Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος έσκαψε τάφρο γύρω από τη Μοσούλη – Θα τη γεμίσει με πετρέλαιο

Το Ισλαμικό Κράτος έσκαψε τάφρο γύρω από τη Μοσούλη – Θα τη γεμίσει με πετρέλαιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) οχυρώνει πυρετωδώς τη Μοσούλη για να αντέξει στην επικείμενη πολιορκία της από τον ιρακινό στρατό.

Σύμφωνα με κατοίκους της Μοσούλης, μεταδίδει το IraqiNews, το Ισλαμικό Κράτος έσκαψε γύρω από την πόλη μια βαθιά τάφρο ενώ ανά διαστήματα κατά μήκος της τάφρου έχουν τοποθετηθεί μεγάλες δεξαμενές με πετρέλαιο.

Λέγεται ότι εάν η πόλη δεχθεί επίθεση από τους κυβερνητικούς και τους συμμάχους τους, το Ισλαμικό Κράτος θα πλημμυρίσει την τάφρο με πετρέλαιο και θα της βάλει φωτιά.

Η τάφρος με πετρέλαιο πρόκειται για μια μεσαιωνική “παγίδα” γνωστή από τις περιγραφές πολιορκιών στα χρονικά και στα βιβλία ιστορίας.

Το Ισλαμικό Κράτος συνηθίζει να εμπνέεται από τις μεσαιωνικές μάχες. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι η τάφρος με πετρέλαιο δεν είναι καταστροφική, αλλά υπό την προϋπόθεση αιφνιδιασμού. Αλλιώς θα αναχαιτίσει την επίθεση μόνο για όσο καίει το καύσιμο.

Παράλληλα το Ισλαμικό Κράτος οχυρώνεται και μέσα στην πόλη. Σκάβει λαγούμια κάτω από τους δρόμους και τα γεμίζει με εκρηκτικά, ώστε να τα ανατινάξει όταν θα περνάνε από πάνω εχθρικά στρατεύματα.

Επίσης, έχει αρχίσει και παγιδεύει ολόκληρες γειτονιές με εκρηκτικά, βόμβες και νάρκες.

Η Μοσούλη είναι μια μεγαλούπολη. Είναι η πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας Νινευή. Πριν την καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος είχε πληθυσμό 2 εκ. κατοίκους. Η πόλη έπεσε στους τζιχαντιστές τον Ιούνιο του 2014.

Η πόλη, όπως μπορείτε να δείτε και στον χάρτη, χωρίζεται στη μέση από τον ποταμό Τίγρη. Το φυσικό αυτό εμπόδιο αποτελεί ακόμα ένα επιπλέον οχυρωματικό πλεονέκτημα για τους τζιχαντιστές.

Η ιρακινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να απελευθερώσει τη Μοσούλη μέχρι το τέλος του 2016. Αλλά για να ήταν κάτι τέτοιο εφικτό η πολιορκία θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι οι ιρακινές δυνάμεις θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την πολιορκία της Μοσούλης στις αρχές Οκτωβρίου.

Το Ισλαμικό Κράτος λέγεται ότι έχει 10.000 ένοπλους τζιχαντιστές μέσα στην πόλη. Μπορεί όμως να είναι και περισσότεροι.

“Το Ισλαμικό Κράτος είναι προετοιμασμένο να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο άνδρα για να κρατήσει τη Μοσούλη”, εκτίμησε Ιρακινός αξιωματούχος.

Αυτό που ανησυχεί επίσης είναι τι θα γίνει με τον άμαχο πληθυσμό της πόλης, ο οποίος παραμένει πολυπληθής παρά τους 500.000 που την εγκατέλειψαν πριν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών και όσους άλλους διέφυγαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr