Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι πλησιάζουν από τα νότια στην Τζαραμπλούς – Βομβαρδίζουν οι Τούρκοι

Οι Κούρδοι πλησιάζουν από τα νότια στην Τζαραμπλούς – Βομβαρδίζουν οι Τούρκοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στα 12 χιλιόμετρα νότια της Τζαραμπλούς βρίσκονται οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που πρόσφατα απελευθέρωσαν την πόλη Μανμπίτζ (Ιεράπολις).

map_jarablus Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Με κίτρινο χρώμα είναι τα κουρδικά εδάφη, με μαύρο το Ισλαμικό Κράτος και με πράσινο η Αλ Κάιντα και οι μισθοφόροι της Τουρκίας. Ο ποταμός που βλέπετε δεξιά στον χάρτη είναι ο Ευφράτης. Η πόλη Τζαραμπλούς, στη δυτική όχθη του Ευφράτη και ακριβώς πάνω στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία θέλει να την καταλάβει όπως και οι Κούρδοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

jarabulus_invasion

Στον παρακάτω πολεμικό χάρτη που δημοσιεύουμε βλέπετε με κίτρινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι και οι Άραβες σύμμαχοί τους δυτικά του Ευφράτη, ενώ με το μαύρο είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Οι κόκκινες οβίδες είναι οι θέσεις των SDF που βομβάρδισαν οι Τούρκοι και οι μπλε οβίδες οι θέσεις του ISIS που βομβάρδισαν οι Αμερικανοί.

manbij_map

Το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε από νωρίς το πρωί της Τρίτης θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, απαντώντας στη ρίψη οβίδων στο τουρκικό έδαφος, την ώρα που εκατοντάδες φιλότουρκοι τζιχαντιστές των οργανώσεων Φαϊλάκ Αλ Σαμ και Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που υποστηρίζονται από την Άγκυρα ετοιμάζουν από την τουρκική πλευρά των συνόρων επίθεση κατά των τζιχαντιστών στην Τζαραμπλούς.

Η συριακή πόλη είναι το τελευταίο σημείο διέλευσης που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Τρεις οβίδες που ερρίφθησαν από τη Συρία έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Κιλίς και ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, το οποίο επικαλείται πηγές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Νωρίτερα, περίπου 80 χλμ. ανατολικά της Κιλίς, δύο βλήματα όλμου έπεσαν στο τουρκικό χωριό συνοριακό πέρασμα Καρκαμίς, στη νοτιοανατολική Τουρκία, πολύ κοντά στα συριακά σύνορα και ακριβώς απέναντι από τη συριακή πόλη Τζαραμπλούς, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

Ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά πλήττοντας με σχεδόν 60 οβίδες τέσσερις θέσεις – στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Τζαραμπλούς.

map_jarablus

Οι βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται ενώ οι μισθοφόροι τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Άγκυρα ετοιμάζουν από την τουρκική πλευρά των συνόρων επίθεση για να καταλάβουν την Τζαραμπλούς.

Η επιχείρηση αιτιολογείται από τη βούληση της Άγκυρας να εμποδίσει τους Κούρδους πολιτοφύλακες (YPG – SDF) να πάρουν τον έλεγχο της περιοχής, καθώς και «να ανοίξει ένας διάδρομος για τους μετριοπαθείς αντάρτες», υπογράμμισε Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, είπε ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο να εμποδίσουν την προώθηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) από την Μανμπίτζ προς την Τζαραμπλούς και να εμποδίσουν τους Κούρδους να αναπτύξουν περαιτέρω τις θέσεις τους στα σύνορα.

Οι SDF είναι συμμαχία Kούρδων μαχητών και ένοπλων αραβικών οργανώσεων που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος και υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

To βράδυ της Κυριακής, το πυροβολικό είχε βομβαρδίσει θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, που ελέγχεται από το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης) και του Ισλαμικού Κράτους στη Τζαραμπλούς και τα περίχωρά της.

Η Τουρκία θεωρεί το Ισλαμικό Κράτος και το σοσιαλιστικό κόμμα PYD τρομοκρατικές οργανώσεις και τις πολεμά, παρότι είναι σε διαφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Ρωσία για τους Κούρδους, συμμάχους της Ουάσιγκτον και της Μόσχας εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία.

Η Τουρκία εκκενώνει το Καρκαμίς

Η τουρκική αστυνομία έδωσε οδηγίες εκκένωσης του Καρκαμίς, στα σύνορα με τη Συρία, η οποία δέχεται βομβαρδισμό με όλμους από το Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Ο Τούρκος Χασάν Σακλανάν επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Τι θα διδάσκεται στο μάθημα «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία της Τουρκίας

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr