Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν σχεδιάζει τουρκικό κράτος στο βορειοδυτικό Ιράκ – «Χρήσιμοι ηλίθιοι» το ISIS

Ο Ερντογάν σχεδιάζει τουρκικό κράτος στο βορειοδυτικό Ιράκ – «Χρήσιμοι ηλίθιοι» το ISIS
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που εδρεύουν στη Μοσούλη του βορειοδυτικού Ιράκ, επιτέθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι στις τουρκικές δυνάμεις και στους παραστρατιωτικούς Ιρακινούς πολιτοφύλακες συμμάχους τους κοντά στην πόλη Μπασίκα.

Η Μπασίκα βρίσκεται σε μικρή απόσταση βορειοανατολικά της Μοσούλης. Το όνομά της σημαίνει «Οίκος των Εραστών».

Μεταξύ της 3ης και 5ης Δεκεμβρίου του 2015 τουρκικά στρατεύματα, δίχως άδεια της ιρακινής κυβέρνησης, εισέβαλαν στο βορειοδυτικό Ιράκ και εγκαταστάθηκαν κοντά στην πόλη Μπασίκα όπου δημιούργησαν ένα στρατόπεδο [διαβάστε σχετικά εδώ].

Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν -κι ακόμα ισχυρίζονται- ότι δεν είναι εισβολείς αλλά ότι ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα για να εκπαιδεύσουν Ιρακινούς σουνίτες πολιτοφύλακες στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Η ιρακινή κυβέρνηση διέψευσε ότι κάλεσε τους Τούρκους να τη βοηθήσουν, τους αποκάλεσε δύναμη εισβολής και κατοχής και πήγε το θέμα στον ΟΗΕ. Οι Τούρκοι όμως δεν έφυγαν.

Στην τουρκική βάση δίπλα στη Μπασίκα, που είναι μια πόλη Κούρδων Γιαζίντι, Σαμπάκων, Ασσυρίων και ελάχιστων Αράβων σουνιτών, οι Τούρκοι εκπαιδεύουν μια πολιτοφυλακή Ιρακινών σουνιτών για να πολεμήσει ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος όπως ισχυρίζονται. Αυτή είναι η μισή αλήθεια.

Εκπαιδεύουν τη σουνιτική παραστρατιωτική δύναμη Χασχντ Αλ Ουατάνι της οποίας επικεφαλής είναι ο Αθέελ Αλ Νουτζαΐφι, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Νινευή του Ιράκ.

Ο εν λόγω πρώην κυβερνήτης (Απρ. 2009 – Μάιος 2015) και η οικογένειά του είναι γνωστοί φιλότουρκοι και σύμμαχοι των Τούρκων.

Για την ακρίβεια, η οικογένεια του Νουτζαΐφι ήταν συνεργάτες των Οθωμανών και ανταμείφθηκαν από τους Οθωμανούς με μεγάλες εκτάσεις γης στη Μπαγκντίντα, 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης.

Ο ίδιος ο Νουτζαΐφι δηλαδή, είναι ο «κλασικός» κοτζάμπασης που τα έχει καλά με τους Τούρκους.

Η πολιτική οικογένεια Νουτζαΐφι είναι γαιοκτήμονες και εκτρέφουν καθαρόαιμα αραβικά άλογα. Φεουδάρχες με τα όλα τους.

Τα τουρκικά στρατεύματα στο βορειοδυτικό Ιράκ, μαζί τον Νουτζαΐφι, εκπαίδευσαν έναν στρατό 10-15.000 Τουρκμένων του Ιράκ. Αυτή είναι ολόκληρη η αλήθεια.

Οι Τουρκμένοι είναι τουρκική φυλή, κάποτε Τούρκοι νομάδες, σκόρπιοι στο Ιράκ και στη Συρία, οι οποίοι ξέμειναν εκτός των συνόρων της Συνθήκης της Λωζάνης (αυτή που θέλει να αναθεωρήσει ο Ερντογάν).

Οι Τουρκμένοι του βορειοδυτικού Ιράκ έχουν ιδρύσει το Ιρακινό Τουρκμενικό Μέτωπο (πολιτικό κόμμα) και διεκδικούν ως τουρκμενικά εδάφη τις πόλεις Κιρκούκ (Kirkuk), Τελ Αφάρ (Tel Afar), την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ (Erbil), τη Μανταλί (Mandali), τη Μοσούλη (Mosul) και την Τουζ Χορμάτο (Tuz Khormato). Από αυτές τις πόλεις οι Τουρκμένοι είναι πλειονότητα μόνο στις Τελ Αφάρ και Τουζ Χορμάτο.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ιρακινή κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτα τους Τούρκους να εμπλακούν στην πολιορκία της Μοσούλης και παράλληλα τους ζητά να φύγουν από το Ιράκ.

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους «ονειρεύονται» τη δημιουργία ενός τουρκικού-τουρκμενικού κράτους στο βορειοδυτικό Ιράκ, που θα ελέγχει φυσικά και τα πετρέλαια της Μοσούλης.

Προφανώς σε αυτό το ιρακινό τουρκικό κράτος ο Νουτζαΐφι να βλέπει με τη σειρά του τον εαυτό του ως πρόεδρο. Και γιατί όχι; Εκείνος έχει τις οικογενειακές παραδοσιακές σχέσεις «υπηρεσίας» και «υποτέλειας» στους Οθωμανούς.

Και το Ισλαμικό Κράτος; Το Ισλαμικό Κράτος είναι οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» των Τούρκων.

Άνοιξαν τον δρόμο για την «αναδιανομή» των εδαφών του Ιράκ.

Και οι επιθέσεις που εξαπολύει το Ισλαμικό Κράτος στην τουρκική βάση στη Μπασίκα; Τα «βεγγαλικά» μιας σκηνοθετημένης εχθρότητας.

Ο Ερντογάν εάν θέλει να εισβάλει με μεγαλύτερες δυνάμεις στο Ιράκ θα έχει την προβοκάτσια του έτοιμη, ότι δηλαδή του επιτίθεται το Ισλαμικό Κράτος. Ό,τι ακριβώς έκανε και στη βόρεια Συρία, δυτικά του Ευφράτη, με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Η Τουρκία επιμένει να εισβάλει στο Ιράκ, για να «απελευθερώσει» τη Μοσούλη μαζί με τους υπόλοιπους συμμάχους και να εγγυηθεί την «ασφάλεια» των σουνιτικών πληθυσμών. Δηλαδή των «αδελφών» Τουρκμένων.

Το Ιράκ φωνάζει και απειλεί με γενίκευση του πολέμου εάν η Τουρκία εισβάλει με ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις στο Ιράκ και επιχειρήσει να εμπλακεί στην πολιορκία της Μοσούλης.

Αυτό είναι το παρασκήνιο που δεν γράφει κανείς. Μια ακόμα πράξη στο έργο «ανασύστασης» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που επιδιώκει ο Ερντογάν.

Η σημαία των Τουρκμένων είναι ίδια με την τουρκική αλλά γαλανόλευκη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr