Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε ασσυριακή εκκλησία στο βόρειο Ιράκ

Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε ασσυριακή εκκλησία στο βόρειο Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εξτρεμιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανατίναξαν την Κυριακή την ασσυριακή (μονοφυσιτική) εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στην ασσυριακή πόλη Καρμλίς, στη βορειοδυτική επαρχία Νινευή του Ιράκ, κοντά στη Μοσούλη.

“Τζιχαντιστές του Νταές [ISIS] τοποθέτηκαν εκρηκτικά μέσα στην εκκλησία το απόγευμα της Κυριακής και τα πυροδότησαν”, είπε μιλώντας στο ARA News ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γαζί Σαμούν. “Η εκκλησία καταστράφηκε ολοσχερώς”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ασσυριακή πόλη Καρμλίς, όπως και άλλες χριστιανικές περιοχές, εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους κατά την εισβολή του Ισλαμικού Κράτους τον Ιούνιο του 2014.

Χιλιάδες Ασσύριοι, που είναι μονοφυσίτες χριστιανοί, κατέφυγαν πρόσφυγες στην επικράτεια του ιρακινού Κουρδιστάν.

“Η τρομοκρατική οργάνωση έχει καταστρέψει δεκάδες ασσυριακές εκκλησίες και ασσυριακούς αρχαιολογικούς χώρους στη Νινευή ώστε να εξαλείψει την ιστορική ταυτότητα της περιοχής”, εξήγησε ο Σαμούν.

Οι Ασσύριοι είναι ένας αρχαίος λαός της Μεσοποταμίας και της Μέσης Ανατολής. Η πόλη Μοσούλη, που το αρχαίο της όνομα ήταν Νινευή, είναι η αρχαία πρωτεύουσά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που η πλειονότητα των Ασσυρίων ζούσε μέχρι και το 2014 στην επαρχία της Νινευή.

Οι Ασσύριοι υπέστησαν γενοκτονία πριν έναν αιώνα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία την ίδια εποχή που σφαγιάζονταν από τους Νεότουρκους Έλληνες και Αρμένιοι.

Στο Ιράκ οι μισοί Ασσύριοι είναι μονοφυσίτες Ορθόδοξοι χριστιανοί και οι άλλοι μισοί ρωμαιοκαθολικοί. Οι καθολικοί Ασσύριοι ονομάζονται “χαλδαίοι”, δίχως να έχουν σχέση με τους αρχαίους Χαλδαίους, απλώς έτσι τους ονόμασε η παπική Εκκλησία για να τους “διαχωρίσει” από τους ομοεθνείς τους.

Συνολικά στο Ιράκ έχουν απομείνει 1,3 εκ. Ασσύριοι και των δύο χριστιανικών δογμάτων. Πριν έναν αιώνα οι Ασσύριοι αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού του Ιράκ, σήμερα είναι μια ισχνή μειοψηφία στο Ιράκ των 35 εκ.

Οι Ασσύριοι, οι γηγενείς της Μεσοποταμίας, γενοκτονούνται συστηματικά από τον παναραβισμό και το Ισλάμ. Η εξολόθρευση ενός αρχαίου λαού δεν έχει “συγκινήσει” την τόσο ευαίσθητη Δύση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Επίθεση στη Μόσχα: Δύο 15χρονοι τιμήθηκαν από το σχολείο τους για τον ηρωισμό τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr