Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

DW: Η βία διώχνει τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» από τη Συρία

DW: Η βία διώχνει τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» από τη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Συρία, όπου σχολεία και νοσοκομεία γίνονται στόχος επιθέσεων. Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» δυσκολεύονται πλέον να βρουν συνεργάτες και να βοηθήσουν τους τραυματίες.

Κλιμακώνεται και πάλι η βία στη Συρία με τον τακτικό στρατό του καθεστώτος Άσαντ να σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Χαλέπι και να αντιμετωπίζει για μία ακόμη φορά κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων. Ευρωπαίοι πολιτικοί, με πρώτο τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, ζητούν να ανοίξει ένας «διάδρομος ανθρωπιστικής βοήθειας» προς το Χαλέπι, ώστε να δοθούν τα στοιχειώδη στους αμάχους που δοκιμάζονται σκληρά.

Ο Μαχιμίλιαν Γκέρτλερ, αντιπρόεδρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη Γερμανία, δηλώνει ότι η παροχή βοήθειας προς τους αμάχους γίνεται όλο και πιο επικίνδυνοι για τους ίδιους τους γιατρούς. Προ ημερών μάλιστα, επισημαίνει, έγινε επίθεση ακόμη και σε νοσοκομείο στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στο Χαλέπι.

«Δεν ήταν η πρώτη επίθεση σε νοσοκομείο που προσπαθούμε να υποστηρίξουμε στη Συρία, αλλά ήταν μία επίθεση που κατέστρεψε ολοσχερώς το νοσοκομείο. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών πέντε παιδιά και τέσσερις εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Και η δική μας δουλειά γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Στο τέλος δεν θα έρχεται κανείς, αν πρόκειται να διακινδυνεύσει τη ζωή του για να βοηθήσει τους τραυματίες» λέει ο Μαχιμίλιαν Γκέρτλερ.

Ανησυχία για χρήση χημικών

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο γερμανός ιατρός επισημαίνει ότι σε ολόκληρη τη Συρία συνεχίζονται οι επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους- όχι μόνο σε νοσοκομεία, αλλά και σε σχολεία ή ανοιχτές αγορές. Σήμερα οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» προσπαθούν να στηρίξουν 150 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, αλλά πολλές φορές αναγκάζονται να παράσχουν συμβουλές και τεχνογνωσία μέσω τηλεφώνου ή ασυρμάτου.

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολο να στείλουμε προσωπικό στη Συρία. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον, γιατί απλούστατα είναι πολύ επικίνδυνο. Οι γιατροί και νοσηλευτές θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς εκεί που πηγαίνουν να βοηθήσουν, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την ασφάλειά τους».

Όσο για τα σενάρια περί χημικών όπλων, ειδικά στο Χαλέπι, ο Μαξιμίλιαν Γκέρτλερ επισημαίνει: «Έχουμε πληροφορίες για δύο πιθανές επιθέσεις με χημικά στις 10 Αυγούστου, ανατολικά του Χαλεπίου.

Τα νοσοκομεία με τα οποία είμαστε σε επαφή λένε ότι μετά από αυτές τις επιθέσεις δέχθηκαν ογδόντα άτομα, τα μισά από αυτά είναι μικρά παιδιά, ούτε δέκα χρονών. Πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Οι γιατροί που βρίσκονται στο πεδίο προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες για τα αίτια, αλλά προς το παρόν δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τίποτα…»

Έκκληση προς τους πολιτικούς

Η κυβέρνηση Άσαντ ισχυρίζεται ότι έχει αρχίσει διαβουλεύσεις με το Κρεμλίνο για να ανοίξουν διάδρομοι ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Για τον Μαξιμίλιαν Γκέρτλερ, απαιτείται και κάτι ακόμη: να ανοίξουν ασφαλείς δρόμοι διαφυγής για τους αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν την περιοχή, χωρίς να περιπλανώνται με κίνδυνο της ζωής τους ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη.

Αυτή είναι και η έκκληση του γερμανού ιατρού προς τους πολιτικούς που καταβάλουν προσπάθειες για την ειρήνευση στη Συρία: «Απαιτούμε να υπάρχει ασφαλής πρόσβαση των ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν, για να μπορούμε να σώζουμε ζωές, να αποφεύγουμε ακρωτηριασμούς. Δεν μπορεί να γίνονται στόχος και να κινδυνεύουν τη ζωή τους οι γιατροί».

ΠΗΓΗ: dw.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Ο Ιμπραήμ Καλίν (MİT) εισήλθε παράνομα στην κατεχόμενη βόρεια Συρία και ήρθε αντιμέτωπος με διαδηλωτές

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Συρία: Η Ρωσία πήρε πίσω 32 παιδιά του Ισλαμικού Κράτους που κρατούσε η AANES

Αφρίν/Εφρίν Συρία: Φιλότουρκοι τζιχαντιστές λεηλατούν με μπουλντόζες αρχαιολογικό χώρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr