Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσέχος πρωθυπουργός: Η Κλίντον εγγυητής της ασφάλειας

Τσέχος πρωθυπουργός: Η Κλίντον εγγυητής της ασφάλειας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η επικράτηση της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο θα προσέφερε επαρκέστερες εγγυήσεις για την ασφάλεια των χωρών-μελών του NATO στην ανατολική Ευρώπη απ’ ό,τι η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, εκτίμησε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Τσεχίας.

“Λαμβανομένων υπόψη των προεκλογικών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον και από την άποψη των εγγυήσεων για τους συμμάχους (σ.σ. των ΗΠΑ στο NATO), βλέπω μεγαλύτερη ασφάλεια στην εκλογή της κυρίας Κλίντον”, σημείωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μποχούσλαβ Σομπότκα στην οικονομική εφημερίδα Hospodarske Noviny.

“Η απόφαση επαφίεται στους αμερικανούς εκλογείς”

“Η απόφαση επαφίεται στους αμερικανούς εκλογείς, αλλά μου φαίνεται ότι οι εμπειρίες και οι δηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον προσφέρουν μεγαλύτερες εγγυήσεις για τη διατήρηση της διατλαντικής συνεργασίας”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Τσεχία, όπως και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, εκφράζουν ανησυχία μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που ήγειραν ερωτήματα για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλειά τους.

Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα The New York Times στα τέλη του Ιουλίου, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας εναντίον των χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), αυτό που θα εξέταζε καταρχήν θα ήταν εάν τα κράτη αυτά “εκτελούν τα καθήκοντά τους” έναντι των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του Τραμπ άφηναν να εννοηθεί πως αμφισβητεί το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον με την οποία τέθηκαν, τον Απρίλιο του 1949, τα θεμέλια του NATO. Το άρθρο αυτό ορίζει πως αν ένα κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση, όλα τα υπόλοιπα του προσφέρουν βοήθεια.

Η Τσεχία μπήκε στη Συμμαχία το 1999, μαζί με την Ουγγαρία και την Πολωνία, μία δεκαετία μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων σε αυτά τα κράτη-πρώην δορυφόρους της άλλοτε ΕΣΣΔ.

Μέλη του NATO από το 2004, οι τρεις χώρες της Βαλτικής, που είδαν με έντονη ανησυχία την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την υποστήριξη της Μόσχας στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, αξιώνουν να ενισχυθεί η παρουσία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην περιοχή.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε στη Ρίγα ότι η τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον αποτελεί “ιερή τιμή” για τη χώρα του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Πόλεμος» ΕΕ–Ρωσίας στο διαδίκτυο – Ομάδες χάκερ ελεγχόμενες από τη Μόσχα

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δεν πρόκειται να δεχτώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ζήτησε από τον Μπλίνκεν την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Τραμπ: Υπονοούμενα για πολιτική βία μετά τις εκλογές του 2024 αν δεν εκλεγεί

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr