Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία αποφασισμένη να κάνει πόλεμο με τους Κούρδους της Συρίας (χάρτες)

Η Τουρκία αποφασισμένη να κάνει πόλεμο με τους Κούρδους της Συρίας (χάρτες)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, οι σοσιαλιστικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους ολόκληρη την πόλη Χασάκα, εδραιώνοντας την παρουσία τους στη βορειοανατολική Συρία, την ίδια ώρα που η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της για να περιορίσει την επιρροή τους στην περιοχή.

Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην εκστρατεία των ΗΠΑ ενάντια στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ελέγχει ήδη μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια Συρία, τις οποίες οι Κούρδοι έχουν ανακηρύξει ντε φάκτο ομοσπονδία εντός της Συρίας που την ονομάζουν Ροζάβα.

Η επικράτησή τους σήμανε συναγερμό στη γειτονική Τουρκία, η οποία μάχεται με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Σύροι τζιχαντιστές των οργανώσεων Φαϊλάκ Αλ Σαμ (που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα) και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία ανέφεραν ότι βρίσκονται στα τελευταία στάδια της προετοιμασίας τους για να εξαπολύσουν μια επίθεση από το τουρκικό έδαφος εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Τζαράμπλους, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τυχόν προσπάθεια των YPG να καταλάβει την πόλη αυτή η οποία βρίσκεται πάνω στα σύνορα.

map_jarablus Κίτρινο χρώμα Κούρδοι, μαύρο χρώμα Ισλαμικό Κράτος, πράσινο χρώμα φιλότουρκοι τζιχαντιστές.

«Θα παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη στην επιχείρηση της Τζαράμπλους. Είναι σημαντικό για τη δική μας ασφάλεια», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η μάχη για τη Χασάκα ήταν η βιαιότερη σύγκρουση μεταξύ των YPG και της Δαμασκού στα πεντέμισι χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος.

Ήταν επίσης η πρώτη φορά που η πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος έβαλε εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων.

Την Τρίτη, όσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέμεναν στη Χασάκα είχαν περιοριστεί σε λίγα κτίρια, στη λεγόμενη «συνοικία ασφαλείας» ενώ η υπόλοιπη πόλη βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο. Στην εκεχειρία που συμφωνήθηκε, οι κυβερνητικοί εγκατέλειψαν την πόλη.

Πριν από τις μάχες οι Κούρδοι έλεγχαν το 70% της Χασάκα.

Στους όρους της εκεχειρίας αυτής περιλαμβάνεται η αποχώρηση του συριακού στρατού και των παραστρατιωτικών μονάδων που τον στηρίζουν από τη Χασάκα, σύμφωνα με στελέχη των Κούρδων.

Οι YPG θα παραδώσουν τις συνοικίες που κατέλαβαν στην κουρδική αστυνομική δύναμη Ασάγιες.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε ανταλλαγή αιχμαλώτων, τραυματιών και νεκρών ενώ θα ανοίξουν οι δρόμοι προς τις θέσεις του συριακού στρατού εντός και εκτός της πόλης.

Κούρδος αξιωματούχος είπε ότι η εκεχειρία συμφωνήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας με τη συμβολή «διεθνών πλευρών».

Στις περιοχές που ελέγχουν πλέον οι YPG περιλαμβάνεται μια έκταση μήκους 400 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Συρίας, από τα ανατολικά σύνορα της Συρία με το Ιράκ μέχρι τον ποταμό Ευφράτη, καθώς και ένας θύλακας στη βορειοδυτική Συρία.

map_middle_east Με κίτρινο χρώμα τα κουρδικά εδάφη σε Συρία και Ιράκ. Στον χάρτη μπορείτε επίσης να δείτε και τα κουρδικά εδάφη μέσα στην Τουρκία και στο Ιράν. Με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται τα εδάφη που ελέγχουν οι κυβερνήσεις Συρίας και Ιράκ, με πράσινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η Αλ Κάιντα και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός. Με μαύρο χρώμα είναι το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία, Ιράκ και Αίγυπτο (Χερσόνησο του Σινά).

Η Τουρκία επικεντρώνεται στο να εμποδίσει τους YPG ή τους συμμάχους τους, που από κοινού έχουν συγκροτήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να επωφεληθούν από τις πρόσφατες επιτυχίες τους καταλαμβάνοντας και την Τζαράμπλους.

Στις αρχές του μήνα η αραβοκουρδική συμμαχία SDF που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και στην οποία μετέχει η YPG κατέλαβε την πόλη Μανμπίτζ, στα νότια της Τζαράμπλους, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του ISIS.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ότι η βόρεια Συρία δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε κτήση μόνο μίας ομάδας και ότι θα πρέπει να τεθεί και πάλι προς συζήτηση η δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» στην περιοχή, κάτι που είχε προτείνει και στο παρελθόν η Άγκυρα, χωρίς να εισακουστεί.

tourkiki_zoni_aleppo_syria Η “ζώνη ασφαλείας” που προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να δημιουργήσει η Τουρκία δυτικά του Ευφράτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr