάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Φόβους για διολίσθηση του Νοτίου Σουδάν σε εμφύλιο προκαλεί η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην πρωτεύουσα του.

Όπως δήλωσε την Κυριακή πηγή του υπουργείου Υγείας στο Reuters, τουλάχιστον 272 άτομα έχουν σκοτωθεί στις μάχες στην πρωτεύουσα Τζούμπα, μεταξύ των οποίων και 33 άμαχοι.

Οι μάχες ξέσπασαν την Πέμπτη, όταν ο στρατός που είναι πιστός στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ σταμάτησε οχήματα των οπαδών του αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ και απαίτησε να τα ελέγξει.

Την Παρασκευή ξέσπασαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ των σωματοφυλάκων του αντιπροέδρου και της προεδρικής φρουράς, ενώ οι δύο πολιτικοί είχαν συνάντηση το προεδρικό μέγαρο για να εξετάσουν τρόπους να εκτονώσουν την κατάσταση.

Οι δύο ηγέτες, που έχουν πολεμήσει ο ένας τον άλλον σε έναν δίχρονο εμφύλιο ο οποίος ξεκίνησε στο τέλος του 2013, είχαν κάνει έκκληση για ηρεμία και υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν γιατί ξέσπασε ανταλλαγή πυρών.

Δυνάμεις που είναι πιστές στον Μάκαρ ανέφεραν ότι η κατοικία του είχε υποστεί επίθεση από τις δυνάμεις του προέδρου Κιρ.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την κυβέρνηση του Κιρ στη δήλωση του εκπροσώπου του Μάκαρ.

Ο υπουργός πληροφοριών του Κιρ, Μάικλ Μακουέι, είχε πει νωρίτερα πως η κατάσταση βρισκόταν υπό έλεγχο και πρόετρεψε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ένα κινέζικο μέλος της ειρηνευτικής δύναμης σκοτώθηκε.

Άλλα δύο μέλη της δύναμης του ΟΗΕ τραυματίστηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα (UNMISS).

Καταυλισμοί των Ηνωμένων Εθνών στην Τζούμπα έχουν υποστεί πυροβολισμούς και σφοδρά πυρά.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εμφανή έλλειψη ηγεσίας και ελέγχου των στρατευμάτων» δήλωσε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Σαμάνθα Πάουερ, ενώ προσερχόταν σε ενημερωτική συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ.

«Έχουμε παρατηρήσει τον πρόεδρο Κιρ και τον Ρικ Μάκαρ να κάνουν δηλώσεις όπου καλούν για ηρεμία, και κατόπιν έχουμε παρατηρήσει δυνάμεις να βγαίνουν και να επιτίθενται σε αμάχους, να επιτίθενται σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ» πρόσθεσε η Πάουερ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε τον Κιρ και τον Μάκαρ να λάβουν «αποφασιστικά μέτρα» για την αποκατάσταση της αίσθησης ασφάλειας στην Τζούμπα, αλλά και να διατάξουν τις δυνάμεις τους να αποχωρήσουν για τις βάσεις τους.

«Είμαι ιδιαίτερα εκνευρισμένος γιατί παρά τις δεσμεύσεις των ηγετών του Νότιου Σουδάν, οι μάχες έχουν ξαναρχίσει» ανέφερε σε δήλωσή του ο Μπαν.

«Αυτή η παράλογη βία είναι απαράδεκτη και έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει γίνει ως τώρα στην ειρηνευτιή διαδικασία» πρόσθεσε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί μαζί με τη διεθνή κοινότητα και τους γείτονες του Νότιου Σουδάν για να βεβαιωθεί ότι η ειρήνη θα αποκατασταθεί γρήγορα», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δήλωσή της χθες.

Η προεδρία της Κένυας προέτρεψε τον Κιρ και τον Μάκαρ να μεταφέρουν τον βαρύ εξοπλισμό και τους στρατιώτες τους έξω από τις περιοχές αμάχων στη Τζούμπα, προσθέτοντας ότι η Κένυα είναι έτοιμη να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου.

Οι αερογραμμές της Κένυας ανέστειλαν τις πτήσεις στη Τζούμπα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μυστηριώδης ασθένεια έχει σκοτώσει 89 ανθρώπους στο Νότιο Σουδάν

Γκουτέρες: Τα χειρότερα έπονται στις εμπόλεμες χώρες λόγω κοροναϊού

Ένοπλοι βίασαν 125 γυναίκες σε πόλη του Νότιου Σουδάν

«Πούλησαν» στο Facebook την 17χρονη κόρη τους για 500 αγελάδες, αυτοκίνητα και χρήματα

Μικρό αεροσκάφος συνετρίβη στο Νότιο Σουδάν – 19 νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr