Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας κοστίζουν στο κράτος 10,3 εκατ. ευρώ ετησίως

Οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας κοστίζουν στο κράτος 10,3 εκατ. ευρώ ετησίως
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας κοστίζουν στο κράτος 10,3 εκατ. ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς τον Φρανσουά Ολάντ.

Η έκθεση παραδόθηκε πριν από δύο χρόνια, αλλά δημοσιεύθηκε στα γαλλικά ΜΜΕ σήμερα, Τρίτη. Το Ελεγκτικό Συνέδριο πρότεινε την περικοπή των προνομίων για τους πρώην προέδρους, σε μία προσπάθεια «για εκσυγχρονισμό, ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου των δημόσιων εξόδων», σύμφωνα με το αντίγραφο της έκθεσης που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Mediapart.

Το 20σέλιδο ντοκουμέντο είναι η πρώτη «ματιά» στα προνόμια που απολαμβάνουν οι πρώην πρόεδροι, μετά από το τέλος της θητείας τους. Η πρώτη εκδοχή της έκθεσης εστάλη στον Ολάντ το 2014 και επικαιροποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Επιπλωμένο διαμέρισμα, αυτοκίνητο με δύο οδηγούς, επτά βοηθοί και δωρέαν μετακινήσεις

Οι τρεις εν ζωή πρώην πρόεδροι της Γαλλίας, οι Νικολά Σαρκοζί, Ζακ Σιράκ και Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν, λαμβάνουν έκαστος 65.000 ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με το Mediapart. Μπορούν να λάβουν επιπλέον μηνιαίο μισθό 14.000 ευρώ, μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αν και ο Σαρκοζί και ο Σιράκ αποφάσισαν να μην το κάνουν.

Επιπλέον, τους παραχωρείται επιπλωμένο διαμέρισμα, αυτοκίνητο με δύο οδηγούς, επτά βοηθοί, δύο εργαζόμενοι στο σπίτι και δωρεάν μετακινήσεις με τρένο και αεροπλάνο. Οι χήρες των πρώην προέδρων επίσης έχουν κάποια προνόμια, όπως το επιπλωμένο διαμέρισμα και το αυτοκίνητο με οδηγό, μετά από τον θάνατο των συζύγων τους, αν και καμία δεν έχει κάνει χρήση αυτών, σύμφωνα με το Politico.

Συνολικά, οι τρεις πρώην πρόεδροι κοστίζουν στους Γάλλους φορολογούμενους 10.301.164 ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία σημειώνει ότι το ποσό είναι υψηλότερο σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η έκθεση προτείνει τη σταδιακή μείωση των προνομίων 10 χρόνια μετά από την αποχώρηση κάποιου από την προεδρία, ενώ χαρακτήρισε απαρχαιωμένο το προνόμιο των δωρεάν μετακινήσεων.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Η Γαλλία μπορεί να στείλει εντός ενός μηνός 20.000 στρατιώτες στην Ουκρανία

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr