Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το γαλλικό σχέδιο εκεχειρίας για το Χαλέπι στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Το γαλλικό σχέδιο εκεχειρίας για το Χαλέπι στο Σ.Α. του ΟΗΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την πρώτη συζήτηση επί του γαλλικού σχεδίου απόφασης για τη Συρία πραγματοποίησαν την Παρασκευή τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα), ενώ όπως δήλωσαν διπλωμάτες, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Η Γαλλία ελπίζει ότι το σχέδιο, το οποίο επικεντρώνεται στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Χαλέπι, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στα δεκαπέντε μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Στην πρώτη συνάντηση των πρεσβευτών των πέντε κρατών-μονίμων μελών του Σ.Α., ο Ρώσος πρεσβευτής δεν απέρριψε a priori το κείμενο, ζητώντας χρόνο για να το εξετάσει λεπτομερώς.

«Δεν υπήρξε αμέσως εναντίωση των Ρώσων», διαβεβαίωσε ένας διπλωμάτης.

Το κείμενο καλεί σε εκ νέου κατάπαυση του πυρός βάσει της αμερικανορωσικής συμφωνίας της 9ης Σεπτεμβρίου, ώστε να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό που βρίσκεται στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές και τη διακοπή των υπερπτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών στην πόλη.

Η πόλη βομβαρδίζεται ασταμάτητα από τις συριακές και τις ρωσικές δυνάμεις, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, την κήρυξη της οποίας είχαν διαπραγματευθεί η Ουάσιγκτον και η Μόσχα.

Προβλέπεται επίσης ένας «μηχανισμός επιτήρησης» της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός με τη συμμετοχή πολλών χωρών μελών της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ).

Η ΔΟΣΣ συστάθηκε το φθινόπωρο του 2015 στη Βιέννη και αποτελείται από 17 κράτη και τρεις πολυμερείς οργανισμούς, που υποστηρίζουν τόσο την ισλαμιστική συριακή αντιπολίτευση όσο και το κοσμικό καθεστώς της Δαμασκού.

Συμπροεδρεύουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ενώ συμμετέχουν το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Η γαλλική πρόθεση «δεν είναι να εξωθηθεί η Ρωσία να χρησιμοποιήσει το βέτο της (για να εμποδίσει την έγκριση του ψηφίσματος) αλλά να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο και την αμοιβαία ανταλλαγή κατηγοριών», εξήγησε ένας διπλωμάτης. «Αυτό δεν θα είναι εύκολο», αναγνώρισε πάντως ο ίδιος.

Η Ρωσία επικρίνεται από πολλά άλλα κράτη μέλη του Σ.Α. για τη συμμετοχή της στον βομβαρδισμό του Χαλεπιού και οι σχέσεις ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ρώσους -αμφότεροι αποποιούνται την ευθύνη για την κατάρρευση της εκεχειρίας- βρίσκονται σε τροχιά επιδείνωσης.

Μετά την απειλή ότι θα διακόψει πλήρως τον διπλωματικό διάλογο με τη Ρωσία για τη Συρία, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται «στην εντατική» αλλά δεν είναι νεκρές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συνομίλησε την Παρασκευή για τρίτη συνεχή ημέρα με τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, χωρίς όμως να ανακοινωθεί κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Χαμάς ζητά τερματισμό του πολέμου για να απελευθερώσει τους ομήρους – Ο Νετανιάχου θέλει να καταστρέψει τη Χαμάς

Σι Τζινπίνγκ: Σκοπεύει να «αναλάβει δράση» για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Ο Μακρόν έστειλε τη Λεγεώνα των Ξένων στην Ουκρανία – Θα πάρει φωτιά η Ευρώπη;

Μόσχα: Τελική πρόβα στην Κόκκινη Πλατεία για την μεγάλη παρέλαση της 9ης Μαΐου για την «Ημέρα της νίκης»

Απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γαλλία του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης – Ήταν γιατρός στη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr