Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νότια Σινική Θάλασσα: Η Κίνα δεν αποδέχεται την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης

Νότια Σινική Θάλασσα: Η Κίνα δεν αποδέχεται την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Κίνα δε θα αποδεχτεί καμία πρόταση ή ενέργεια, η οποία θα στηρίζεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, Τσανγκ Γουάν Κουάν.

Η δήλωση του Κινέζου υπουργού έγινε στη διάρκεια συνάντησής του με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εθνική κυριαρχία της Κίνας, αλλά και τα ναυτιλιακά της συμφέροντα στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δεν θα επηρεαστούν σε καμία περίπτωση από την απόφαση, τόνισε ο Τσανγκ.

Από την πλευρά της, η Μογκερίνι δήλωσε ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε., και ότι προσβλέπει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ασφάλειας με το Πεκίνο.

Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Νότια Σινική Θάλασσα, η Μογκερίνι τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσής του.

Απόφαση με την οποία αρνείται ότι οι διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έναντι των γύρω χωρών έχουν νομική βάση εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, με έδρα τη Χάγη.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι διάφορες ενέργειες της Κίνας έχουν παραβιάσει την εθνική κυριαρχία των Φιλιππίνων.

Το Πεκίνο, σε πρώτο σχόλιό του για το ζήτημα, αποκάλεσε την ετυμηγορία του δικαστηρίου «αβάσιμη» και δήλωσε ότι δεν την αποδέχεται.

Την μη αποδοχή της απόφασης ανακοίνωσε και η Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν ή εθνικιστική Κίνα), η οποία διεκδικεί από το 1949 τη νομική συνέχεια του κινεζικού κράτους από το Πεκίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, από την πλευρά του, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 30 Ιουνίου, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση μέρη σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Το Βιετνάμ, από την πλευρά του, χαιρέτισε την απόφαση.

Το Τόκιο, από την πλευρά του, το οποίο έχει διαφορές με την Κίνα, αλλά και με την Ταϊβάν σε άλλο θαλάσσιο χώρο (Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας), χαρακτήρισε την απόφαση «τελεσίδικη και νομικά δεσμευτική».

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα τόνισε ότι η Ιαπωνία πάντα έχει εκδηλωθεί υπέρ της επίλυσης διακρατικών διαφορών με ειρηνικά μέσα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν όλα τα μέρη που εμπλέκονται να αποφύγουν προκλητικές δηλώσεις ή πράξεις μετά την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης ότι η Κίνα δεν έχει ιστορικά θεμελιωμένα δικαιώματα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου για τη διαιτησία μεταξύ Φιλιππίνων – Κίνας είναι σημαντική συμβολή στον κοινό στόχο για ειρηνική επίλυση των διαφορών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Κάλεσε τέλος όλα τα μέρη να αποδεχθούν την απόφαση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Ινδονησία: Κινέζα πήγε να βγάλει selfie σε ενεργό ηφαίστειο και έπεσε μέσα

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης Ευρωβουλευτή του AfD για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Η NASA προειδοποιεί: «Η Κίνα θα στείλει όπλα στο Φεγγάρι»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr